Ekološka vina Chresno na Vinskoj faci poslije placa

Prva ovogodišnja Vinska faca poslije placa koju u wine shopu Witrina u zagrebačkoj Vlaškoj ulici 7 organiziraju sommelierka Manuela Maras i vlasnik trgovine Ivo Pavlović bila je u znaku vina koja na svojoj etiketi nose svima sve draži – zeleni listić, odnosno vina s eko-certifikatom. Face koje su se spustile s placa kušala su eko-vina Chresno koja su iz Male Črešnjevice donijeli bračni par Ivona i Miroslav Slaviček

„Jako smo vezani uz Podravinu i Bilogoru, što smo dokazali kad smo dali otkaze na stalnim poslovima u Zagrebu i vratili se u rodni kraj. Istražujući povijest ovoga kraja saznali smo da se Mala Črešnjevica u srednjem vijeku zvala Chresno (čresno). Budući da se naš vinograd nalazi upravo na tom mjestu, u blizini najvišeg vrha Bilogore, bilo je logično da tako nazovemo svoju vinariju“ objasnila je Ivona Slaviček na početku druženja točeći Rajnski Rizling.

Vinska faca s placa u Witrini – vinarija Chresno

Face su zavrtjele čašu, a nakon kušanja razvila se žustra rasprava. Naime, Chresno Rajnski Rizling je bio drukčiji od očekivanog. Odličan… ali drukčiji. „Upravo je to karakteristika vina s ekološkim certifikatom. Ona su živa, a mi u boci, bez ikakvih intervencija želimo imati vina koja zadržavaju miris i okus loze na trsovima. Nema tu puno filozofije. Cijenimo ono što nam je priroda dala i stvaramo u suradnji s njom. Naša vina imaju svoj potpis i nemoguće je da su svake godine ista. Kada bi bila ista, bio bi tPo očiti znak je da smo nešto kemijali s njima. Kakva će biti, određuje priroda“ objasnio je Miroslav Slaviček i opisao njihov vinograd koji je okružen prirodom, a redovni su posjetitelji divlje životinje i ptice. „Čak nam na trsovima rade gnijezda, a mi ih s oduševljenjem ostavljamo na miru, jer to nam je znak da u našem vinogradu nema štetnih sastojaka koji bi zatrovali zemlju i plodove koje daje. Zapravo i kad nam životinje malo obrste mladice ili grozdove… ne uzrujavamo se previše, jer mi smo došli na njihovo, oduzeli smo im zemlju i ne bi bilo pravedno da je totalno svojatamo“.

Ivona i Miroslav Slaviček u svom vinogradu

Njihov vinograd broji 17.000 trsova ekološkog uzgoja na četiri hektara površine na kojem raste čak 14 sorti grožđa. Uz klasike – chardonnaya, rajnskog rizlinga, traminca mirisavog, bijelog i žutog muškata, zelenog silvanca, syraha, merlota i cabernet sauvignona zasadili su i četiri hibridnih sorti solaris, muscaris, cabernet blanc i cabernet cortis. „Kupili smo vrhunske sadnice i to u Njemačkoj, u rasadniku starom 80 godina i nismo požalili. Možda bismo sad, kad smo vidjeli kako posađene sorte rastu na našoj pjeskovitoj zemlji, posadili više PIWI sorti. Naime, one su nastale križanjem druge generacije hibrida s plemenitim europskim lozama, a otporne su na plamenjaču i pepelnicu koje predstavljaju pošast za vinograde. Budući da je u ekološkom uzgoju dozvoljeno samo prskati sumporom i bakrom, te biljnim pripravcima ove su nam sorte idealne“ objasnio je Miroslav.

Na red za kušanje je došao Muškat Chresno koji je opet izazvao oduševljenje, jer je opet bio odličan, ali drukčiji od očekivanog, onog na što smo navikli pijući vina iz konvencionalne proizvodnje. Pohvale su dolazile sa svih strana, a Ivona i Miroslav, koji sami obrađuju i njeguju 17.000 trsova i tretiraju ih poput ljubimaca, znaju svaki listić i grozd, žive s prirodom, dobili su potvrdu da im se trud isplati.

Vinska faca s placa u Witrini – vinarija Chresno

 

Veliko zanimanje izazvalo je kušanje vina od većini nepoznatih PIWI sorti. „One su posebne. Kao da je u svakoj bobici prirodni putem nastala kupaža. A, od posebnih sorti dobivaju se i vina posebnih okusa i mirisa. Mnogi na takva vina gledaju s nevjericom, ali eto, osim po ekološkoj proizvodnji i po tome smo posebni u svom kraju. PIWI sorte u Hrvatskoj imaju priznatu sortnost i smatram da ne smijemo robovati tradiciji. Nemojte nas krivo shvatiti… mi poštujemo tradiciju, ali se i okrećemo prema novom. Za deset godina će ove sorte, poput muscarisa kojeg upravo kušate biti „stare“ sorte, a uzgojit će se opet neke nove“ kazala je Ivona točeći Muscaris Chresno, a Face su nakon kušanja bile oduševljene. Čaše su se brzo ispraznile i tražila se kapljica više.

Vinska faca s placa u Witrini – vinarija Chresno

 

„Merlot Chresno kojeg ćete na ovoj Vinskoj faci s placa posljednje kušati je mlad, od prošlogodišnje berbe, ali namjerno smo ga donijeli da se uvjerite u prednost eko-vina. On već ima punoću, a kad odleži nekoliko godina, za što ima velikog potencijala, bit će to veliko vino“ s ponosom je objasnio Miroslav Slaviček i dodao kako planiraju u vinogradu sagraditi podrum i kušaonicu te pokrenuti ruralni turizam u svom kraju. A, dok se čeka izgradnja, uputite li se u Malu Črešnjevicu na kušanje ostalih njihovih vina, bračni će vam par osigurati boravak (jer nakon kušanja mora se prespavati) u ruralnoj kući Villa Lipica koju je nedavno otvorio njihov prijatelj Mario Škorak. Eto, to su dva dobra razloga (a ima ih bezbroj) zašto se uputiti u Pitomačku vinsku regiju.

 

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić