Arhiva oznaka za: TZ Sveti Ivan Zelina

Promotivni film „Wine Road“ o vinskim cestama Svetog Ivana Zeline, Jastrebarskog i Samobora osvojio prestižnu nagradu

U velikoj konkurenciji kandidiranih filmova iz cijelog svijeta na 24. međunarodnom natjecanju turističkog filma i multimedije „The Golden Citygate“ koji se odvija tijekom jednog od najvećih turističkih sajmova – ITB Berlin, film „Wine Road“ projekta „Go Wine“, koji objedinjuje tri vinske ceste, Sveti Ivan Zelina, Samobor i Jastrebarsko, osvojio je zlato u kategoriji „Art & Culture International“. Filmove u 18 kategorija ocjenjuje međunarodni žiri od 45 članova.

U 3 minute i 21 sekundi, koliko traje film, ispričan dinamičnošću dviju putnica, prikazane su prirodne ljepote terasastih brežuljaka koje s jedne strane svojom mirnoćom odmaraju dušu, ali s druge strane pobuđuju nove doživljaje vrhunskim gastronomskim okusima i živopisnosti vina u čašama, koja su brižno pohranjena u vinskim podrumima ovih triju vinskih cesta.

Da vinske ceste zrače posebnom atmosferom te da se turisti mogu uputiti automobilom na ove destinacije, proći kroz kušaonice vina – vinske ceste, jahati konje, voziti bicikl, ali i prenoćiti u jedinstvenim objektima privatnog smještaja (uživajte u svojim vinskim avanturama – nemojte piti i voziti), prikazale su kazališne glumice Vanda Winter i Natalija Đorđević, koje su na vrlo uvjerljiv i originalan način prikazale što gosti mogu vidjeti, okusiti i doživjeti. Radnja filma koju potpisuje produkcijska kuća Balduči film i nagrađivana producentica Spomenka Saraga, uz redatelja Hervea Tirmarchea (Francuska) i snimatelja-montažera Jalil Armija (Meksiko) daju odgovor upravo na to pitanje – više od očekivanog, ove vinske destinacije evociraju emocije i razbuđuju sva vaša čula!

„Ovim smo promotivnim turističkim filmom željeli kreirati pozivnicu ljubiteljima hrane i vina i istaknuti da u našoj zelenoj županiji ne nedostaju dodane vrijednosti i visokokvalitetni sadržaji. U filmu smo zaokružili turističku valorizaciju resursa koji su atraktivni turistima i kroz koje mogu zadovoljiti svoju turističku (kulturnu ili rekreativnu) potrebu konzumacije gastronomske i vinske ponude, slikovitom prezentacijom te baštine. Ovo nije prva nagrada a nadamo se da će ih biti još. Do sada smo još osvojili nagrade na festivalima: Swedish Academy of Motion Picture Awards (SAMPA), Box Office Cine Award (Indija) i Best International Film Festival (Rumunjska). Hvala Hrvatskoj turističkoj zajednici koja je sufinancirala film iz Fonda za udružene turističke zajednice.“, istaknula je koordinatorica projekta Marinka Zubčić Mubrin, direktorica Turističke zajednice Grada Svetog Ivana Zeline.

Film možete pogledati/preuzeti ovdje: https://visitzelina.hr/video/item/681-go-wine-wine-road-sv-ivan-zelina-jastrebarsko-samobor

U Svetom Ivanu Zelini, Martinje je pred vratima!

Tradicionalna proslava Sv. Martina, odnosno Martinje, ove godine kreće još ranije nego inače, barem u Sv. Ivanu Zelini! Već 3. studenog na Trgu Ante Starčevića u 17 sati započinje mnogima najljepši dio godine. Martinje dođe kao svojevrsni uvod u božićno vrijeme. Mirisi vina i hrane, dobra glazba i zagrijavanje za dan sv. Martina. Grad Sv. Ivan Zelina za svoje je posjetitelje pripremio puno dobre glazbe, tradicionalno krštenje mošta uz preštimanog i veleučenog martinjskog biškupa Borka Sameca, te zelinske vinare i Udrugu vinara i vinogradara “Brina”. Što se glazbe tiče, očekuje vas poznati tamburaški Miki tribute bend.

Kao jedan od partnera u projektu In cultura veritas, Muzej Sveti Ivan Zelina postavlja izložbu „Martinje i martinjski običaji“ kroz koju ćemo saznati više o samom Martinju.

Uz Sv. Ivan Zelinu, u organizaciji Zagrebačke županije i TZ svojih gradova, tu su još i Jastrebarsko i Samobor koji su pripremili i ove godine, u sklopu projekta In cultura veritas, izuzetno bogat program.

Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZG Sveti Ivan Zelina – “Ne propustite priliku za dobru zabavu, druženje i uživanje u dobroj kapljici po staroj navadi. Došel bu sveti Martin! On ga bu krstil, ti ga buš pil!”, poručuje Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZG Sveti Ivan Zelina.

Na kraju napominjemo, nemojte piti dok vozite ili – nemojte voziti dok pijete.

Dodatne informacije na 01 2061 808 ili tzg@zelina.hr

Restoran Taverna 1860 iz Zeline, među 100 najboljih u Hrvatskoj

U 28. izdanju knjige „!00 vodećih hrvatskih restorana i njihovi specijaliteti 2023/24, proglašeni su najboji restorani u Hrvatskoj. U konkurenciji od 2.400 restorana, za koje je glasalo je više od 20.000 gostiju, ugostitelji i Časni odbor projekta, među laureatima našao se i restoran Taverna 1860 iz Zeline.

„Svi znamo da se gosti u destinaciji žele osjećati posebno, a posebno će se osjećati kada probaju nešto što nisu vjerojatno nigdje drugdje. Stoga čuvajte i nudite svaku svoju posebnost, makar to bio i samo začin iz vašeg vrta, ili namirnica od susjednog dobavljača. To je ono što čini razliku“, istaknula je voditeljica projekta Restaurant Croatica 2022., Karin Mimica.

Ugodan ambijent restorana Taverna 1860

Lijepo uređen podrumski prostor restorana Taverna 1860 odiše toplinom, u njemu se ističu zidovi od stare cigle, namještaj od drva i kovanog željeza. Niše su ispunjene vinskim bocama a pogled privlači i stari radio na polici. Kao da ste u velikom ladanjskom dnevnom boravku.

Odlični gableci

U ovom restoranu Taverna 1860 koji je izgrađen te godine i smješten uz glavnu cestu u centru Donje Zeline, svakodnevno se od 10 do 14 sati mogu pojesti odlični gableci. Ponuda mesa s roštilja uvijek je dobar izbor jer ga nabavljaju s domaćih farmi, a kotleti, lungići i pljeskavice su sočni, fino pečeni, posluženi uz domaće namaze.

Mesna i riblja jela te ponuda za vegane

Osim jela s mesom, u restoranu Taverna 1860 pripremaju i jela od ribe, a imaju i ponudu za vegane. Slasna jela koja oduševljavaju goste priprema chef kuhinje Goran Lemić, kuhar s  internacionalnim iskustvom koji je radio u eminentnim domaćim restoranima (Interkontinental, Okrugljak). Majstor je meksičke i španjolske kuhinje, a svoje iskustvo i znanje spaja s domaćom kuhinjom, te svojim gostima sprema nezaboravne gastro doživljaje.

Uparivanje vina i jela

Tomo Kotarski je somelier, barista i vinski pjesnik s dugogodišnjim iskustvom u restoranskom poslu koji će vam odlično sljubiti vina s mesnim specijalitetima. „Želimo biti drukčiji“,  kažu Goran Lemić i Tomo Kotarski, vlasnici Taverne 1860,  a slogan i moto samo to potvrđuje: „Život je kratak-okus traje!“

Prostor nudi i mogućnost organiziranja manjih svečanosti do 65 osoba, a prekrasna vrtna terasa i dječje igralište samo upotpunjuju kompletnu ponudu za cijele obitelji i društva.

 

Foto: TZ Sveti Ivan Zelina, Facebook restorana Taverna 1860

Pobjegnite od vrućine – dođite na Bartolovo

Dosta vam je ovih vrućina? Pa, maknite se izvan grada – u prirodu. Još uvijek stignete u Bartolovo, tridesetak kilometara od Zagreba,  jer danas se na bregu Belavine, iznad Kalinja (Kalinje 199) održava Bartolovo.

Naime, danas je dan Svetog Bartola, a na bregu Belavine odlučili su nastaviti tradiciju i vinogradarski običaj Bartolovo koji slavi ovog sveca. Tada se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Danas će se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta, valja i bačve isprazniti za mlado vino), proslaviti u vinogradu.

Manifestaciju Bartolovo počinje u 16.30 sati organizira Udruga vinogradara i vinara Brina u suradnji s TZ Grada Svetog Ivana Zeline.

Nakon dobrodošlice gostima uz prigodnu zdravicu domaćina, Udruga Brina među svojim članovima bira Vincilira i Pudara na godinu dana, do slijedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu „pokazal najviše truda oko vina i vinograda“. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti i tak čuval naše gorice“. Postavlja se klopotec i strašilo, župnik blagoslovi vinograd te na kraju pudar „pušta“ klopotec u rad i ruži z drvenu čegrtaljku.

 

Foto: TZ Sveti Ivan Zelina

 

 

Vincekovo u Svetom Ivanu Zelini

„Sveti Vincek gorice nam čuvaj, Sveti Vincek dobrog vina nam daj. Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče“ govori se na Vincekovo, kada se vinogradari odlaze u vinograde i odrežu nekoliko trsova koje stave u pehar s mlakom vodom pokraj prozora. Nakon nekog vremena, loza će potjerati pupove, a običaj kaže da će se po tome vidjeti hoće li ove godine vinograd biti plodan.

Vincekovo se slavilo gotovo u svim vinogradima i kletima, a jedan od domaćina ove je godine bila i Klet Ljubekov gaj, poznata po finoj hrani i još finijoj kapljici. Klet je okružena vinogradima u koje je domaćin Robert Smrndić pozvao okupljene, pa uz pjesme koje je izvodilo Hrvatsko pjevačko društvo Zelina obrezao prve rozgve s reznika. Pomagao mu je Hrvoje Koščec, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline koji je zalio trsek dobrim vinom, Marinka Zubčić Mubrin, direktorica TZG Svetog Ivana Zeline objesila je na lozu domaće kobasice – jedan od jamaca da će nova vinogradarska godina biti rodna i plodna, a velečasni Vlado Bogdan blagoslovio je vinograd.

Robert Smrndić sa suprugom

Devet svetaca štite vinograde i vino

Sveti Vinko nije jedini vinski svetac jer zaštitnika vina i vinogradara u našem krajevima ima čak devet. Za tri mjeseca stići će sv. Juraj, a do Jurjeva, 23 travnja, u vinogradu se moraju posaditi novi nasadi loze, a u starom vinogradu razbacati gnoj te okopati i obrezati trsove. Vino ima i zaštitnicu, sv. Sofiju koju narod naziva ledenom, odnosno smrznutom sveticom. Vjeruje se da ako na njezin dan, 15. svibnja, bude mraza, vinograd neće roditi.

Do 24. lipnja moraju se gorice drugi put okopati, povezati, opljeviti i poprskati, jer iza Ivanja (sv. Ivan Krstitelj) u vinograd se ide samo opiriku postrugati, zaperke i mladice odstraniti – kaže se u narodu.

Na dan sv. Bartola, 24. kolovoza, vinogradari odlaze u vinograde i stavljaju strašila za ptice, a kada se vežu strašila, kažu običaji, mora se čvrsto zažmiriti „da ne budu žgvorci vidili dojti v trsje“. Sveti Mihael, kojeg se slavi 29. rujna veže se uz berbu grožđa koje prema narodnim običajima počinju sedam dana poslije Miholja. Ranije se brao portugizac te pojedine sorte koje ranije dozrijevaju na jugu. Danas, kako se klima mijenja, berbe nažalost moraju početi i ranije.

Prema narodnim običajima, na dan Sv. Martina, 11. studenog slavi se sazrijevanje mošta, koji se šaljivim ceremonijalom krštenja pretvara u vino. Uz taj se događaj veže i uzrečica: “Došel, bu došel sveti Martin. On ga bu krstil ja ga bum pil“, a blagdan Sv. Andrije povezuje se s početkom trgovine vinom, jer je do tog dana, kaže se u narodu, mlado je vino već sazrilo i spremno je za prodaju. U povodu 30. studenog se stoga govori: “Došel, bu došel sveti Jandraš, on te bu pital po čem ga daš.” Zadnji je to svetac u kalendarskoj godini koji se veže uz vino.

Ne smijemo zaboriviti još jednog zaštitnika kojeg se veće uz vinsku priču. Riječ je o rimskom papi Sv. Urbanu koji je prema predaji spasio vinograde od tuče. Za 21. svibnja tako se veže izreka: “Ako na Urbanovo sunce grije, jesen pune bačve nalije”.

 

Foto: Nikola Zoko