Prije maškaranih tanca u Kastvu, ispecite tradicionalni pusni Presnac

Doba je Poklada, sve do Pepelnice novi su gradonačelnici preuzeli ključeve gradova i na ulicama i trgovima vladaju maškare. Onako kako znaju – ludo i veselo. Pa, želite li ludo i veselo provesti vikend, ali i uživati u svježem zraku, predivnom pogledu na Kvarner i otoke, razgledati mnogobrojne kulturne baštine, dobro pojesti i popiti, posjetite Kastav, gradić u zapadnom dijelu Primorsko-goranske županije, u neposrednoj blizini Rijeke, sazdan na 365 metara visokome brijegu.

Halubajski zvončari

U Kastvu se puhanjem u Antonjski rog 17. siječnja na blagdan sv. Antona (Antonje) najavljuju pokladne ludosti (pusne nemotarije), maškare, a traju sve do Pepelnice (Čiste srede). Mnogi ovo ludo razdoblje zovu i „peto godišnje doba“ koje u čitavoj Kastavštini, a i na gotovo cijelome sjevernojadranskom prostoru započinje pohodom zvončara. Korijeni ovoga običaja sežu još u pretkršćansko doba, kada su bukom zvona i zastrašujućim maskama s rogovima ljudi obilazili naselja tjerajući zimu, zle duhove i zazivajući proljeće.

Neki novi klinci

Vrijeme prolazi, tradicija se nastavlja, ali dolaze i neki novi klinci, pa osmišljavaju i nove maske, a osim na ulicama i trgovima Kastva, veseli se i u Maškaranom centru Kastav, koji zapravo postaje centralno mjesto zabave. „ U Kastvu živimo za ovaj dio godine“ kaže dugogodišnji organizator karnevala Oleg Medica ne krijući oduševljenje što su se nakon dvije godine pandemije, maškare vratile u grad. „Kostime su šivali i osmišljavali mjesecima, a na ples i zabavu pod maskama (maškarane tance) dolaze i grupe s tematskim maskama”.

Bogat program u boćarskom domu Slavko Stanić, odnosno Maškaranom centru Kastav je započeo u subotu, 21. siječnja i trajat će još četiri subote od 21 sat pa sve do 4 ujutro. Prve subote maškare su zabavljali Ansambel Direkt i Koktelsi, a u preostalim vikendima ludilo se nastavlja uz svirku Maura Staraja i LaBande, grupe Gustafi i Night Express, a kao predgrupa svake subote nastupa grupa Ansambel Direkt.

Mistična Crekvina

Kastav po noći i danu

Za takve zabave morate rezervirati cijeli vikend, pa predlažemo spavanje u Hotelu Kukuriku koji ima i odličan restoran. Ali, dan iskoristite za razgledavanje kulturnih baština, od Gradskih zidina, Crekvine, preko predivnih trgova do Gradske lože, a kad napravite krug po ovom gradiću i razgledate sve miće muzeje, poput Kuće Belice (vino-kupaža autohtonih sorti verdića, divjake i mejskog kojima se pridodaje malvazija), svakako navratite u Oštariju Fortica. Eh, ovdje vas očekuju specijaliteti koji će uljepšati dan (ili večer).

Tradicionalna pusna jela

Prema knjizi Kastavština, Ive Jardasa, što se tiče pusnih jela, nekad je sve započinjalo na Prašći pondejak (svinjski ponedjeljak), ili najkasnije u srijedu prije Pusta, kada su se klale svinje pa je svako domaćinstvo tih pusnih dana kuhalo Juhu od prašće hrtene kosti (juhu od svinjske leđne kosti). U tom su se kraju jele i pečene olite – svinjska debele crijeva nedjevena rižom pomiješanom sa svježom svinjskom krvlju te dodatkom grožđica, šećera, cimeta i klinčića – inačica kontinentalnih krvavica, samo u slatkastoj varijanti.

U vrijeme Pusta (vreme od Trih kraji do Pepelnice) u Kastavštini pripremale su se i Supice, Kisela repa s Fažolon i Makaruni, Prežgana juha z jaji, Bakalar s palentum i Fritaja od jaja koja su se pobirala na Pusni pondejak, te Presnac, pusni kolač koji se i dandanas mijesi na sam Pust, utorak prije Pepelnice.

Priprema je vrlo jednostavna, a količina se sastojaka može prepoloviti. Naime, kako se navodi u knjizi, navedena količina bila je za velike plehove, kada su i pećnice bile puno veće od današnjih.

Presnac

 

Presnac – Kastafski

(recept gospođe – gospe Mire Spinčić)

Za nadjev – pašt

1 kg riže

500 g šećera

400 g grožđica (namočenih u mlijeku ili malo ruma)

prema potrebi slatkog kruha ili keksa (petit beurre) ili piškota po potrebi

500 g maslaca

4 veće kisele jabuke

8 jaja

2 žličice mljevenog cimeta

2 žličice mljevenog klinčića

4 vrećice vanilin šećera

Priprema nadjeva

Na pola jednog rastopljenog maslaca dinstajte rižu. Dolijevajte vode koliko treba da se riža ne raskuha. Još u toplu smjesu dodajte šećer i drugi, cijeli maslac, pa promiješajte da se rastopi.

Ogulite i grublje naribajte jabuke pa ih dinstajte na drugoj polovici prvog maslaca. Dodajte u nadjev i dobro promiješajte. Kada se riža ohladi, dodajte dobro umućena jaja, cimet, mljevene klinčiće i grožđice. Ako je nadjev previše mekan (prerijedak), dodajte narezanih piškota (slatkog kruha ili keksa).

Tijesto – testo /kora

700 g brašna

3 jaja

100 g šećera

150 g maslaca

1 kockica svježeg kvasca

korica jednog limuna

malo soli

mlijeka – koliko treba

U malo mlakog mlijeka u kojeg ste umiješali žličicu šećera i žličicu brašna izmrvite kvasac i ostavite na toplom da se diže. Umutite jaja, dodajte šećer, rastopljen – mlak maslac, dignuti kvasac, koricu limuna te sol pa umijesite tijesto. Ako je pretvrdo, dodajte malo mlakog mlijeka. Tijesto podijelite na dva dijela. Prvi dio razvaljajte i njime prekrijte dno namaštenog i brašnom posipanog pleha. Po tijestu rasporedite pašt (nadjev), razvaljajte drugu polovicu tijesta i njome pokrijte nadjev. Pecite sat vremena u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Foto: arhiva TZ Kastva, Nikola Zoko, Dean Jurčić i Sunčana Barušić