Pobjegnite od vrućine – dođite na Bartolovo

Dosta vam je ovih vrućina? Pa, maknite se izvan grada – u prirodu. Još uvijek stignete u Bartolovo, tridesetak kilometara od Zagreba,  jer danas se na bregu Belavine, iznad Kalinja (Kalinje 199) održava Bartolovo.

Naime, danas je dan Svetog Bartola, a na bregu Belavine odlučili su nastaviti tradiciju i vinogradarski običaj Bartolovo koji slavi ovog sveca. Tada se u vinogradima podiže klopotec koji će tjerati čvorke i nagovijestiti da se bliži berba. Danas će se s prijateljima uz veselicu, sočan zalogaj i staru kapljicu (ta, valja i bačve isprazniti za mlado vino), proslaviti u vinogradu.

Manifestaciju Bartolovo počinje u 16.30 sati organizira Udruga vinogradara i vinara Brina u suradnji s TZ Grada Svetog Ivana Zeline.

Nakon dobrodošlice gostima uz prigodnu zdravicu domaćina, Udruga Brina među svojim članovima bira Vincilira i Pudara na godinu dana, do slijedećeg Bartolova. Vincilirom se imenuje član udruge koji je kroz godinu „pokazal najviše truda oko vina i vinograda“. Pudarom se imenuje član udruge koji je najviše puta „bil pri kleti i tak čuval naše gorice“. Postavlja se klopotec i strašilo, župnik blagoslovi vinograd te na kraju pudar „pušta“ klopotec u rad i ruži z drvenu čegrtaljku.

 

Foto: TZ Sveti Ivan Zelina