Udruga Vinistra predstavila vrhunska vina na pulskom Sajmu knjige

Da je vino najbolje društvo uz knjigu dokazao je to i 29. Sa(n)jam knige u Istri koji je ove nedjelje završio u Puli. Vinu i Istri bio je posvećen program Histrokozmos – takozvani sajam unutar sajma, a rasprave o preplitanju „čudnovatog“ karaktera Istre kao svojevrsnog malog kontinenta s velikim svijetom pratile su degustacije vina priznatih istarskih vinara u suradnji s Hrvatskim sommelier klubom.

Vinistra je još jednom hrabo izišla iz okvira i potvrdila da je vino sastavni dio kulture. Članovi udruge Vinistra, njih 23, izlagalo je u pop-up Vinoteci Vinistre, a u programskom dijelu na Sajmu knjiga sudjelovali su poznati vinari Klaudio Tomaz, Peter Poletti, Ivica Matošević, Gianfranco Kozlović, Milan Budinski, Josip Barišić iz Agrolaguna, Klaudio Ipša, Nikola Benvenuti, Stiven Valenta i Luka Rossi.

„Nedavno je otišao Franko Lukež, bonvivan i veliki poznavatelj istarskih vina i gastronomije, a mi smo za početak Histrokozmosa odabrali Frankov mikrokozmos vezan uz vino. Njegova duboko promišljena, iskonska, autentična, a svjetska priča o vinu i Istri polazište je oko kojeg Histrokozmos stvara novu sagu – Sagu o vinu“, kazala je Magdalena Vodopija, direktorica Sajma knjige u Istri.

Mens Sana in Malvasia Istriana

Posebno je zanimljiv bio panel Mens Sana in Malvasia Istriana u sklopu kojeg su književnik i novinar Boris Dežulović te vinari Ivica Matošević i Gianfranco Kozlović razgovarali o tome je li za dobru književnost zaslužno dobro ili loše vino, kakva je razlika između Dalmatinaca i Istrijana kada je u pitanju vinarstvo, kako se razvila istarska vinska scena i kako je malvazija postala svjetsko vino.

„Književnost ne nastaje nakon ručka od tri slijeda i tri stotine eura u restoranu s tri Michelinove zvjezdice, i tri kratka znalačka gutljaja vina iz arhivske boce od tri hiljade eura: književnost nastaje u svo stalo vrijeme, na svim stalim mjestima i na sve ostale načine: ukratko, bilo kada, bilo gdje i bilo kako“, istaknuo je Dežulović.

Knjiga i vino savršen spoj

Vinar Matošević naglasio je kako je oduvijek vjerovao u uspjeh malvazije. „Na fakultetu smo učili o osnovnim kvalitetama vina u Hrvata koje su bile vezane uz Dalmaciju i Slavoniju. Učili su nas i da od malvazije ne možeš napraviti visokokvalitetno vino. Uvijek je tu bilo rivaliteta, ali svaki teritorij može napraviti vrhunski stvar. U tom smislu Istra ima svoju malvaziju.“

Posljednjeg dana Sajma knjige predsjednik Vinistre Luka Rossi rekao je kako se jedino zajedništvom mogu postići visoki ciljevi te se zahvalio svim istarskim vinarima koji su sudjelovali u 30 godina izgradnje modernog istarskog vinarstva.

„I ovog puta se pokazalo koliko je važno povezivanje kuture, umjetnosti, turizma i vinarstva, a Vinistra će svakako i u budućnosti podržavati ovakve inicijative“, zaključila je Sanja Brnobić, voditeljica marketinga Vinistre te za iduću godinu najavila jubilarnu 30. Vinistru koja se od 10. do 12. svibnja tradicionalno održava u porečkoj dvorani Žatika.

 

Foto: arhiva Sanjam knjigu