Udruzi Vinistra Zlatna koza za sjajno organizirani Concours Mondial de Bruxelles

Konkurencija je bila oštra, biralo se između 12 atraktivnih događanja u Istri. Uspješna godina za istarske vinare obilježena je i godišnjom skupštinom na kojoj je najavljena jubilarna 30. izložba vina i vinarske opreme Vinistra

Vinistra, udruga vinogradara i vinara Istre dobila je Zlatnu kozu za najbolji događaj godine. U konkurenciji još 12 prestižnih događanja nagradu joj je dodijelila Turistička zajednica Istarske županije za organizaciju Concours Mondial de Bruxellesa, poznatog svjetskog vinskog ocjenjivanja koje je ove godine održano u svibnju u Poreču, samo tjedan dana nakon 29. izdanja Vinistre. Ova godišnja nagrada Turističke zajednice Istarske županije za najbolje turističke proizvode dodijeljena je na svečanosti u Grand Hotelu Brioni u Puli, a priznanje za novi podrum u kategoriji turistički proizvod godine dobila je vinarija Tomaz, čiji je vlasnik Klaudio Tomaz dugogodišnji član Vinistre.

 

„Ponosni smo na ovu nagradu, kao i na činjenicu da je Vinistra prva u ovom dijelu Europe dovela prestižno vinsko ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles. O važnosti ove vinske manifestacije govori podatak da se na njoj otvori više od 10 tisuća boca iz čitavog svijeta. Njegova neovisnost i strogi proces selekcije pružaju sigurnost potrošačima koji s punim povjerenjem mogu kupovati nagrađena vina. Sve to potvrda je sve većeg međunarodnog ugleda Vinistre, ali i istarskih vina“, izjavio je Luka Rossi, predsjednik udruge Vinistra iza koje je jedna od najuspješnijih godina od njezinog osnutka.

Potvrđeno je to i na godišnjoj skupštini u kaštelu Morosini-Grimani u Svetvičentu koji je okupio više od 90 vinara samo nekoliko dana prije osvajanja Zlatne koze. Tada je županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan istaknuo kako istarski vinari zaslužuju ovako profesionalnu udrugu.

„Vinistra je na visokoj razini i nastavlja dobrim smjerom u cilju razvoja i promocije istarskog vinarstva u Hrvatskoj i u svijetu“, rekao je Pinzan.

Na skupštini je najavljen i spektakularan program na 30. jubilarnoj Vinistri, koja će se održati od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika, a uoči skupštine održane su i dvije edukacije za članove udruge na kojima se tražilo mjesto više. Zainteresirani vinari i vinogradari upoznati su s novom Uredbom EU-a o deklariranju vina kojom se propisuje što se sve mora dodati na etiketu vina. Vinari su informirani i o novom Pravilniku o vinarstvu kojim se definira da svaki vinar mora dobiti certifikat za uzorkovanje vina bez kojeg neće moći podnijeti zahtjev za izdavanje rješenja za stavljanje vina na tržište.

 

Foto: Vinistra