„Z cugom v zeleno Međimurje“ – nova je turistička ponuda Međimurja

Istraživanja su pokazala kako čak 75 % turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji, a svake ih godine sve više, koriste osobni automobil, i pritom stvaraju veliki ugljični otisak. Kako bi to spriječili ili ga barem smanjili, ali i sačuvali najzeleniji dio Hrvatske uistinu zelenim, Turistička zajednica Međimurske županije pokrenula je i predstavila novi turistički koncept – „Z cugom v zeleno Međimurje“, koji je dio projekta Laboratorij održivog razvoja turizma.

Riječ je ekološki prihvatljivom dolasku u Međimurje, sudjelovanju u nizu ‘zelenih akcija’ te istraživanju ove destinacije koristeći bicikl, pješačeći ili se vozeći Hop on, hop off minibusom Međimurje u pokretu, zahvaljujući kojem se na brz i jednostavan način mogu obići sve mikrolokacije na ovoj destinaciji.

“Na žalost, za putovanje vlakom redovnim linijama od Zagreba do Čakovca treba tri i pol sata, a mi smo pronašli rutu kako ovim prijevoznim sredstvom doći još brže. Ovaj koncept nije samo izlet. Najprije, vlak puno manje zagađuje okolinu i zemljinu atmosferu od automobila i autobusa koji bi prevezli sve putnike koji stanu u vlak, a da ne govorimo o avionima i kruzerima. Ali naši putnici nisu samo izletnici, već volonteri koji na desetak lokacija po Međimurju rade korisne i „zelene“ stvari za našu zajednicu s ciljem da Međimurje bude još čišće, ljepše i – zelenije!“, kazao je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, vidjevši odaziv izletnika/volontera koji su nasmijani stigli na prvi peron zagrebačkog Željezničkog kolodvora.

Tamo ih je, kako i priliči gostoljubivim domaćinima, dočekala glazbena dobrodošlica Mirka Švende Žige, koji se sa svojim mini bendom ukrcao kasnije i u vlak i nastavio pjevati sve do dolaska u Čakovec.

Za vrijeme putovanja Rudi Grula je sa svojim timom predstavio koncept Laboratorij održivog razvoja turizma tijekom kojeg su učenici Srednje strukovne škole Prelog i njihova profesorica kuharstva Slađana Herman svim putnicima poslužili međimurski doručak. U skladu s idejom održivosti, doručak je podijeljen u „pinklecu“, kuhinjskoj krpi izrađenoj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova i to bez otpadne ambalaže. Ovaj tim bio je zaslužan i za večeru toga dana u Domu kulture Štrigova, u kojem su svi putnici volonteri uživali u specijalitetima Međimurja, ali i na interaktivnoj gastro radionici sa Slađanom Herman, u kojoj se naučilo puno o zero waste načinu kuhanja sa stvaranjem nikakve ili minimalne količine otpada.

Datum prvog putovanja nije odabran slučajno, povezan je uz Dan planeta Zemlja, pa su dolaskom u Čakovec svi putnici iz vlaka podijeljeni u manje grupe i raspoređeni na radilišta kako bi  sudjelovali u raznim ekološkim akcijama.

Ana Gašparac i Rudi Grula

Uređenje osjetilne staze uz eko kuću Holiday Home Lina, izrada „hotela“ za kukce u dvorištu posjetiteljskog centra Med dvemi vodami, izrade kućica za ptice na skeli Mlina na Muri, izrada svijeća od pčelinjeg voska u laboratoriju Termi sv.Martin od čije je prodaje prihod namijenjen fondu za zbrinjavanje napuštenih pasa, samo su neke od aktivnosti.

Radilo se i u dvorištu Spomen doma rudarstva “Cimper” u kojem su posjetitelji najprije razgledali postav muzeja, a potom je počela „radna akcija“ s Društvom žena Mursko Središće.  Svi izletnici-volonetri sudjelovali su u izradi cvijeća od krep papira, samo nekim elementima tradicijskih fašničkih maski koje će krasiti domove za stare i nemoćne.

Društvo žena Mursko Središće

Nakon odrađenog posla, volonterima je pripremljena okrepa – vrijedne ženske ruke ispekle su i poslužile Međimursku gibanicu i zlevanku, a majstori su u kotliću skuhali odličan grah.

Posebno veselje i zadovoljstvo putnika bilo je na radilištu udruge Pogled gdje su volonteri  uredili okoliš objekta za djecu s autizmom, a smijeha nije nedostajalo ni na vrtu Pozojov Vrčak na kojem su domaćini Mirjana i Marijan Hren pokazali osnovni princip regenerativne poljoprivrede.

Sudjelujući u proljetnim radovima u vrtu i mali i veliki volonteri naučili su puno o suživotu svih biljnih i životinjskih vrsta u ekosustavu vrta, a kad su s poslom završili pozvani su na zdravi ‘obed’ – prosenu kašu sa svježe ubranim, rascvjetanim vlascem.

U voćnjaku eko kuće Holiday Home Lina, prvog objekta ruralnog turizma u Hrvatskoj s prestižnim Ecolabel certifikatom i jedne od destinacije volonterskih radova, volonteri su posadili i drvo.

Zajedničkim snagama za bolje sutra

Među volonterima našla se i dizajnerica Ana Marija Ricov, poznata po upotrebi ekološki prihvatljivih tkanina u svojim kreacijama (svi komadi su izrađeni od recikliranih tkanina i obojeni bojama na bazi vode što ih čini biorazgradivim) koja je pomogla u radovima PG-a OPOR iz Oporovca poznatom po uzgoju koza. Volonteri su vidjeli i osjetili kako izgleda život pastira jer su tog dana morali paziti na svoja stada, a Ana Marija je posebno bila ponosna što je njoj u čuvanju pomogla njezina četveronožna prijateljica Shiba, koja je s vlasnicom dobro došla i u vlak za Međimurje.


Na imanju PG Geler, volonteri su pomagali u pripremi pašnjaka za Međimurskog konja, autohtonu ali i ugroženu pasminu, kojoj prijeti izumiranje. Riječ je o radnom konju, koji se koristio za obradu zemlje i prijevoz, jedinoj radnoj snazi i pomoći vrijednim ljudima ovog kraja. Danas ima samo 40-ak grla i to na ovom OPG-u.

 

U Štrigovi, još jednom radilištu, nije se baš pjevalo, ali se šumom orio smijeh. Volonteri su očistili šumski put uklanjajući granje i ostatke lišća. Nakon što je staza postala prohodna i lijepa, uslijedila je i nagrada! Iznad Štrigove, na kultnom Mađerkinom bregu svi volonteri iz ove grupe nazdravili su lijepo provedenom vremenu i uspješno odrađenom poslu čašom Pušipela – vina koje se pije u ovom kraju.


Međimurskom gibanicom zasladili su dan volonteri na Mlinu na Muri koji su na skeli ispod koje teče energična Mura izrađivali kućicu za ptice.

I tako red rada, red odlične zabave, red uživanja u prekrasnoj prirodi ali i u eno-gastro ponudi stiglo je vrijeme i za počinak. Svakom putniku na ovom zelenom izletu pružena je mogućnost odabira smještaja pa kako je večer padala stotinjak je ljudi krenulo do svog smještaja.

Neki su spavali u eko kući Holiday home Lina, a drugi u Glamping resortu Toplice Sveti Martin. Oni skloni robinzonskom smještaju uputili su se u PG Geler, a neki su prespavali u ekološkoj kući sa zemljanom fasadom (prirodnim izolatorom) na imanju Pozojov Vrčak.

U ponudi su bili i hostel Industrialhotel Park u Čakovcu, a neki su krenuli prema Prelogu i spavali u hotelu Panorama s pogledom na najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj, Dubrava.

Izletnici-volonteri u Mlinu na Muri

“Kako bismo goste ohrabrili da prespavaju u Međimurju te tako produžilli svoj boravak i pridonnjeli turističkom gospodarstvu, u koncept “Z cugom v zeleno Međimurje” uključeno je jedno noćenje. Ako se uzme kompletna ponuda s noćenjem, vlakom se putuje besplatno. Da je ideja naišla na pozitivan odjek pokazuje podatak da su u dva dana rasprodani svi aranžmani i svi su se izletnici, njih stotinjak, odlučili za vikend varijantu, dakle rezervirali su spavanje i dva dana proveli u Međimurju” zaključio je Rudi Grula, direktor TZ Međimurke županije, napominjući da će se ovakva putovanja organizirati jednom mjesečno. “Z cugom v Zeleno Međimurje” tako možete ponovo u svibnju, a sve informacije pronađite na web stranici www.boje-medimurja.com

Rudi Grula sa svojim timom iz Turističke zajednice Međimurske županije

 

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić