Djeca testirala sadržaj Međimurja i dodijelili mu čistu peticu!

Što na putovanjima očekuju djeca, a što odrasli? Kako pojedine objekte, doživljaje i muzeje vide djeca, a kako njihovi roditelji? Postoje li mjesta koja se s pravom mogu nazvati – obiteljskim destinacijama? Na ova i mnoga druga pitanja dala su – djeca, koja su vikend provela u Međimurju koje je, prema njihovom sudu, dobilo čistu peticu. Tako se Međimurje, osim što je najzelenija destinacija u Hrvatskoj, jedinstveni Eko muzej, vinska regija, destinacija s 888 kilometara biciklističkih staza i 115 pješačkih, može nazvati i obiteljskom destinacijom. Pa, planirate li izlet s obitelji u ovu predivnu hrvatsku regiju, dobro je znati što će djecu najviše oduševiti.

Mjesto dobre zabave i dobrog sna

Vikend putovanje obično traje, kao što znamo, tri dana i dvije noći (ukoliko ne uspijete ugrabiti kakvu „spajalicu“). Stoga, treba rezervirati prenoćište -mjesto na kojem će se cijela obitelj ugodno osjećati i koje se nalazi u blizini svih atrakcija. Savjetujemo Hotel Terme Sv. Martin koji ima dugu turističku tradiciju, ali i oznaku prvog  healthness resorta u Hrvatskoj.

Hotel Terme Sv. Martin nudi odlično dizajnirane smještajne jedinice za obitelj – prostrane apartmane koji su smješteni u kućicama nedaleko središnje zgrade. Krenete li na vikend s prijateljima koji imaju djecu u dobi vaše, balkoni i prostor ispred apartmana vrlo brzo će postati igraonice. No, igru i zabavu u ovim termama djeca mogu očekivati na svakom koraku.

U hotelskim igraonicama svaki se vikend odvijaju tematski partiji, Martija i Martin ujutro provjeravaju papaju li sva djeca svoj doručak, a potom da li se dobro zabavljaju u bazenima. Kad je o vodenim zabavama riječ, terme nude unutrašnji bazenski kompleks prilagođen svima (uz nezaobilazno noćno vikend kupanje), a odnedavno nude family wellness u odlično koncipiranom kompleksu sauna i polu zatvorenog bazena.

Susret s jelenima i vožnja skelom

Iz Terme sv. Martin, može se otići na dva divna izleta.  Na recepciji hotela saznajte kad polazi vlak na Farmu Jelena i muflona, OPG Perhoč te na kružno putovanje do Mlina na Muri. Obje destinacije nude odličnu zabavu za sve, pa kad se djeca vrate u hotel neka vas ne iznenadi što će se teško moći odlučiti gdje su se bolje proveli.

Na farmi je potrebno dozvati jelene i motivirati ih klipovima kukuruza da izađu iz šume i dođu do ograde. Bez brige, kukuruz vas čeka na ulasku u restoran i domaćini vam ga rado daju.

Na Mlinu na Muri, kako i samo ime kaže, u fokusu je stari mlin koji i danas može samljeti kukuruz i druge žitarice. On je uvertira u zabavu koja slijedi. Na ovom se mjestu može provozati skelom preko Mure ali i ući u mini, interaktivan muzej koji priča priču o tradiciji i životu mlinara. Na kraju i mali i veliki trebaju proći kroz labirint do klupice zaljubljenih. Za izlet je potrebno izdvojiti tri sata, a povratak je uvijek pred sam hotel.

Pozoj, jednorog, Baba Roga i Drvo Života

Nedaleko Hotela Terme Sv. Martin nalaze se tri muzeja, odnosno centra za posjetitelje. Na recepciji će vam dati upute kako doći do njih, ali dovoljno je ukucati u GPS imena: Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurja, Matulov grunt i Med dvemi vodami i dan će biti ispunjen novim avanturama.

Svakako treba posjetiti i Bajkovitu šumu, najposebnija šumu Međimurja. Naime, to je tematski park s poučnim stazama, gdje će se djeca susresti s Aurorom i Jurajem Zrinskim koji će im na poseban način predstaviti likove koji žive u šumi, a uz pomoć suvremene tehnologije i virtualne stvarnosti oni će oživjeti pred njihovim očima. U Kući bajki djeca dobivaju VR naočale i obavljaju zadatak ozdravljenja šume. Nakon avantura sigurno će goditi nešto i pojesti, pa posjet Bajkovitoj šumi može završiti „Međimurskim obedom“ s trgancima u vrhnju i – najfinijim pohancima.

Park u kojem se pomiču granice

O tradiciji, suživotu čovjeka i prirode, ali i načinu kako prevladati svaku prepreku može se naučiti i nedaleko Bajkovite šume na PG-u Geler (ne, ne radi se o OPG-u). Riječ je o jedinstvenom adrenalinskom parku gdje PG znači pomakni granice. I stvarno se tu pomiču. Drveni poligon s preprekama, najposebnija ljuljačka u Međimurju… Zabave nikad kraja.

Ivanka i Marijan Horvat, vlasnici ovog imanja, osim adrenalinskih avantura nude i eco friendly smještaj, a kad vrijeme to dozvoli, gosti se mogu susresti i s konjima koji žive na imanju. Ali bez obzira na doba godine, domaćini će goste sigurno nagovoriti da s njima izrade turoš, tradicionalni međimurski sir.

Vidikovac koji svira

Red zabave, red kupanja u termama, red učenja, red smijeha i vikend brzo proleti. Kako se na najbolji način pozdraviti s Međimurjem? Pa… najbolje je popeti se na najvišu točku Međimurja – Mađerkin breg, vidikovcu koji svira zahvaljujući jedinstvenim orguljama koje pokreće vjetar. S vrha puca pogled na čak pet država – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, a za lijepog vemena čak i Slovačku.

 

Foto: Nikola Zoko