Ovog vikenda, svi u Međimurje – Urbanovo vas čeka

Tradicionalno svakog svibnja, već dvadeset godina, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomske manifestacije Urbanovo. Druge godine zaredom, od 12.  do 14. svibnja, centralni do manifestacije smješten je u Domu kulture i turizma (Štrigova 103) gdje međimurski vinari izlažu najbolje iz svojih podruma. Svoja vina predstavljaju vinari iz više od 20 vinarija među kojima su Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković te mnogi drugi.

Dom Kulture i turizma u Štrigovi ujedno je i mjesto gdje će se ovog vikenda susresti poslovni partneri, vinari, izlagači, vlasnici restorana, sommelieri, istinski ljubitelji dobre kapljice i svi koji su na neki način uključeni kako u proizvodnju, tako i u distribuciju vrhunskih vina.

Mlade snage vinarije Kunčić

Urbanovo organizira udruga Hortus Croatiae, s perspektivnim vinarom Robertom Horvatom na čelu, a prethodilo mu je Međunarodno ocjenjivanje vina i Urbanovo gurman tjedan, koji, kao i festival traje do 14. svibnja, a u restoranima uključenima u projekt nude se tri slijeda uz tri čaše vina za 30 €. Manifestacija  završava Otvorenim podrumima (19. – 20. svibnja) kada će svoje podrume za posjetitelje otvoriti vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković. Nakon svih tih događaja, ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda, u nedjelju 28.svibnja.

Robert Horvat, predsjednik udruge Hortus Croatiae,

”Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače“ kazao je na otvorenju Festivala Pušipela, Robert Horvat, predsjednik udruge Hortus Croatiae, pozdravljajući okupljene goste među kojima su bili bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te Rudi Grula , direktor Turističke zajednice Međimurske županije. Ove godine je županija partner festivala Šibensko-kninska županija, a posebnost svečanog otvorenja je i otvorenje izložbe Vino na granici/Vino na meji u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi.  Na otvorenju su proglašeni pobjednici Međunarodnog ocjenjivanja vina, kojima su dodjeljene i nagrade.

Branimir Jakopić

Budući da je restoran Terbotz kojeg vodi obitelj Jakopić, uključen u Urbanovo gurman tjedan, bili smo na odličnom ručku koji je započeo njihovim pjenušcem Terbotz, i uz odabrana vina iz njihovog podruma nastavio juhom od šparoga i kopra, preko glavnog jela – lungića s krustom od koprive i pireom od batata, raguom od smrčka te čipsom od rikule i demi-glace umakom. Senzacija je bio desert – dakako Međimurska gibanica, najbolja koju smo jeli ikad. Bila je poslužena s odličnim sladoledom od bučinih koštica.

U sklopu Urbanovog održane su i mnoge radionice, a mi smo prisustvovali na radionici Pušipel koju je vodio sommelier Tomo Jakopović u Vinskoj kući&wine campu Hažić, otkrivajući sve tajne pušipela, ali i dokazujući da sorte kao što je rajnski rizling, sauvignon i traminac mirisavi u Međimurju daju odlična vina. Na radionici su bili prisutni i vinari pa je bilo zanimljivo slušati kako oni predstavljaju svoje vino.

Vinska radionica Pušipel i Tomo Jakopović

Prisustvovali smo i Vinskom kvizu kojeg je osmislio i organizirao Ivan Goričanec u vinariji Lovrec koja u ovom dijelu Hrvatske ima najstariji podrum koji datira iz šesnaestog stoljeća i etnografsku zbirku Lovrec (predmeti vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo) koja je uvrštena u Registar kutlurnih dobara RH.

Podrum vinarije Lovrec

Kroz odgovore na pitanja koja nisu bila preteška, mogli su se doznati i manje poznati detalji iz proizvodnje vina i povijesti vinarstva u Međimurju i svijetu, pa smo uz zabavu, kušanje na slijepo 11 etiketa vina ne samo vinarije Lovrec već i ostalih međimurskih vinara, proveli ugodno vrijeme u podrumu čiju temperaturu održavaju preko 300 godina stara stabla platane. Ovako osmišljen kviz odličan je način za upoznavanje vina i sve oko njegove proizvodnje i nadamo se da će gospodin Goričanec ustrajati u njihovom održavanju.

Ivan Goričanec i Krešo Lovrec

Na žalost, vrijeme nas nije poslužilo da razgledamo Mađerkin breg i vidikovac s kojeg se vidi teritorij četiri države, da prošećemo vinogradima i vinogradarkim cestama… ali kišom natopljena prekrasna priroda, uvijek nasmijani domaćini, vrhunska vina i odlična hrana dali su nam razlog da posjetimo Međimurje ne samo za vrijeme festivala.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko, Terca Art i Sunčana Barušić