Arhiva oznaka za: Rudi Grula

Urbanovo 2024. – svi će putevi voditi u Međimurje

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin Urbanova – ključne međimurske manifestacije posvećene vinu. U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina, a vrhunac Urbanova je svakako trodnevni Festival Pušipela.

Festival pušipela

U Domu kulture u Štrigovi od petka 17. do nedjelje 19. svibnja održava se Festival Pušipela na kojem će prema riječima predsjednika udruge Roberta Horvata „posjetitelji će kroz tri dana moći degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae“. Prilika je to za upoznavanje najboljih vina međimurskih vinara te susret poslovnih partnera, ugostitelja i sommeliera s vinarima izlagačima.

Festival je otvoren za javnost, a dnevne ulaznice po cijeni od 25€ možete osigurati već sada na https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/urbanovo-festival-pusipela-strigova-dom-kulture-1417132/performance.html.

Radno vrijeme Festivala u petak i subotu je od 12 do 19 sati, a u nedjelju od 14 do 19 sati. Organizatori ističu i zanimljiv popratni program manifestacije pa se tako prvog dana Festivala otvara izložba pod nazivom „Povijest vinarstva na Liburniji“ u suradnji s Državnim arhivom u Štrigovi i Državnim arhivom iz Rijeke. Istog dana u 20 sati u Termama Sveti Martin ispred puba Potkova održat će se „Wine & smile kviz“, s vinarima te poznatim blogerima i influencerima pod voditeljskom palicom stand up komičara Gorana Vugrinca.

U subotu sve posjetitelje Festivala očekuje „Cooking show by Bajzovi dvori & Marko Palfi“, dok je nedjelja rezervirana za jutarnji „Urbanovo WINE RUN“, a tijekom zadnjeg dana festivala organizirani su animatori za djecu za sve obitelji koje žele posjetiti festival. Sva tri dana nakon Festivala posjetitelji se mogu zabaviti uz prigodni glazbeni program: Krunoslava Lajtmana i Patrika Zamudu u petak, DJ-a u subotu i Zodiac duo u nedjelju. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula, istaknuo je kako Svake godine raste medijski interes i interes gostiju, a da je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani!”

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije

Brojne posjetitelje ove godine mogao bi privući i Urbanovo vlak koji ide iz Zagreba s glavnog kolodvora do kolodvora u Čakovcu, a nakon toga posjetitelji će se voziti busevima do Štrigove.

“Gurman tjedan” i Otvoreni podrumi

Iako je Festival Pušipela vrhunac ove manifestacije, prethode mu Međunarodno ocjenjivanje vina 3. i 4. svibnja te Urbanovo Gurman tjedan od 3. do 19. svibnja, tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nuditi hranu sljubljenu s vrhunskim vinima međimurskih vinara. Urbanovo završava Otvorenim podrumima 24. i 25. svibnja na kojima posjetitelje osim izvrsnih vina očekuju i razne kulinarske poslastice.
Sve informacije i detalje o programu Urbanova možete pronaći na webu

https://www.urbanovo.hr/2024/predstavljen-program-manifestacije-urbanovo-2024/ instagram profilu https://www.instagram.com/urbanovo_dani_vina/?hl=en

i facebooku  https://www.facebook.com/urbanovo.

 

Foto: arhiva Udruge vinara Hortus Croatiae i Sunčana Barušić

„Z cugom v zeleno Međimurje“ – nova je turistička ponuda Međimurja

Istraživanja su pokazala kako čak 75 % turista za dolazak i kretanje po Međimurskoj županiji, a svake ih godine sve više, koriste osobni automobil, i pritom stvaraju veliki ugljični otisak. Kako bi to spriječili ili ga barem smanjili, ali i sačuvali najzeleniji dio Hrvatske uistinu zelenim, Turistička zajednica Međimurske županije pokrenula je i predstavila novi turistički koncept – „Z cugom v zeleno Međimurje“, koji je dio projekta Laboratorij održivog razvoja turizma.

Riječ je ekološki prihvatljivom dolasku u Međimurje, sudjelovanju u nizu ‘zelenih akcija’ te istraživanju ove destinacije koristeći bicikl, pješačeći ili se vozeći Hop on, hop off minibusom Međimurje u pokretu, zahvaljujući kojem se na brz i jednostavan način mogu obići sve mikrolokacije na ovoj destinaciji.

“Na žalost, za putovanje vlakom redovnim linijama od Zagreba do Čakovca treba tri i pol sata, a mi smo pronašli rutu kako ovim prijevoznim sredstvom doći još brže. Ovaj koncept nije samo izlet. Najprije, vlak puno manje zagađuje okolinu i zemljinu atmosferu od automobila i autobusa koji bi prevezli sve putnike koji stanu u vlak, a da ne govorimo o avionima i kruzerima. Ali naši putnici nisu samo izletnici, već volonteri koji na desetak lokacija po Međimurju rade korisne i „zelene“ stvari za našu zajednicu s ciljem da Međimurje bude još čišće, ljepše i – zelenije!“, kazao je Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije, vidjevši odaziv izletnika/volontera koji su nasmijani stigli na prvi peron zagrebačkog Željezničkog kolodvora.

Tamo ih je, kako i priliči gostoljubivim domaćinima, dočekala glazbena dobrodošlica Mirka Švende Žige, koji se sa svojim mini bendom ukrcao kasnije i u vlak i nastavio pjevati sve do dolaska u Čakovec.

Za vrijeme putovanja Rudi Grula je sa svojim timom predstavio koncept Laboratorij održivog razvoja turizma tijekom kojeg su učenici Srednje strukovne škole Prelog i njihova profesorica kuharstva Slađana Herman svim putnicima poslužili međimurski doručak. U skladu s idejom održivosti, doručak je podijeljen u „pinklecu“, kuhinjskoj krpi izrađenoj u Socijalnoj zadruzi Humana Nova i to bez otpadne ambalaže. Ovaj tim bio je zaslužan i za večeru toga dana u Domu kulture Štrigova, u kojem su svi putnici volonteri uživali u specijalitetima Međimurja, ali i na interaktivnoj gastro radionici sa Slađanom Herman, u kojoj se naučilo puno o zero waste načinu kuhanja sa stvaranjem nikakve ili minimalne količine otpada.

Datum prvog putovanja nije odabran slučajno, povezan je uz Dan planeta Zemlja, pa su dolaskom u Čakovec svi putnici iz vlaka podijeljeni u manje grupe i raspoređeni na radilišta kako bi  sudjelovali u raznim ekološkim akcijama.

Ana Gašparac i Rudi Grula

Uređenje osjetilne staze uz eko kuću Holiday Home Lina, izrada „hotela“ za kukce u dvorištu posjetiteljskog centra Med dvemi vodami, izrade kućica za ptice na skeli Mlina na Muri, izrada svijeća od pčelinjeg voska u laboratoriju Termi sv.Martin od čije je prodaje prihod namijenjen fondu za zbrinjavanje napuštenih pasa, samo su neke od aktivnosti.

Radilo se i u dvorištu Spomen doma rudarstva “Cimper” u kojem su posjetitelji najprije razgledali postav muzeja, a potom je počela „radna akcija“ s Društvom žena Mursko Središće.  Svi izletnici-volonetri sudjelovali su u izradi cvijeća od krep papira, samo nekim elementima tradicijskih fašničkih maski koje će krasiti domove za stare i nemoćne.

Društvo žena Mursko Središće

Nakon odrađenog posla, volonterima je pripremljena okrepa – vrijedne ženske ruke ispekle su i poslužile Međimursku gibanicu i zlevanku, a majstori su u kotliću skuhali odličan grah.

Posebno veselje i zadovoljstvo putnika bilo je na radilištu udruge Pogled gdje su volonteri  uredili okoliš objekta za djecu s autizmom, a smijeha nije nedostajalo ni na vrtu Pozojov Vrčak na kojem su domaćini Mirjana i Marijan Hren pokazali osnovni princip regenerativne poljoprivrede.

Sudjelujući u proljetnim radovima u vrtu i mali i veliki volonteri naučili su puno o suživotu svih biljnih i životinjskih vrsta u ekosustavu vrta, a kad su s poslom završili pozvani su na zdravi ‘obed’ – prosenu kašu sa svježe ubranim, rascvjetanim vlascem.

U voćnjaku eko kuće Holiday Home Lina, prvog objekta ruralnog turizma u Hrvatskoj s prestižnim Ecolabel certifikatom i jedne od destinacije volonterskih radova, volonteri su posadili i drvo.

Zajedničkim snagama za bolje sutra

Među volonterima našla se i dizajnerica Ana Marija Ricov, poznata po upotrebi ekološki prihvatljivih tkanina u svojim kreacijama (svi komadi su izrađeni od recikliranih tkanina i obojeni bojama na bazi vode što ih čini biorazgradivim) koja je pomogla u radovima PG-a OPOR iz Oporovca poznatom po uzgoju koza. Volonteri su vidjeli i osjetili kako izgleda život pastira jer su tog dana morali paziti na svoja stada, a Ana Marija je posebno bila ponosna što je njoj u čuvanju pomogla njezina četveronožna prijateljica Shiba, koja je s vlasnicom dobro došla i u vlak za Međimurje.


Na imanju PG Geler, volonteri su pomagali u pripremi pašnjaka za Međimurskog konja, autohtonu ali i ugroženu pasminu, kojoj prijeti izumiranje. Riječ je o radnom konju, koji se koristio za obradu zemlje i prijevoz, jedinoj radnoj snazi i pomoći vrijednim ljudima ovog kraja. Danas ima samo 40-ak grla i to na ovom OPG-u.

 

U Štrigovi, još jednom radilištu, nije se baš pjevalo, ali se šumom orio smijeh. Volonteri su očistili šumski put uklanjajući granje i ostatke lišća. Nakon što je staza postala prohodna i lijepa, uslijedila je i nagrada! Iznad Štrigove, na kultnom Mađerkinom bregu svi volonteri iz ove grupe nazdravili su lijepo provedenom vremenu i uspješno odrađenom poslu čašom Pušipela – vina koje se pije u ovom kraju.


Međimurskom gibanicom zasladili su dan volonteri na Mlinu na Muri koji su na skeli ispod koje teče energična Mura izrađivali kućicu za ptice.

I tako red rada, red odlične zabave, red uživanja u prekrasnoj prirodi ali i u eno-gastro ponudi stiglo je vrijeme i za počinak. Svakom putniku na ovom zelenom izletu pružena je mogućnost odabira smještaja pa kako je večer padala stotinjak je ljudi krenulo do svog smještaja.

Neki su spavali u eko kući Holiday home Lina, a drugi u Glamping resortu Toplice Sveti Martin. Oni skloni robinzonskom smještaju uputili su se u PG Geler, a neki su prespavali u ekološkoj kući sa zemljanom fasadom (prirodnim izolatorom) na imanju Pozojov Vrčak.

U ponudi su bili i hostel Industrialhotel Park u Čakovcu, a neki su krenuli prema Prelogu i spavali u hotelu Panorama s pogledom na najveće akumulacijsko jezero u Hrvatskoj, Dubrava.

Izletnici-volonteri u Mlinu na Muri

“Kako bismo goste ohrabrili da prespavaju u Međimurju te tako produžilli svoj boravak i pridonnjeli turističkom gospodarstvu, u koncept “Z cugom v zeleno Međimurje” uključeno je jedno noćenje. Ako se uzme kompletna ponuda s noćenjem, vlakom se putuje besplatno. Da je ideja naišla na pozitivan odjek pokazuje podatak da su u dva dana rasprodani svi aranžmani i svi su se izletnici, njih stotinjak, odlučili za vikend varijantu, dakle rezervirali su spavanje i dva dana proveli u Međimurju” zaključio je Rudi Grula, direktor TZ Međimurke županije, napominjući da će se ovakva putovanja organizirati jednom mjesečno. “Z cugom v Zeleno Međimurje” tako možete ponovo u svibnju, a sve informacije pronađite na web stranici www.boje-medimurja.com

Rudi Grula sa svojim timom iz Turističke zajednice Međimurske županije

 

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić

Na Vinskoj shpitzi u diWine baru gostovalo šest međimurskih vinara

Zahuktavaju se vinska zbivanja, od ugodnih druženja po wine shopovima i wine barovima, do velikih manifestacija s radionicama i promenadnim kušanjima. Ljubitelji dobrih kapljica i profesionalci imaju mnogostruke prilike za probati mlada vina iz gotovo svih hrvatskih vinskih regija i dakako etikete na koje su vinari itekako ponosni.

Tako je započeo i ovogodišnji ciklus Vinska shpitza, u zagrebačkom diWine Baru, kojom je prilikom Zagreb posjetilo šest međimurskih vinara koji su predstavili svoja, svake godine sve bolja vina. Najveću pažnju izazvali su autohtoni pušipeli, ali bilo je i odličnih pjenušaca, sauvignona i muškata koji su još bolje klizili niz grlo uz gitarsku jazz pratnju za koju se pobrinuo Darko Gulić Gula.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurja

Prije kušanja i diskusije o vinima, Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurja je predstavio projekt ekomuzeja Međimurje malo, koji prati svjetske trendove kada je riječ o suvremenoj muzeologiji. „Muzeji ‘zatvoreni’ u zgradama služili su struci, no donosili su vrlo malo koristi lokalnoj zajednici. Suvremena muzeologija nastoji povezati povijest sa svakodnevnim životom lokalnog stanovništva. Na takav način štiti se i promovira kulturna i prirodna baština, podiže svijest lokalne zajednice o njenom značaju te se razvija održivi turizam.“ – istaknuo je Grula i ponosno istaknuo kako je Međimurje ozbiljan kandidat za dobivanje standarda „Green Destination“, svojevrsnog Oskara u kontekstu održivog, zelenog turizma, te da se međimurski vinari sve više okreću prema ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji.

Da su međimurski vinari ozbiljno shvatili zadatak očuvanja vinogradarske i vinarske tradicije, najbolje pokazuju njihova sve bolja i bolja vina, koja mahom osvajaju svjetska priznanja, ali i sustavni i kontinuirani razvoj međimurskog vinskog brenda – pušipela. Nakon prepoznatljive vinske boce koja je tržištu predstavljena 2018., pušipel je krajem 2022. godine dobio i svoju čašu, nastalu po uzoru na mađarsku čašu za furmint. U diWine Baru spomenutu su čašu predstavili vinar Robert Horvat i g. Ivan Goričanec, kreativni direktor agencije Reci DA! koja sa međimurskim vinarima surađuje od samih početaka na kreiranju jedinstvenog brend identiteta.

U nastavku večeri, gosti su imali priliku uživati u degustaciji vina šest međimurskih vinarija, koje povezuje ljubav prema pušipelu, ali od kojih svaka njeguje svoje specifičnosti i priča drugačiju vinsku priču.

Ina Kerman, vinarija Kerman

Vinariju Kerman vode žene, stoga se i u njihovim vinima osjeti taj posebni „ženski dodir“. Dizajn njihovih etiketa inspiriran je međimurskom baštinom i prirodom mjesta Sv. Urban. Među brojnim vinskim naslovima ističe se suhi pjenušac od žutog muškata koji nosi naziv Puca (što po međimurski znači djevojka). U vinariji se rukovode filozofijom da je vino sastavni dio društvene kulture te da ima moć i najobičniji dan učiniti posebnim.

Robert Horvat, vinarija Horvat

Pod vodstvom samozatajnog i marljivog Roberta Horvata, vinarija Horvat je u posljednjih nekoliko godina napravila možda i najveći iskorak u kvaliteti vina, o čemu svjedoče brojne osvojene nagrade. Iako su mnogo radili na kvaliteti pušipela, pažnju prisutnih vinoljubaca privukla je etiketa 279 Graševina barique iz kasne berbe 2018. Brojka 279 upućuje na broj dana proteklih od rezidbe do berbe, kao i na vrijeme dozrijevanja u barriqueu koje je trajalo – pogađate – 279 dana. Ono što sigurno niste pretpostavili je da se čak i vinogradi Horvat nalaze na 279 metara nadmorske visine, a podrum se nalazi na adresi Sveti Urban broj – 279! Čini se kako sretni brojevi ne znače uvijek dobitak na lutriji, već mogu donijeti i uspjeh u svijetu vina.

Marko Cmrečnjak, vinarija Cmrečnjak

 

Vinarija Cmrečnjak prva je međimurska vinarija koja je 1992. godine dobila oznaku geografskog porijekla, kada su plasirali prvu vinsku bocu pod vlastitom etiketom. Od tada, pa sve do danas njihova „lenta vremena“ bilježi brojne uspjehe, poput prve proizvedene ledene berbe i prvih međimurskih Decantera, osvojenih 2016. godine. Vinarija Cmrečnjak danas raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina, zahvaljujući kojoj na tržište plasira 17 vrhunskih etiketa. Rajko Cmrečnjak, osnivač vinarije, svoj je vinski imperij prenio na svog nasljednika, sina Marka, koji je nastavio itekako spretno koračati očevim stopama, te stvara i njeguje vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama.

Filip Jakopić, vinarija Jakopić

Vinarija Jakopić obiteljska je vinarija smještena na Železnoj Gori koja njeguje umjetnost stvaranja vina. Pečat osobnosti prvom vinu, 1908. godine dao je pradjed Filip, a danas ih s puno ljubavi i strasti stvaraju čak tri obiteljska naraštaja. Vinogradi su smješteni na nekoliko odvojenih lokacija, od kojih svaka, upravo sortama posađenima na njima, pruža idealne uvjete. Najveću pažnju kušača privukao je pjenušac Terbotz, koji nosi naziv istoimenog i vrlo popularnog obiteljskog restorana, napravljen 100% od pušipela, klasičnom metodom uz dvogodišnje odležavanje na kvascima.

Krešo Lovrec, vinarija Lovrec

Vinarija Lovrec međimurski je pionir ekološke proizvodnje, s tendencijom ka biodinamici, o čemu svjedoči i vrlo strogi certifikat Austria Biogarantie, koji krasi njihove etikete. U vinariji se od trsa do čaše njeguje organski pristup i „zeleni“ lifestyle, a ukoliko se odlučite posjetiti njihovo imanje smješteno u Svetom Urbanu, osim pogleda na prekrasne vinogradu, svakako obiđite i povijesni podrum kao i etnografsku zbirku uvrštenu u popis kulturnih dobara RH. Vinariju naslijeđenu od oca Franje Lovreca, prije petnaest godina preuzeli su sin Krešo i kći Jasna koji se poput istinskih artisana vinarstva, posvećuju njegovanju naslijeđenog srednjoeuropskog sortimenta preporučenog već 1847.god. od njemačkih i austrijskih vinogradarskih stručnjaka.

čaše za Pušipel

Iz vinske kuće Dvanajščak-Kozol poručuju kako je „stvaranje vina njihov život“. Čini se da je to zaista više od slogana, jer njihova vina, koja stoje uz bok najbolje ocijenjenim svjetskim etiketama, uistinu pričaju priču o ljubavi, predanosti i strasti. Ukoliko posjetite njihovu vinsku kuću, osim vina dočekat će vas i tradicionalna jela spravljena na pomalo drugačiji način, što cijeloj eno-gastro priči daje poseban touch i stvara jedinstveno iskustvo.

Osim ovih, i brojnih drugih uspješnih individualnih vinskih priča, važno je istaknuti kako je Međimurje u cjelini postalo jedna od najvažnijih vinskih destinacija Hrvatske, pa čak i ovog dijela Europe. Još jedan dokaz kako je udruživanje vinara uz podršku turističke zajednice provjereni recept za uspjeh.

Foto: Irena Lučić i Sunčana Barušić