Arhiva oznaka za: Mađerkin breg

Djeca testirala sadržaj Međimurja i dodijelili mu čistu peticu!

Što na putovanjima očekuju djeca, a što odrasli? Kako pojedine objekte, doživljaje i muzeje vide djeca, a kako njihovi roditelji? Postoje li mjesta koja se s pravom mogu nazvati – obiteljskim destinacijama? Na ova i mnoga druga pitanja dala su – djeca, koja su vikend provela u Međimurju koje je, prema njihovom sudu, dobilo čistu peticu. Tako se Međimurje, osim što je najzelenija destinacija u Hrvatskoj, jedinstveni Eko muzej, vinska regija, destinacija s 888 kilometara biciklističkih staza i 115 pješačkih, može nazvati i obiteljskom destinacijom. Pa, planirate li izlet s obitelji u ovu predivnu hrvatsku regiju, dobro je znati što će djecu najviše oduševiti.

Mjesto dobre zabave i dobrog sna

Vikend putovanje obično traje, kao što znamo, tri dana i dvije noći (ukoliko ne uspijete ugrabiti kakvu „spajalicu“). Stoga, treba rezervirati prenoćište -mjesto na kojem će se cijela obitelj ugodno osjećati i koje se nalazi u blizini svih atrakcija. Savjetujemo Hotel Terme Sv. Martin koji ima dugu turističku tradiciju, ali i oznaku prvog  healthness resorta u Hrvatskoj.

Hotel Terme Sv. Martin nudi odlično dizajnirane smještajne jedinice za obitelj – prostrane apartmane koji su smješteni u kućicama nedaleko središnje zgrade. Krenete li na vikend s prijateljima koji imaju djecu u dobi vaše, balkoni i prostor ispred apartmana vrlo brzo će postati igraonice. No, igru i zabavu u ovim termama djeca mogu očekivati na svakom koraku.

U hotelskim igraonicama svaki se vikend odvijaju tematski partiji, Martija i Martin ujutro provjeravaju papaju li sva djeca svoj doručak, a potom da li se dobro zabavljaju u bazenima. Kad je o vodenim zabavama riječ, terme nude unutrašnji bazenski kompleks prilagođen svima (uz nezaobilazno noćno vikend kupanje), a odnedavno nude family wellness u odlično koncipiranom kompleksu sauna i polu zatvorenog bazena.

Susret s jelenima i vožnja skelom

Iz Terme sv. Martin, može se otići na dva divna izleta.  Na recepciji hotela saznajte kad polazi vlak na Farmu Jelena i muflona, OPG Perhoč te na kružno putovanje do Mlina na Muri. Obje destinacije nude odličnu zabavu za sve, pa kad se djeca vrate u hotel neka vas ne iznenadi što će se teško moći odlučiti gdje su se bolje proveli.

Na farmi je potrebno dozvati jelene i motivirati ih klipovima kukuruza da izađu iz šume i dođu do ograde. Bez brige, kukuruz vas čeka na ulasku u restoran i domaćini vam ga rado daju.

Na Mlinu na Muri, kako i samo ime kaže, u fokusu je stari mlin koji i danas može samljeti kukuruz i druge žitarice. On je uvertira u zabavu koja slijedi. Na ovom se mjestu može provozati skelom preko Mure ali i ući u mini, interaktivan muzej koji priča priču o tradiciji i životu mlinara. Na kraju i mali i veliki trebaju proći kroz labirint do klupice zaljubljenih. Za izlet je potrebno izdvojiti tri sata, a povratak je uvijek pred sam hotel.

Pozoj, jednorog, Baba Roga i Drvo Života

Nedaleko Hotela Terme Sv. Martin nalaze se tri muzeja, odnosno centra za posjetitelje. Na recepciji će vam dati upute kako doći do njih, ali dovoljno je ukucati u GPS imena: Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurja, Matulov grunt i Med dvemi vodami i dan će biti ispunjen novim avanturama.

Svakako treba posjetiti i Bajkovitu šumu, najposebnija šumu Međimurja. Naime, to je tematski park s poučnim stazama, gdje će se djeca susresti s Aurorom i Jurajem Zrinskim koji će im na poseban način predstaviti likove koji žive u šumi, a uz pomoć suvremene tehnologije i virtualne stvarnosti oni će oživjeti pred njihovim očima. U Kući bajki djeca dobivaju VR naočale i obavljaju zadatak ozdravljenja šume. Nakon avantura sigurno će goditi nešto i pojesti, pa posjet Bajkovitoj šumi može završiti „Međimurskim obedom“ s trgancima u vrhnju i – najfinijim pohancima.

Park u kojem se pomiču granice

O tradiciji, suživotu čovjeka i prirode, ali i načinu kako prevladati svaku prepreku može se naučiti i nedaleko Bajkovite šume na PG-u Geler (ne, ne radi se o OPG-u). Riječ je o jedinstvenom adrenalinskom parku gdje PG znači pomakni granice. I stvarno se tu pomiču. Drveni poligon s preprekama, najposebnija ljuljačka u Međimurju… Zabave nikad kraja.

Ivanka i Marijan Horvat, vlasnici ovog imanja, osim adrenalinskih avantura nude i eco friendly smještaj, a kad vrijeme to dozvoli, gosti se mogu susresti i s konjima koji žive na imanju. Ali bez obzira na doba godine, domaćini će goste sigurno nagovoriti da s njima izrade turoš, tradicionalni međimurski sir.

Vidikovac koji svira

Red zabave, red kupanja u termama, red učenja, red smijeha i vikend brzo proleti. Kako se na najbolji način pozdraviti s Međimurjem? Pa… najbolje je popeti se na najvišu točku Međimurja – Mađerkin breg, vidikovcu koji svira zahvaljujući jedinstvenim orguljama koje pokreće vjetar. S vrha puca pogled na čak pet država – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, a za lijepog vemena čak i Slovačku.

 

Foto: Nikola Zoko

Proslava 110 obljetnice i vijest o velikom uspjehu vinarije Štampar

David Štampar

U istom su se danu, 7. lipnja 2023. za vinariju Štampar iz Međimurja, odvila dva važna  događaja. U vinogradu na Mađerkinom bregu proslavljena je 110. godišnjica vinarije, a iz Londona s prestižnog natjecanja Decanter World Wine Awards (DWWA) je pristigla vijest o osvojenoj zlatnoj medalji za pjenušac Urban White 2020.

Međimurski vinogradar i vinar David Štampar puhanjem u svjećice na slavljeničkoj torti, zajedno sa svojom obitelji, svečano je otvorio proslavu 110. godišnjice postojanja obiteljske vinarije, baš na isti dan kada je pristigla i vijest o velikom postignuću na DWWA 2023, najvećem vinskom natjecanju na svijetu koje se održalo ranije ove godine u Londonu.

David Štampar s bakom Anom

Svečanost je održana na najvažnijem vinogradarskom položaju Međimurja, Mađerkinom bregu, gdje se nalazi i vidikovac te mali park s ugostiteljskim sadržajem i ponudom vina obitelji Štampar.  Iz Londona je pristigla vijest da je njihov pjenušac Urban White 2020 osvojio zlatnu medalju u konkurenciji od čak 18.250 vina koliko je pristiglo na DWWA natjecanje ove godine. Radi se o svakako najutjecajnijem natjecanju na svijetu, ali istovremeno i jednom od najrigoroznijih, jer je svega 3,86% vina je osvojilo zlatne medalje.

Veliki je to uspjeh za vinariju Štampar čiji je pjenušac Urban White iz berbe 2020. bio jedini pjenušac iz Hrvatske sa zlatnim odličjem, a veliki je to uspjeh i za pjenušava vina iz Hrvatske, jer se do sada nitko drugi nije uspio okititi takvim priznanjem. Samo je još jedno zlato u povijesti ovog natjecanja otišlo u Hrvatsku za pjenušac, ali opet u vinariju Štampar za isto vino, Urban White, prije četiri godine na izdanju DWWA 2020.

Vinarija Štampar je ponavljanjem velikog uspjeha dobila nedvojbenu potvrdu da njihov pjenušac spada na sam vrh pjenušave produkcije Hrvatske. Ovogodišnji slavodobitnik Urban White 2020 proizveden je od sorte pušipel, jednako kao i njegov prethodnik i to je drugo važno postignuće vinarije Štampar. Naime, pušipel koji su nekada u Međimurju nazivali još i šipon ili moslavac, je tradicionalna sorta tog kraja, a obitelj Štampar se ponajviše posvetila njegovanju i unapređenju kvalitete upravo tradicionalnih vina. Drugom zlatnom medaljom za pjenušac od pušipela jasno je ukazala da je ta sorta savršena za taj tip vina.

Ranijih godina je obitelj Štampar na istom natjecanju osvojila još i zlatnu medalju za sauvignon bijeli i tako je i drugoj najvažnijoj sorti Međimurja također pribavila potvrdu o izvrsnom potencijalu i nesvakidašnjoj kvaliteti. Na svečanosti na Mađerkinom bregu su se okupili brojni uzvanici, kupci, vinski novinari, predstavnici drugih medija i prijatelji obitelji.

Začetak 110 godina dugačkog puta krenuo je u mjestu Sv. Urban na broju 2, 27. lipnja 1913. godine, a osnivači su bili Ištvan Grabar i Andraš Novak. Desetak godina kasnije u posjed vinarije i vinograda Novakovih došla je prva generacija obitelji Štampar. Počeli su sa svega tri tisuće trsova, vino su proizvodili u malom podrumu i na staroj preši, i desetljećima je vinarstvo bilo samo dodatni prihod obitelji.

Pravi uzlet vinarije je počeo kada je Bojan Štampar, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća, počeo širiti vinograde i posvećivati se vinarstvu kao glavnom izvoru prihoda. Pod budnim okom bake Ane, koja je na proslavi zajedno s unukom Davidom, zarezala slavljeničku tortu, i zajedno sa suprugom Danicom nastavljaju sadnju i ulaganja u podrum. Imaju tri sina, Benjamina, Franju i Davida.

Godine 2014., kao zadnju akviziciju kupuju terasaste vinograde na Mađerkinom bregu i ujedno u otprilike u isto vrijeme rukovođenje vinarijom preuzima jedan od tri sina, David Štampar.

David Štampar s obitelji

U eri Davida Štampara koja je tek otpočela postignuti su najveći tržišni uspjesi poput spomenutih na Decanter World Wine Awards, ali i na drugim natjecanjima. Međutim, važnije od toga su uspjesi na domaćem i stranom tržištu. Danas obitelj Štampar sva svoja vina plasira na tržište u buteljama i potražnja nadmašuje proizvodnju.