Arhiva oznaka za: TZ Međimurja

Djeca testirala sadržaj Međimurja i dodijelili mu čistu peticu!

Što na putovanjima očekuju djeca, a što odrasli? Kako pojedine objekte, doživljaje i muzeje vide djeca, a kako njihovi roditelji? Postoje li mjesta koja se s pravom mogu nazvati – obiteljskim destinacijama? Na ova i mnoga druga pitanja dala su – djeca, koja su vikend provela u Međimurju koje je, prema njihovom sudu, dobilo čistu peticu. Tako se Međimurje, osim što je najzelenija destinacija u Hrvatskoj, jedinstveni Eko muzej, vinska regija, destinacija s 888 kilometara biciklističkih staza i 115 pješačkih, može nazvati i obiteljskom destinacijom. Pa, planirate li izlet s obitelji u ovu predivnu hrvatsku regiju, dobro je znati što će djecu najviše oduševiti.

Mjesto dobre zabave i dobrog sna

Vikend putovanje obično traje, kao što znamo, tri dana i dvije noći (ukoliko ne uspijete ugrabiti kakvu „spajalicu“). Stoga, treba rezervirati prenoćište -mjesto na kojem će se cijela obitelj ugodno osjećati i koje se nalazi u blizini svih atrakcija. Savjetujemo Hotel Terme Sv. Martin koji ima dugu turističku tradiciju, ali i oznaku prvog  healthness resorta u Hrvatskoj.

Hotel Terme Sv. Martin nudi odlično dizajnirane smještajne jedinice za obitelj – prostrane apartmane koji su smješteni u kućicama nedaleko središnje zgrade. Krenete li na vikend s prijateljima koji imaju djecu u dobi vaše, balkoni i prostor ispred apartmana vrlo brzo će postati igraonice. No, igru i zabavu u ovim termama djeca mogu očekivati na svakom koraku.

U hotelskim igraonicama svaki se vikend odvijaju tematski partiji, Martija i Martin ujutro provjeravaju papaju li sva djeca svoj doručak, a potom da li se dobro zabavljaju u bazenima. Kad je o vodenim zabavama riječ, terme nude unutrašnji bazenski kompleks prilagođen svima (uz nezaobilazno noćno vikend kupanje), a odnedavno nude family wellness u odlično koncipiranom kompleksu sauna i polu zatvorenog bazena.

Susret s jelenima i vožnja skelom

Iz Terme sv. Martin, može se otići na dva divna izleta.  Na recepciji hotela saznajte kad polazi vlak na Farmu Jelena i muflona, OPG Perhoč te na kružno putovanje do Mlina na Muri. Obje destinacije nude odličnu zabavu za sve, pa kad se djeca vrate u hotel neka vas ne iznenadi što će se teško moći odlučiti gdje su se bolje proveli.

Na farmi je potrebno dozvati jelene i motivirati ih klipovima kukuruza da izađu iz šume i dođu do ograde. Bez brige, kukuruz vas čeka na ulasku u restoran i domaćini vam ga rado daju.

Na Mlinu na Muri, kako i samo ime kaže, u fokusu je stari mlin koji i danas može samljeti kukuruz i druge žitarice. On je uvertira u zabavu koja slijedi. Na ovom se mjestu može provozati skelom preko Mure ali i ući u mini, interaktivan muzej koji priča priču o tradiciji i životu mlinara. Na kraju i mali i veliki trebaju proći kroz labirint do klupice zaljubljenih. Za izlet je potrebno izdvojiti tri sata, a povratak je uvijek pred sam hotel.

Pozoj, jednorog, Baba Roga i Drvo Života

Nedaleko Hotela Terme Sv. Martin nalaze se tri muzeja, odnosno centra za posjetitelje. Na recepciji će vam dati upute kako doći do njih, ali dovoljno je ukucati u GPS imena: Centar za posjetitelje Ekomuzeja Međimurja, Matulov grunt i Med dvemi vodami i dan će biti ispunjen novim avanturama.

Svakako treba posjetiti i Bajkovitu šumu, najposebnija šumu Međimurja. Naime, to je tematski park s poučnim stazama, gdje će se djeca susresti s Aurorom i Jurajem Zrinskim koji će im na poseban način predstaviti likove koji žive u šumi, a uz pomoć suvremene tehnologije i virtualne stvarnosti oni će oživjeti pred njihovim očima. U Kući bajki djeca dobivaju VR naočale i obavljaju zadatak ozdravljenja šume. Nakon avantura sigurno će goditi nešto i pojesti, pa posjet Bajkovitoj šumi može završiti „Međimurskim obedom“ s trgancima u vrhnju i – najfinijim pohancima.

Park u kojem se pomiču granice

O tradiciji, suživotu čovjeka i prirode, ali i načinu kako prevladati svaku prepreku može se naučiti i nedaleko Bajkovite šume na PG-u Geler (ne, ne radi se o OPG-u). Riječ je o jedinstvenom adrenalinskom parku gdje PG znači pomakni granice. I stvarno se tu pomiču. Drveni poligon s preprekama, najposebnija ljuljačka u Međimurju… Zabave nikad kraja.

Ivanka i Marijan Horvat, vlasnici ovog imanja, osim adrenalinskih avantura nude i eco friendly smještaj, a kad vrijeme to dozvoli, gosti se mogu susresti i s konjima koji žive na imanju. Ali bez obzira na doba godine, domaćini će goste sigurno nagovoriti da s njima izrade turoš, tradicionalni međimurski sir.

Vidikovac koji svira

Red zabave, red kupanja u termama, red učenja, red smijeha i vikend brzo proleti. Kako se na najbolji način pozdraviti s Međimurjem? Pa… najbolje je popeti se na najvišu točku Međimurja – Mađerkin breg, vidikovcu koji svira zahvaljujući jedinstvenim orguljama koje pokreće vjetar. S vrha puca pogled na čak pet država – Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Mađarsku, a za lijepog vemena čak i Slovačku.

 

Foto: Nikola Zoko

Na Vinskoj shpitzi u diWine baru gostovalo šest međimurskih vinara

Zahuktavaju se vinska zbivanja, od ugodnih druženja po wine shopovima i wine barovima, do velikih manifestacija s radionicama i promenadnim kušanjima. Ljubitelji dobrih kapljica i profesionalci imaju mnogostruke prilike za probati mlada vina iz gotovo svih hrvatskih vinskih regija i dakako etikete na koje su vinari itekako ponosni.

Tako je započeo i ovogodišnji ciklus Vinska shpitza, u zagrebačkom diWine Baru, kojom je prilikom Zagreb posjetilo šest međimurskih vinara koji su predstavili svoja, svake godine sve bolja vina. Najveću pažnju izazvali su autohtoni pušipeli, ali bilo je i odličnih pjenušaca, sauvignona i muškata koji su još bolje klizili niz grlo uz gitarsku jazz pratnju za koju se pobrinuo Darko Gulić Gula.

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurja

Prije kušanja i diskusije o vinima, Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurja je predstavio projekt ekomuzeja Međimurje malo, koji prati svjetske trendove kada je riječ o suvremenoj muzeologiji. „Muzeji ‘zatvoreni’ u zgradama služili su struci, no donosili su vrlo malo koristi lokalnoj zajednici. Suvremena muzeologija nastoji povezati povijest sa svakodnevnim životom lokalnog stanovništva. Na takav način štiti se i promovira kulturna i prirodna baština, podiže svijest lokalne zajednice o njenom značaju te se razvija održivi turizam.“ – istaknuo je Grula i ponosno istaknuo kako je Međimurje ozbiljan kandidat za dobivanje standarda „Green Destination“, svojevrsnog Oskara u kontekstu održivog, zelenog turizma, te da se međimurski vinari sve više okreću prema ekološkoj i biodinamičkoj proizvodnji.

Da su međimurski vinari ozbiljno shvatili zadatak očuvanja vinogradarske i vinarske tradicije, najbolje pokazuju njihova sve bolja i bolja vina, koja mahom osvajaju svjetska priznanja, ali i sustavni i kontinuirani razvoj međimurskog vinskog brenda – pušipela. Nakon prepoznatljive vinske boce koja je tržištu predstavljena 2018., pušipel je krajem 2022. godine dobio i svoju čašu, nastalu po uzoru na mađarsku čašu za furmint. U diWine Baru spomenutu su čašu predstavili vinar Robert Horvat i g. Ivan Goričanec, kreativni direktor agencije Reci DA! koja sa međimurskim vinarima surađuje od samih početaka na kreiranju jedinstvenog brend identiteta.

U nastavku večeri, gosti su imali priliku uživati u degustaciji vina šest međimurskih vinarija, koje povezuje ljubav prema pušipelu, ali od kojih svaka njeguje svoje specifičnosti i priča drugačiju vinsku priču.

Ina Kerman, vinarija Kerman

Vinariju Kerman vode žene, stoga se i u njihovim vinima osjeti taj posebni „ženski dodir“. Dizajn njihovih etiketa inspiriran je međimurskom baštinom i prirodom mjesta Sv. Urban. Među brojnim vinskim naslovima ističe se suhi pjenušac od žutog muškata koji nosi naziv Puca (što po međimurski znači djevojka). U vinariji se rukovode filozofijom da je vino sastavni dio društvene kulture te da ima moć i najobičniji dan učiniti posebnim.

Robert Horvat, vinarija Horvat

Pod vodstvom samozatajnog i marljivog Roberta Horvata, vinarija Horvat je u posljednjih nekoliko godina napravila možda i najveći iskorak u kvaliteti vina, o čemu svjedoče brojne osvojene nagrade. Iako su mnogo radili na kvaliteti pušipela, pažnju prisutnih vinoljubaca privukla je etiketa 279 Graševina barique iz kasne berbe 2018. Brojka 279 upućuje na broj dana proteklih od rezidbe do berbe, kao i na vrijeme dozrijevanja u barriqueu koje je trajalo – pogađate – 279 dana. Ono što sigurno niste pretpostavili je da se čak i vinogradi Horvat nalaze na 279 metara nadmorske visine, a podrum se nalazi na adresi Sveti Urban broj – 279! Čini se kako sretni brojevi ne znače uvijek dobitak na lutriji, već mogu donijeti i uspjeh u svijetu vina.

Marko Cmrečnjak, vinarija Cmrečnjak

 

Vinarija Cmrečnjak prva je međimurska vinarija koja je 1992. godine dobila oznaku geografskog porijekla, kada su plasirali prvu vinsku bocu pod vlastitom etiketom. Od tada, pa sve do danas njihova „lenta vremena“ bilježi brojne uspjehe, poput prve proizvedene ledene berbe i prvih međimurskih Decantera, osvojenih 2016. godine. Vinarija Cmrečnjak danas raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina, zahvaljujući kojoj na tržište plasira 17 vrhunskih etiketa. Rajko Cmrečnjak, osnivač vinarije, svoj je vinski imperij prenio na svog nasljednika, sina Marka, koji je nastavio itekako spretno koračati očevim stopama, te stvara i njeguje vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama.

Filip Jakopić, vinarija Jakopić

Vinarija Jakopić obiteljska je vinarija smještena na Železnoj Gori koja njeguje umjetnost stvaranja vina. Pečat osobnosti prvom vinu, 1908. godine dao je pradjed Filip, a danas ih s puno ljubavi i strasti stvaraju čak tri obiteljska naraštaja. Vinogradi su smješteni na nekoliko odvojenih lokacija, od kojih svaka, upravo sortama posađenima na njima, pruža idealne uvjete. Najveću pažnju kušača privukao je pjenušac Terbotz, koji nosi naziv istoimenog i vrlo popularnog obiteljskog restorana, napravljen 100% od pušipela, klasičnom metodom uz dvogodišnje odležavanje na kvascima.

Krešo Lovrec, vinarija Lovrec

Vinarija Lovrec međimurski je pionir ekološke proizvodnje, s tendencijom ka biodinamici, o čemu svjedoči i vrlo strogi certifikat Austria Biogarantie, koji krasi njihove etikete. U vinariji se od trsa do čaše njeguje organski pristup i „zeleni“ lifestyle, a ukoliko se odlučite posjetiti njihovo imanje smješteno u Svetom Urbanu, osim pogleda na prekrasne vinogradu, svakako obiđite i povijesni podrum kao i etnografsku zbirku uvrštenu u popis kulturnih dobara RH. Vinariju naslijeđenu od oca Franje Lovreca, prije petnaest godina preuzeli su sin Krešo i kći Jasna koji se poput istinskih artisana vinarstva, posvećuju njegovanju naslijeđenog srednjoeuropskog sortimenta preporučenog već 1847.god. od njemačkih i austrijskih vinogradarskih stručnjaka.

čaše za Pušipel

Iz vinske kuće Dvanajščak-Kozol poručuju kako je „stvaranje vina njihov život“. Čini se da je to zaista više od slogana, jer njihova vina, koja stoje uz bok najbolje ocijenjenim svjetskim etiketama, uistinu pričaju priču o ljubavi, predanosti i strasti. Ukoliko posjetite njihovu vinsku kuću, osim vina dočekat će vas i tradicionalna jela spravljena na pomalo drugačiji način, što cijeloj eno-gastro priči daje poseban touch i stvara jedinstveno iskustvo.

Osim ovih, i brojnih drugih uspješnih individualnih vinskih priča, važno je istaknuti kako je Međimurje u cjelini postalo jedna od najvažnijih vinskih destinacija Hrvatske, pa čak i ovog dijela Europe. Još jedan dokaz kako je udruživanje vinara uz podršku turističke zajednice provjereni recept za uspjeh.

Foto: Irena Lučić i Sunčana Barušić