Ptuj, grad tisućljetne povijesti, hedonizma i dobre zabave

Najstariji grad u Sloveniji, Ptuj se nalazi u sjeveroistočnom dijelu ove zemlje (Štajerska pokrajina) uz rijeku Dravu. S velikom povijesnom baštinom, simpatičnim mjestima za blagovanje i uživanje u dobrim kapljicama te pitomom arhitekturom, predstavlja odličnu destinaciju želite li provesti vikend u našem susjedstvu, za vrijeme kojeg se može doznati zbog čega je ovaj grad po mnogočemu “naj”.

Ptujski dvorac

Istraživanjem starog grada, bez obzira koju se stranu odabere, dolazi se do Ptujskog dvorca s čijih se bedema pruža predivan pogled. Nalazi se na brežuljku iznad grada, a arheološki nalazi govore kako je bio nastanjen već u doba neolitika, od 5. tisućljeća prije Krista. Na brežuljku iznad antičkog Poetovia bile su izgrađene važne javne zgrade, a u ranom srednjem vijeku prostor je korišten kao groblje. Ostaci srednjovjekovne utvrde potječu iz 11. stoljeća, kada su grad i dvorac bili u posjedu salzburške nadbiskupije. Potom su dvorcem upravljala Ptujska gospoda, čak je bio i u rukama škotske plemićke obitelji… Dugačka je njegova povijest, a danas se u njemu nalaze zbirke Zavičajnog muzeja Ptuj-Ormož. Prije nego što se u stari grad spustite s dvorca, svakako potražite poseban trs, odnosno potomka najstarije loze na svijetu, dok se ispod dvorca nalazi, kako ga nazivaju – gradski vinograd.

Uzbudljive vinske degustacije

Uske, kamenom popločene ulice starog grada dovest će vas i do tajnih tunela. Želite li ih razgledati, morate angažirati lokalnog vodiča. U tunelima nema rasvjete, tako da je obavezna baterija u ruci, a nakon određenog vremena, dolazi se do mjesta koje oduzima dah. Riječ je o „Vinskoj cesti“, kako se zove dio tunela s dugim uskim stolom, stolcima i čašama gdje se održavaju degustacije vina i piva. U ovom jedinstvenom doživljaju može se uživati svake subote (degustacije počinju u 14 sati), a cijena 90-minutne vinske degustacije u mraku iznosi 22 eura po osobi (interesirajte se za ture u njihovim turističkim uredima).

Vina ovoga kraja mogu se degustirati i u najstarijem vinskom podrumu u Sloveniji, Vinskom podrumu Ptuj, u kojem se već 700 godina čuvaju najbolja vina Slovenskih gorica. Obilazak podruma je vođen, a mogu se vidjeti arhivska vina čak iz 1917. godine, te najveća drvena bačva u koju stane više od 22.115 litara vina.

U Ptuju, odnosno starom gradu se nalaze i vinoteke vinarije Osterberger, Kobal i Kogl, pa i u njima možete kušati i nabaviti najbolja slovenska vina.

Minoritski samostan

Svakako razgledajte i Minoritski samostan iz 13. stoljeća koji je nakon požara i bombardiranja u Drugom svjetskom ratu obnovljen. Danas se u njemu nalazi knjižnica s preko 5000 knjiga od kojih neke datiraju čak iz 16. stoljeća. Oduševit će vas dvorište s arkadama u kojem se, za toplijih dana održavaju mnogi koncerti i priredbe.

Arheološki park i Orfejev spomenik

Nećete ga promašiti: to je najveći monolitski spomenik izgrađen u panonskom dijelu rimske provincije, težak je više od sedam tona, viši od pet metara i izrađen od jednog komada mramora. Radi se monolitu podignutom u spomen na Marka Valerija Verea, koji je bio gradonačelnik Poetovie (Ptuj) u 2. stoljeću poslije Krista. I danas stoji na mjestu gdje su ga podigli Rimljani, ukrašen prizorima iz mita o Orfeju.

Dominikanski samostan

Na Muzejskom trgu, na zapadnoj strani grada, nalazi se Dominikanski samostan izgrađen u gotičko-baroknom stilu. Osnovala ga je 1230. godine Methildis, udovica Friedricha III Ptujskog. U njemu su boravili dominikanci sve do raspuštanja samostana 1785. godine, kada je kompleks pretvoren u vojarnu. Početkom 20. stoljeća, najljepše su prostorije pretvorene u muzej, a danas je samostan mjesto kulturnih događanja Ptuja. Prošećite i njegovim parkom iz kojeg se pruža prekrasan pogled na rijeku Dravu.

Odlična hrana i posebne praline

Želite li kušati odlične kranjske kobasice i pohance, tada navratite u  Gostilnu Rozika koja je 2023. godine uvrštena u gastronomski vodič Gault&Millau kao POP mjesto u kojem se nudi lokalna, tradicionalna hrana. Danas je vodi par Nataša i Ales Vilčnik.

U Ptuju se dobro kuha, jer u vodič Gault&Millau uvrštena je, s jednom kuharskom kapicom, i Gostilna Ribič u kojoj se može naručiti posebno kreiran meni za 25 eura (tri slijeda). Osim u jelima iz tematskih menija, ovdje možete naručiti i odličnu riječnu, ali i morsku ribu koju dva puta tjedno dostavljaju iz Dalmacije. Kad je toplije, s terase restorana može se uživati u predivnom pogledu na zalazak sunca, a jednom godišnje organiziraju i tradicionalnu ‘Večeru na mostu’.

Nemojte zaboraviti navratiti do Xococ butika i kušati praline koje svakodnevno radi Matevž Božić.

Uživancija kakvu bi cijenili i stari Rimljani

Ptuj ima još jedan turistički biser vrijedan pažnje – Terme Ptuj, u kojima se nalazi i Grand hotel Primus.   Velebni kompleks s pogledom na Stari grad nosi ime po Marcusu Antoniusu Primusu, zapovjedniku legije Rimskog Carstva. A u termama se stvarno može uživati, kako se kaže – poput starih Rimljana. Bazeni su termalni, a spa zona se sastoji se od finskih i parnih sauna te Kneippove kupke. U wellnessu Valens Augusta može se uživati u različitim vrstama masaža ali i tretmana za pomlađivanje.

U hotelskom restoranu nude bogat izbor jela pripremljenih od namirnica lokalnih proizvođača od kojih neka nose i oznaku “Budimo fit”. Naime, gosti sami mogu kreirati sadržaj tanjura od namirnica s manje kalorija.  Ali, prije nego što se obavezno proba Primusova čokoladna torta koja se topi u ustima, malo ipak treba zaboraviti na kalorije!

Tijekom godine, počevši od Kurentovanja, odnosno karnevala, u Ptuju je mnogo događanja, pa svakako pažljivo proučite službene stranice i isplanirajte vrijeme, jer to je grad u kojem ćete uživati svim osjetilima i dobro se provesti!

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i promo