Rogatec: toliko toga na tako malom mjestu

Proljeće jednostavno zove na putovanja, avanture, na jednodnevne ili izlete vikendom. Želite li ispunjen vikend od jutra do mraka, uputite se u Rogatec. Vjerujte, jedan dan će vam biti premalo da okusite i istražite sve mogućnosti.

Gradić, odnosno mjesto je udaljeno svega desetak minuta vožnje od granice s Hrvatskom – kad se prema graničnom prijelazu skrene iz Krapine, pa eto već jedne prednosti: za posjet Rogatecu ne treba vam slovenska vinjeta.

Rogatec leži u sjevernom dijelu sultanskog područja, podno Donačke gore, privijen uz tok granične rijeke Sutle i rijeke Draganje. Zbog zemljopisnog položaja i činjenice da je u prošlo vrijeme bio raskrižje trgovačkih i vojnih putova, Rogatec je prepun povijesne baštine.

Srednjovjekovni trg

Razgledavanje Rogateca započnite na njegovom srednjovjekovnom glavnom trgu koji se nalazi na lijevoj obali potoka Draganja. Izgrađen je u okrilju danas porušenog dvorca Gornji Rogatec, izgrađenog u 12. stoljeću. Prvi zapisi Rogateca datiraju iz 1130. godine, kada se spominje pod imenom Roas. Naziv se u kasnijim dokumentima koristio više puta u različitim verzijama – Roas, Rohats, Rohates. Na kraju je ime dobio prema slovenskoj riječi. Naime, ime dolazi od riječi rog, po Rogaškoj ili Donačkoj gori, koje kada se promatraju s visine imaju oblik roga.

U 14. i 15. stoljeću Rogatec se često naziva gradom jer je imao zidine s dvokrilnim vratima (luk vrata još i danas postoji), ali zbog malog broja stanovnika nikada nije dobio gradska prava, nego je dobio status „trga“, odnosno trgovačkog središta.

Kad ste na trgu, svakako na pročelju jedne kuće na južnom dijelu potražite uzidan nadgrobni spomenik, odnosno kameni reljef krilatog zmaja koji svjedoči o naseljenosti ovog kraja u rimsko doba, kada je Rogatec bio značajna vojna utvrda.

Razgledajte i stare portale i stepenice koji su izrađeni u Ložanskim kamenolomima i svjedoče o razdoblju procvata kamenoklesarskog obrta u Logu u 19. stoljeću, te na središtu trga Marijin spomenik i tri kapelice te na sjevernom rubu trga župnu crkvu sv. Jerneja. Trg je više puta gorio, pa su sadašnja pročelja uglavnom iz doba bidermajera.

Mjesto gdje baštinu uzmeš u ruke i doživiš

Najveća meka za turiste je zasigurno je renesansni dvorac Strmol nastao od srednjovjekovne kule koju su 1436. godine grofovi Celjski dodijelili Jakobu Stmolskom iz Cerklja na Gorenjskem. Potpuno je obnovljen 2014. godine. Pa, odlučite li se doći preko vikenda, svakako proučite ponudu subotom! Naime, kako bi privukli posjetitelje, djelatnici općine – Zavod Rogatec i Centra za obrtništvo Rogatec, osmislili su niz različitih radionica i događaja u kojima mogu sudjelovati svi članovi obitelji. Cilj je radionica pokazati kako se nekad živjelo, a time i pridonijeti očuvanju kulturne baštine ovoga kraja. O sadržajima i ponudi dovoljno govori i slogan: Rogatec – mjesto gdje baštinu uzmeš u ruke i doživiš. Napominjemo – sve su radionice organizirane subotom, a evo što sve možete doživjeti i vidjeti za ulaznicu od 6 eura!

Vlastita zdjelica sa lončarskog kola

Kiparica Bojana Križanec, koja je nekima poznata i kao dizajnerica posebnih tanjura za renomirane Slovenske i Hrvatske restorane, na svojoj će vam radionici objasniti kako se oblikuje glina na lončarskom kolu. Svatko tko želi sudjelovati u radionici dobiva pregaču, sjeda za svoje lončarsko kolo i pod budnim okom kiparice malo po malo počinje oblikovati grumen gline. Spretniji će izraditi zdjelice ili tanjure, a oni manje spretni možda neku posudu neobičnog oblika… Nema veze, izradit ćete je sami i uostalom, unikatna je.

Bojana Križanec

Nakon radionice Bojana Križanec će svačije remek djelo ispeći i prema dogovoru, poslati na adresu. Pa eto… izradit ćete svoju prvu zdjelicu.

Napuši svoju čašu

Malo napetija i iznimno zanimljiva radionica je puhanje stakla. Nakon što će vas stručno osoblje upoznati kako se izrađuje staklo, te upozoriti da se u peć bez naočala ne smije gledati, a uostalom niti joj dolaziti preblizu, jer radi se o vrlo visokim temperaturama, pružit će vam se prilika da sami napušete čašu. Vi samo nježno pušete, a majstor je okreće u kalupu.

Ali, i puhanje nije jednostavno, a ponosan pogled kada je čaša izvađena iz kalupa, dovoljno govori o doživljaju. Uz nadoplatu od 5 eura, na čašu će vam ugravirati riječ-dvije koje odaberete i poslati vam je na kućnu adresu. Pa, samo je ovaj doživljaj vrijedan posjetu dvorcu, ali to nije sve.

Narukvica od komušine

U sljedećoj prostoriji će vas, dočekati mještanka koja od komušine spretno plete različite uporabne predmete – uostalom, tako se radilo nekad, jer ništa se nije bacalo! Dobiti ćete svoje komušine koje su prethodno malo navlažene da bi bile podatnije. Isplesti narukvicu neće biti problem, a oni spretniji mogu se okušati i u izradi nekog drugog predmeta.

Kako nastaje laneno platno

Lan je opet u modi, a jeste li znali kako se dobiva? Laneno sjeme korisno je za zdravlje, a od stabljika ove biljke, koja cvate nježno plavim cvjetovima dobiva se – pređa. Najprije se stabljike moraju osušiti, potom strpljivo „češljati“ posebnim češljem i tako izvlačiti vlakna.

Vlakna se potom predu na vretenu, a od dobivenog konca se na tkalačkom stanu radi laneno platno. Hoće li biti grublje ili finije, ovisi o pređi… tako se to radilo nekada, što će vam pokazati na idućoj radionici. Možete se okušati za vretenom i tkalačkim stanom.

Tajne dvorca

Uz aktivnosti na radionicama audio vodiči će vas provesti kroz dvorac, ispričati priču o povijesti Rogateca, ali i o srednjovjekovnoj plemićkoj kući Jakoba von Strmola koja oduševljava brojne posjetitelje. U dvorcu ćete vidjeti snažan barokni utjecaj sa štukaturama, freskama i atraktivno oslikanim fasadama zbog kojih je ovaj dvorac svrstan među važnije zgrade feudalnog razdoblja u Sloveniji.

Dvorac je danas otvoren za sve, a kroz godinu se na ovom mjestu održavaju brojne izložbe i  koncerti. U dvorani za vjenčanje s kapelicom mnogi parovi kažu sudbonosno ‘da’, a prilikom razgleda dvorca, možete posjetiti i aktualne izložbe u njegovim prostorima.

Muzej na otvorenom

Upoznavanje s kulturnom i povijesnom baštinom Rogateca možete nastaviti u Muzeju na otvorenom. Predlažemo da automobil ostavite na parkiralištu u središtu mjesta, a do muzeja krenete pješice. Trebat će vam desetak minuta šetnje po lijepo uređenoj šetnici. Ako ne, ispred Muzeja na otvorenom nalazi se parkiralište.

Muzej na prostem Rogatec (Muzej na otvorenom) je najveći muzej tog tipa u Sloveniji. Smješten je u štajerskom krajoliku podno Donačke gore i čuva niz tradicionalnih arhitektonskih objekata sub-panonskog tipa, tipičnih za područje doline Sutle u razdoblju od devetnaestog do sredine 20. stoljeća. Godine 1997. nominiran je za Europski muzej godine, a od tada pa sve do danas nudi bogat program aktivnosti za sve dobne skupine.

Kako ispeći kajzericu

Budući da je još uvijek subota, i u ovom su muzeju toga dana organizirane radionice. Možete mijesiti kruh, izraditi glazbeni instrument, skupljati ljekovito bilje, od šiblja izraditi neki predmet, naučiti kako je kleše kamen ili kuje željezo ili izrađivati proizvode od pčelinjeg voska. Naime, Muzej ima svoje košnice, koje su okružene ljekovitim biljem.

Enolončnica i Sirova zavihanka

U jednoj od kuća možete i fino pojesti. Uvijek je na meniju enolončnica, odnosno varivo s povrćem i žitaricama te domaćom kobasicom (izdašna porcija stoji 7 eura). Ako se najavite i dogovorite, iskusne će vam kuharice pripremiti domaći ručak: domaća juha s rezancima, i prema dogovoru – pečenje ili pohanci te sezonska salata. Za desert svakako kušajte autohtonu slasticu Sirova zavihanka.

Istraživanje s Rogatkom

Prije ili nakon blagovanja, kroz postav Muzeja krenite samostalno ili s audio vodičem na Hrvatskom (uz ostalih šest jezika), a mlađima preporučujemo avanturu po imanju s HoloLens naočalama. Istraživanje muzeja bit će u društvu animiranog lika Rogatka.

Konjički klub

Ispred Muzeja nalazi se konjušnica KK Strmol, u kojoj vas čekaju ljubazni domaćini. Provesti će vas kroz štalu uz napomenu da konje možete pomaziti, ali ne i hraniti ih. U jahačkom klubu postoji škola jahanja, otvoreni i natkriti manjež, a iskusniji mogu unajmiti konja i krenuti mnogobrojnim jahačkim stazama kroz prekrasnu prirodu koja okružuje Rogatec.

Rudijev dom uz Donačku goru

Do najviše točke Rogateca može se doći pješice ili automobilom. Treba samo slijediti putokaz do Rudijevog doma, odnosno planinarskog doma podno Donačke gore. S terase doma puca pogled… da je teren ravan, možda bi se vidio i Zagreb. Ali, ovako je ljepše… brdašca se nižu poput niske i tvore predivan krajolik.

Skrenete li pogled lijevo, vidjet ćete Donačku goru do koje se možete popeti planinarskim putem (40 minuta). Na vrhu se nalazi križ i kako kažu – klupa za zaljubljene. U planinarskom domu svakako kušajte domaću štrudlu od jabuka!

Mjesto najljepšeg zalaska sunca

Ovaj kraj obiluje mjestima u kojima se može dobro pojesti i popiti i super se zabaviti. Jedno od takvih je gospodarstvo Pod Goro, u vlasništvu obitelji Kitak. Bračni par Nataša i Izidor predanim su radom stvorili jedinstveno mjesto. Na terasi restorana doživjet ćete najljepši zalazak sunca u ovom kraju, a sve što ćete ovdje pojesti i popiti domaće je i ekološko.

Ako nije ruku djelo obitelji Kitak, tada je sa susjednih gospodarstava i vinarija. Obitelj će vam ugoditi u potpunosti, a kad sjednete za stol, nemojte se iznenaditi kad vam gazda Izidor (inače frontmen grupe Aplauz) zasvira harmoniku i zapjeva.

Rekli smo na početku… jedan dan nije dovoljan za razgledavanje Rogateca i uživanje u svim blagodatima koje nudi, stoga bolje je planirati vikend izlet. Postoje parkirališta za kampere (uz Muzej na otvorenome), apartmani u centru Rogateca ili pansionski smještaj u kućama ispod Donačke gore. Ponudu pogledajte ovdje: https://www.rogatec.si/kje-jesti-in-spati/.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko, arhiva Zavoda za kulturo, turizem in razvoj Rogatec i Sunčana Barušić