Arhiva oznaka za: Brežice

Krenite na kraljevski vikend – razgledajte dvorce Posavja!

Prijeđete li granicu Hrvatske sa Slovenijom, prvo što ćete ugledati kod susjeda svakako su Mokrice. Riječ je o srednjovjekovnom kaštelu okruženom perivojem s dvjesto godina starom šumom, mjestom koje je oduvijek dobro poznato po odličnoj gastronomskoj ponudi, kraljevskom odmoru, kulisi za brojna vjenčanja i snimanje spotova (1988 se pojavio u video spotu grupe Pet Shop Boys u pjesmi Heart.) ali i golf terenima poznatim u Europi.

Ali, Mokrice nude mnogo više, a u Posavju – pitoresknom dijelu slovenije može se istražiti i razgledati još dvoraca! Naime, naši susjedi odnedavno se mogu pohvaliti odličnim turističkim projektom Dvorci Posavja u kojeg je uključeno čak šest različitih dvoraca s jedinstvenim pričama u kojima će uživati i mali i veliki gosti. Obići ih možete parcijalno – kombinirajući izlet s ostalim atrakcijama ovog kraja ali i sve zajedno objediniti u jednom kvalitetnom vikend izletu tijekom kojeg ćete spavati u uvjetima dostojnim kraljeva.


Kako obići Dvorce Posavja? Živite li u Zagrebu znajte da ćete napraviti krug u radijusu od 70-ak kilometara. Priču započnite u već spomenutom Dvorcu Mokrice koji može biti i „baza“, za noćenje. Naime, Mokrice u   ponudi imaju hotelski smještaj visoke kategorizacije, a prenoćiti se može i u dvorcu Sevnica (apartman), dok dvorac Podsreda ima ugodne sobe s pogledom na Kozjanski park prirode.

Dvorac Mokrice

Prekrasa renesansni dvorac s pogledom na Posavje dvorac isprva je bio četverokutna kula sagrađena u 4. stoljeću u vrijeme Rimskog Imperija a koristila se isključivo u obrambene svrhe. Čuvala je put koji je povezivao Rim s istokom Europe, cestu od Ljubljane (Emona) do Siska (Siscia), koja je vodila preko rimskog grada Neviodunum (danas selo Drnovo kod Krškog) i Andautonie (Ščitarjevo kraj Zagreba).

Utvrda se kao dvorac prvi put pojavljuje u spisima kao kastel Mokriz godine 1444. a od tada, pa sve do 1977. godine u njemu su boravili mnogi koji su ga i oblikovali. Dvorac skriva priču o tome koliko je utjecaja na ovo velebno imanje imala obitelj Gregorijanec (vladali su njime 100 godina) pretvarajući gotski kastel u renesansni dvorac, tko je sve bio zatvoren u tamnice ovog dvorca (legenda kaže kako je u mraku ispod dvorca bio zatočen i veliki vođa seljačkih buna Matija Gubec), ali i tko je sve živio u dvorcu u novijoj povijesti.

U romanima Augusta Šenoe, Zlatarevo zlato, često se spominju Mokrice dom obitelji Gregorijanec. Izgled perivoja u kojem se danas nalazi dvorac osmislio je Gustav Auersperg nazivajući ga Engleskim parkom u kojeg je dao postaviti kipove četiri godišnja doba, a upravo ova obitelj bila je zaslužna i za nastanak kamenog mosta. Lančani drveni most još se uvijek nalazi na ulasku u dvorac i smatra se jednim od najljepših primjeraka u Europi.

Zanimljiv je i podatak da je u dvorcu u 17. stoljeću živjela Barbara Moscon, rođena Drašković koja se, kako legenda kaže, zbog nesretne ljubavi, bacila s kule. Priča se da njezin duh još danas opsjeda dvorac. Ali, ne brinite, boravak u Mokricama je opuštajući i divan, a mnogima je upravo ovo mjesto idealna baza za otkrivanje okolice.

Mokrice su vrlo često kulisa za vjenčanja koja se mogu održavati na otvorenom ili u kuli koja nosi naziv Viteška dvorana. Zanimljiv je podatak kako su se početkom 90-ih godina prošlog stoljeća na ovom mjestu pregovarali predstavnici slovenske i hrvatske države. Uz to, na imanju se nalazi Forest hotel Žitnica koji je, kako samo ime kaže nekad bilo mjesto za čuvanje žita. Danas je to luksuzna depandansa s ugodnim sobama i apartmanima u kojima ćete spavati u miru budeći se uz cvrkut ptica.

Unutar ovog hotela nalazi se i velika dvorana zvana Barbara, idealna za proslave i sastanke, što omogućuje da na ovom mjestu boravi i veća skupina ljudi. Doručak će vam poslužiti u Restoranu 1444 na prvom katu dvorca u kojem možete uz uživati i u večeri promatrajući zalazak sunca.

Budući da je dvorac Mokrice poseban po spoju čovjeka i prirode, boravite li ovdje lako se i sami možete ‘spojiti’ s prirodom. Tijekom dana može se uživati u pikniku u prirodi koji vam, baš kao nekad, poslužuju na području Engleskog parka.

Dvorac Mokrice od 1992.godine imaja i golf igralište visokog standarda na kojem djeluje i istoimeni golf klub zbog kojeg ovo mjesto posjećuju igraći golfa iz cijelog svijeta. Boravite li u Mokricama svakako isprobajte ogledni sat golfa nakon kojeg će vas preplaviti emocije – nećete znati jeste li se više zaljubili u golf ili prirodu koja je na ovom mjestu očaravajuća.

Mokrice se nalaze u blizini Termi Čatež pa boravak u ovom dvorcu kombinirajte s aktivnostima u termama koje su udaljene od dvorca samo pet minuta vožnje automobilom. Istražite kombinirane ulaznice na Ljetnu Termalnu rivijeru, ali i wellness opuštanje.

Kostanjevica na Krki – Muzej moderne i sodobne umjetnosti s galerijom Božidara Jakca

Odlučite li da Mokrice budu polazna točka istraživanja dvoraca Posavja,    krenite prema Kostanjevice na Krki. Zanimljiv je to gradić bogate povijesti kojeg posebnog čini impozantni dvorac sa središnjom crkvom.

Njegova priča vezana je za život redovnika na ovom području – samostan Marijin Studenac osnovan 1234. godine, sve je do njegovog ukidanja 1785. godine predstavljao je središte vjerskog, prosvjetiteljskog i gospodarskog života ovog kraja čiji je današnji oblik u najvećoj mjeri sačuvala samostanska crkva, koja je jedan od najljepših primjera rane gotske i kasnije barokne arhitekture u Sloveniji.

U crkvi se u organiziraju mnogobrojni koncerti ali i svečanosti. A što se događa u prostorima mirnog samostana? On je ne tako davne 1974. godine postao Galerija Božidar Jakca. Ime je dvorac/galerija dobila po jednom od najpoznatijih slovenskih ekspresionista. Osim njegovih djela Galerija stalnim izložbama predstavljena i umjetnike poput Jožeta Gorjupa, Francae i Toneta Kralja, Francata Goršea, Janeza Boljka, Zorana Dideka, Bogdana Borčića i Pleterske kolekcije europskih slikara, čiji je vlasnik monaški samostan Kartuzija Pleterje.

Od 1961. godine u Kostanjevici na Krki održava se i Međunarodni simpozij kipara Forma Viva, koji se smatra najstarijim djelujućim simpozijem na svijetu. Tijekom svih godina simpozija izrađeno je više od 100 skulptura od drveta, koje su izložene u neposrednoj blizini Galerije Božidar Jakac i u Kostanjevici na Krki, a koje možete razgledati u prekrasnoj šetnji prirodom.

Na ovom mjestu u miru i posebnom spokoju možete uživati u umjetnosti dostupnoj svima, a u jednom od programa koji su namijenjeni posjetiteljima probudit će umjetnika u vama. U radionici u prizemlju dvorca možete napraviti svoju vlastitu grafiku, ali i zaviriti u vinski podrum i čuti priču o Cvičeku, vinu ‘rođenom’ u ovom kraju. Za razgled Galerije Božidar Jakac, muzeja Moderne i sodobne umjetnosti potrebno je izdvojiti dva sata, a doživljaj koji ćete ponijeti s ovog mjesta ‘nosit’ će vas danima.

Posavski muzej Brežice
Nedaleko od Kostanjevice na Krki, u strogom centru Brežica nalazi se Posavski muzej Brežice. Impozantni renesansni dvorski objekt iz 16. stoljeća, oduševljava svojom prekrasnom baroknom unutrašnjošću i posebnim biserom – Viteškom dvoranom jedinstvenom u Sloveniji.

U razgled  dvorca možete krenuti uz vodstvo ali i sami uživajući u odličnom interaktivnom sadržaju dostupnom svim uzrastima. Posavski muzej Brežice već od 1949. godine predstavlja baštinu Posavja, od njegovih najranijih dana do danas. Arheološka zbirka pripovijeda priču prapovijesti, a saloni kroz koje prolazite promatrajući suvremen život koji prolazi te kako je izgledao život na ovom mjestu kad je dvorcem vladala obitelj Attems. Upravo oni su dvorac pretvorili u rezidenciju prilagođavajući prostor vlastitim afinitetima.

Glavni dijelovi dvorca stubište, kapela i Viteška dvorana oslikani su, a dvorana je obnovljena 2011. godine i predstavlja jedinstveni primjer baroknog svjetovnog zidnog slikarstva u Sloveniji. Posavski muzej Brežice žila je kucavica ovog malog grada u kojem se održavaju brojne izložbe, radionice (poput radionice izrade nakita od mjedi – slitina bakra i cinka), koncerti, razne kulturne manifestacije i svečanosti, događanja, priredbe, ali i vjenčanja. Kad ste u Posavskom muzeju Brežice svakako zavirite i u dvorsku trgovinu u kojoj se nalazi odlična ponuda ručno rađenih suvenira koji su dio projekta Brežice select a u kojeg su uključeni lokalni kreativci iz svih segmenata.

Dvorac Rajhenburg

Sa šezdeset metara visokog kamenog gata iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu područje je stoljećima kontrolirao dvorac Rajhenburg. Najstariji romanički dio svjedoči o prvobitnoj gradnji između 1131. i 1147. godine pod nadbiskupom Conradom I, a dvorcem i pripadajućim posjedom stoljećima su upravljali legati koji su mu dali ime Dvorac Rajhenburg (njemački Reichenburg). Nasljednici obitelji koja je vladala dvorcem počeli su dodavati suvremenije elemente i postupno stvorili ono čemu se danas dive mnogi posjetitelji.

Godine 1881. Rajhenburg su kupili redovnici trapisti pretvarajući ga u samostan koji je djelovao do travnja 1941. godine, kada su njemački okupacijske su vlasti u dvorcu i pripadajućim gospodarskim zgradama osnovale deportacijski logor Slovenije.

Godine 1947. raspušten je red trapista, a dvorac i njegova imovina nacionalizirana da bi se godinu dana kasnije, na ovom mjestu otvorio Ženski odgojno-popravni dom, a kasnije i drugi odgojni domovi i institucije. Od 2004. godine ovaj prekrasan dvorac je u vlasništvu Općine Krško a svojim stalnim postavom i brojnim manifestacijama omiljeno je mjesto kako domaćih tako i stranih ljubitelja umjetnosti i povijesti. Hodajući kroz prostore ovog dvorca svaki posjetitelj dobiva uvid u razvoj dvorske arhitekture od romanike, gotike i renesanse do suvremenog doba. Dvorac u svojoj unutrašnjosti krije i dvije kapele – romaničku iz 12. stoljeća i gotičku iz 16. stoljeća. Renesansni dnevni boravak s luksuznim dvoranama završava freskama bogato oslikanom prostorijom.

 

Stalni postavi Muzeja daju uvid u doba kada su u dvorcu djelovale kaznenen ustanove, posjetitelji mogu razgledati dvorski namještaj iz zbirki Narodnog muzeja Slovenije, doznati i povijesti vitezova za vrijeme Jurja III u novootvorenoj izložbi Vitezovi danas, ali i razgledati originalne medalje koje je osvojio Primož Kozmus, jedan od najuspješnijih slovenskih sportaša.

Dvorac Rajhenburg jedan je od najvažnijih spomenika srednjevjekovnog dvorca arhitekture u Sloveniji, zbog čega veliki naglasak stavljen na povijest gradnje zgrade. Ono što oduševljava na ovom mjestu je činjenica da je dvorac u potpunosti otvoren svakom posjetitelju i da nakon razgledavanja postav možete uživati u jedinstvenom vinskom podrumu Peninoteki s odličnom zbirkom pjenušavih slovenskih vina ili pak kušati fine dining zajlogaje u restoranu A3 gdje se sljubljuju okusi Slovenije.

I dvorska trgovina je posebna. Suveniri su Slovenski, većina je ručno rađena, a kako u jednom dijelu dvorca puno slušate o čokoladi koju su na ovo područje donijeli i proizvodili Trapisti red je da kući ponesete i slatki suvenir – Brestničku čokoladu.

Dvorac Sevnica

Od Dvorca Rajhenburg, u samo dvadeset minuta lagane vožnje stići ćete u još jedan divan dvorac Posavja. Riječ je o dvorcu Sevnica koji ponosno bdije nad istoimenim gradom. Sagrađen  je u prvoj polovici 12. stoljeća, a u pisanom se obliku spominje 1309. godine kao “castellum Liechtenwalde”. Kroz povijest dvorac je bio dom brojnim obiteljima koje su ga uvelike oblikovale, a o čemu govori postav dvorca, ali i mondeno ljetovalište za bogataše Austro-Ugarske. U nekim spisima tog vremena Sevnica se opisuje kao mjesto blage klime, prekrasnog položaja (blizina planine Lisca) i divnih eno gastro užitaka.

Tako je i danas – Dvorac Sevnica je omiljeno mjesto brojnih domaćih i stranih turista, koji ga posjećuju a nakon njega razgledavaju istoimeni grad u kojem turizam počinje 1862.godine u trenutku izgradnje željeznice.

dvorcu Sevnica se u novije vrijeme održavaju brojne manifestacije,   u parku ispred dvorca moguće je izreći sudbonosno „da“, ali i proveseliti se u atriju dvorca. Za vrijeme lošijeg vremena vjenčanja se održavaju u kuli dvorca gdje se nalazi posebno dizajnirana sala za građanska vjenčanja, a svejčanoj atmosferi doprinose i zidovi oslikani kompozicijom Četiri godišnja doba.

Zadnja vlasnica dvorca, grofica Mathilde Arco-Zinneberg,   nije ni znala za prekrasne freske iz 17. stoljeća (dao ih je naslikati baron Janez Khisl), koje su se krile ispod silnih naslaga boja i tapeta njene lovske sobe. Otkrivene su tek u vrijeme renovacije dvorca 1973. godine.

U dvorcu Sevnica nalazi se podrum Modre Frankinje u kojem je moguće uživati u degustaciji vina, a kad krenete iz dvorca prema Sevnici uživajte u energetskim točkama drveća koje se nalaze u parku. U sklopu dvorca Sevnica nalazi se dvorski apartman u kojem je moguće prespavati ali i boraviti dok krenete u istraživanje Sevnice, jednog od bisera Slovenskog turizma.

Dvorac Podsreda

Skriven u prekrasnoj šumi, na kamenoj stijeni nalazi se dvorac Podsreda. Vrata imanja otvaraju se kao nekad, a dvorski park otkriva živahnost nekadašnjih stanovnika. Dvorac Podsreda jedinstveno je mjesto gdje se i danas spaja priroda i čovjek. Kao u svakom dvorcu ovog tipa, tako i u ovom, danas postoji stalni postav koji priča priču o povijesti ovog kraja ali i načinu života unutar utvrda.

Dvorski zakupci i stanovnici izgled Podsrede su često mijenjali, sve dok 1617. godine nije postao trajni posjed grofa Sigmunda Tattenbacha. U godini 1848. godine imanje je kupio knez Weriand Windischgrätz, zahvaljujući kojem je dvorac dobio današnji izgled. Nakon Drugog svjetskog rata dvorac postaje vlasništvo države, a od 1983. godine njime upravlja Kozjanski park, prekrasan Slovenski park prirode.

Kako razgledati dvorac Podsredu? U najstarijem dijelu dvorca dostupna je stalna izložba slika Franceta Slane s radovima iz različitih razdoblja umjetničkog stvaranja.

U spomen na sv. Emu uređena je njena spomen soba, jer je dvorac jedna od točaka na Eminom hodočasničkom putu koji povezuje mjesta koja se odnose na život i rad Eme Krške.

U nekadašnjim dvorskim humbarima i u potkrovlju predstavljeni su slovenski i strani umjetnici te fotografi, a ako je dovoljno tiho u potkrovlju ćete vidjeti i koloniju šišmiša. Budući da se dvorac nalazi u srcu parka prirode Kozjanski park u njegovom se podrumu nalazi izložba koja priča priču o prirodi, staništima, biosferi Kozjanskog koji je dio projekta Natura 2000.

Dvorsko dvorište se polako priprema na Glazbeno ljeto u dvorcu Podsreda, kojeg će popuniti glazbenici ali i zaljubljenici u prirodu. Poseban doživljaj za mlade i stare svakako je interaktivna igra „Potraga za blagom“ koja omogućuje razgled dvorca na malo drugačiji način.

Dok istražujete dvorac svakako zavirite i u bočnu stranu gdje se nalaze uređene sobe. Naime, u ovom se dvorcu može prespavati s pogledom na prošlost i sadašnjost a kako je dvorac na specifičnom mjestu sve smještajne jedinice su u skladu s prirodom. Spavaonice su namještene ručno rađenim namještajem, u sobama ne postoji tv, a doručak se poslužuje u košarici koju ovisno o vremenu i godišnjem dobu možete ponijeti na piknik u prirodi.

Dvorac Podsreda posebno je mjesto koje otkrivaju brojni zaljubljenici u povijest ali i prirodu želeći u njemu obilježiti nešto posebno i iz vlastitog života. Zato ne čudi kako je dvorac česta kulisa za vjenčanja i druge važne svečanosti.

 

Foto: Nikola Zoko, Aleš Krivec i Sunčana Barušić

 

Jedan vikend u Brežicama

Samo 40-ak kilometara od centra Zagreba, u neposrednoj blizini granice sa Slovenijom smjestile su se Brežice. Mali pitoreskni gradić sa 7000 stanovnika oduvijek je privlačio Hrvate. Nekad se u Brežicama (samo) šopingiralo, kupalo na termalnim rivijerama, da bi danas, kad suvremeni putnici traže inspiraciju za “vikend bijeg”, Brežice postale jedan od pravih bisera Slovenije.

Kako ovaj gradić i ne bi nosio ovaj epitet kad u Brežicama možete puno toga doživjeti, pojesti nešto posebno na obiteljskim imanjima koja njeguje filozofiju ‘sa zemlje do stola’, zaviriti u dvorac s najvećom viteškom dvoranom u Sloveniji, uvjeriti se u moć vode promatrajući kako se Krka ulijeva u Savu prelazeći preko metalnog mosta Most čez Savo in Krko (sagrađen je 1906. i u tom trenutku bio najdulji u Europi) na kojem su snimljeni kadrovi filma Božji oklop” iz 1987., s Jackiejem Chanom u glavnom ulozi. Tu je još mnogo zanimljivih priča koje pričaju ljubazni domaćini zaslužni zašto su Brežice unatrag nekoliko godina postale toliko posebne.

Dobro je znati da za Brežice ne treba Slovenska vinjeta. Prijeđite preko graničnih prijelaza Mala Bregana ili Harmica od kuda vas lokalne ceste vode prema centru ovog gradića. Ulazak u grad prepoznat ćete po nadvožnjaku, a želite li besplatno parkirati automobil, parkirajte kod mosta kojim se ulazi u grad. Potom krenite u obilazak užeg središta Brežica.

Stoljetna povijest  

Zvijezda strogog centra grada svakako je Posavski muzej Brežice koji na poseban način priča priču o povijesti ovog kraja. Ovaj se dvorac prvi put spominje 1241. godine, a njegov današnji izgled datira od 16.stoljeća. Prolazeći po dvorcu vidjet ćete stalni postav o životu u ovom kraju, a svi putevi obilaska dovest će vas do potpuno oslikane barokne dvorane – Viteške dvorane. Autor freski je slovenski slikar Frančišek Karl Remb, koji je dvoranu oslikao motivima iz antičke mitologije. Scene u podijeljene na četiri dijela, odnosno autor se vodio osnovnim promišljanjima starogrčke filozofije da sve što se zbiva na zemlji proizlazi iz povezanosti četiri elementa: vode, zraka, vatre i zemlje.

Viteška dvorana

Klupa za zaljubljene

Na početku, prema mišljenju većine, jedne od najljepših ulica u Brežicama, nekadašnjoj obrtničkoj ulici, pronaći ćete klupu za zaljubljene.

Sjednete li na nju s partnerom, fotografija je impozantna – iza zaljubljenog para nalazit će se vizura dvorca.

Moć vode i vodotornja

Put od klupe dovesti će vas do Vodotornja Brežice koji je visok čak 46 metara po čijoj se unutrašnjosti danas krećete liftom ili originalnim stepenicama  iz 1914. godine kad je vodotoranj sagrađen.

Kroz povijest je Vodotoranj ima zanimljivu priču koja je pretvorena u postav muzeja preuređenog 2021. godine. Od tada pa sve do danas Vodotoranj je interaktivan muzej u čijem sadržaju uživaju i mali i veliki posjetitelji. Na ovom mjestu možete doznati kako su nekad funkcionirali ovakvi objekti, kako su vodu ovog kraja koristili muškarci, a kako žene.

Susret Krke i Save

Naime, voda je jedan od simbola Brežica – uostalom, na ovom se mjestu Krka ulijeva u Savu, a gradić obiluje termalnim izvorima. Kad svladate sve katove ovog muzeja nagrada slijedi na samom vrhu – zakoračit ćete na prekrasan vidikovac iz kojeg puca pogled na četiri strane svijeta. Budući da je u Brežicama voda za piće zdrava i jako ukusna, ne prepustite se okrijepiti – na samom vrhu ili kad siđete, u podnožnju vodotornja.

Suveniri s oznakom Brežice Selection

U podnožju Vodotornja nalazi se i lijepo uređen kafić s bogatim izborom ručno rađenih torti, odličnom domaćom limunadom (sad je upotpunjuju s malinama) ali i kutkom u kojem možete kupiti mnogobrojne slovenske proizvode koji nose oznaku Brežice Selection.

Riječ je o različitim ručno proizvedenih suvenira isključivo od sirovina s ovog podneblju. Vina, marmelade, medovi, pivo s jedne strane ali i jastučići s ljekovitim biljem, nakit, kozmetika, proizvodi od gline, metala…

Gastronomija zbog koje ćete se vraćati u Brežice

U ovom malom slovenskom gradiću odlično jede! U strogom centru grada zamirisat će vam Huda pizza. Vlasnik pizzerije je Tadej Levičar koji je u ovaj mali slovenski gradić donio inovaciju kad je pizza u pitanju. Svih 12 različitih vrsta rade se od fermentiranog i tankog tijesta, sastojci su lokalni a okusi su sljubljeni tako da zadovoljavaju nepce i najzahtjevnijih gastronoma.

Pizzerija se nalazi u maloj kući stroj 300 godina, koja je dugo razdoblje služila malim obrtnicima i umjetnicima. Osim što se danas ovdje jedu odlične pizze, Huda ima i divan interijer koji zove na razgledavanje.

Sve što ugledate u cijelosti je reciklirano i napravljeno od korištenih materijala. Oprema je skupljena na buvljacima, iz propalih objekata, starih gostionica od Budimpešte do Trsta, a jedini je izuzetak samo krušna peć, koju su po njihovim željama izradili u Napulju.

Turistička farma Vimplošek

Ručak usred travnjaka

Kad ste u Brežicama ne propustite posjetiti Turističku farmu Vimpolšek. Usred imanja, na fino pokošenoj travi dočekat će vas lijepo postavljen stol na kojem će u sljedovima dolaziti tanjuri s lokalnim proizvodima. Klasičnog jelovnika nema, dovoljno je, prilikom obavezne najave dolazka, samo dati smjernice chefu Matiji Vimpolšeku.

Matija Vimplošek

Dok uživate u atmosferi (glazbena kulisa je najčešće jazz) na stol će dolaziti različiti sljedovi s namirnicama iz okolnog vrta. Zanimljivo je da Vimpolšeki gotovo 80% namirnica koje koriste u pripremi hrane sami proizvedu, a ono što nemaju kupuju od susjeda. Daleko su poznati po Kršutu (pršutu napravljenom od svinje krškopoljca) koji ima i certifikat izvrsnosti Brežice Selection.

Budući da nema klasičnog menija, nema niti radnog vremena. Naime svi zaposleni na ovom imanju rade cijeli tjedan kombinirajući restoran i polje, pa, opet napominjemo – svakako nazovite i rezervirajte svoje mjesto. Turistička farma Vimpolšek radi i nedjeljom kada se na cijelom se imanju poslužuje posebno kreiran ručak.

Imanja na kojima ćete se osjećati kao kod kuće

Brežice su kao grad odličan domaćin, a gostoprimstvo dodatno pojačavaju imanja koja se nalaze nedaleko strogog centra grada. Jedno takvo, desetak minuta vožnje automobilom od centra je imanje Pri Martinovih. Nalazi se na adresi Globočice 8 u mjestu Krška vas (idete li na izlet iz Zagreba trebat će vam 35 minuta osobnim automobilom).

Obitelj Tomša – Pri Martinovih

Imanje je u vlasništvu obitelji Tomše, koja njeguje seoski život kakav je bio prije stotinu godina. Na imanju možete hraniti životinje (obitelj se bavi uzgojem krava, bikova, konja, ovaca, kozlića i drugih životinja koje slobodno šeću po imanju), vidjeti kako funkcionira klasičan seoski način života, provozati se traktorom, a kad ogladnite domaćica Milena će vam na stol staviti samo domaće.

Tu se jede perad s tradicionalnim štruklima od heljde i sira, domaće povrće, heljdina kaša i klasična štrudla od jabuke za desert. Gazda domaćinstva, vitalan Franc poslužit će vas domaćim vinom, a dok vam dolazi desert na stol mlađa generacija Tomši zasvirat će harmoniku i gitaru.

Vodite računa da dolazak treba najaviti i rezervirati stol, a želite li boravak produžiti preko vikenda, dobro je znati da postoje smještajni kapaciteti. Naime, imanje Pri Martinovih ima deset soba namještenih prirodnim materijalima, a noćenje s doručkom po osobi košta 40 eura.

Pivska ili vinska priča?  

Ili možda obje?! Kad ste u Brežicama doživite oboje! Prije nego li krenete od Brežica vinskom cestom prema okolnim selima, zastanite u Craft pivovari Reset. Osnovana je početkom pandemije, u veljači 2020.godine na čijim će vas vratima (Prečna pot 3), dočekati jedan od vlasnika Samo Žabkar. Povest će vas na degustaciju koja je u ovom pogonu jedinstvena.

Kušati možete neka od 11 vrsti piva koje se ovdje svakog dana kuhaju, a uz pivo se poslužuju i fini zalogaji. Možete krenuti u obilazak pivovare ili odmah prionuti kušanju: Snowblind, Blurry, Alter Ego, Old School, Froggy, Extra, Summer of 92 ili Lagerish koje je ujedno i najtraženije pivo. Riječ je o posebnom ale pivu za čiju je blagu gorčinu zaslužni slovenski hmelj Aurora.

Repnica Najger

Posavje gdje su se smjestile Brežice je vinorodno područje o čemu svjedoče jedinstveni vinski podrumi repnice napravljeni u špiljama nastalima u kvarcnom pijesku.

Repnica Najger

Nekad su špilje bile spremište za repu (otuda i naziv repnice) glavnu hranu za životinje, a kad je stoka počela jesti suvremeniju hranu stari podrumi dobili su novu namjenu.

U selima u okolici Brežica danas se u podrumima, među kojima su neki i stariji od 200 godina, čuva vino. Najpoznatija je Najger repnica u kojoj možete uživati u jedinstvenoj degustaciji vinskih sorti ovog kraja, zaviriti u podrum s arhivom ali i uz čašu vina kušati domaće specijalitete.

U jednoj prostoriji ove prekrasne vinarije vinoljupci su svjedoci čudu prirode i ljudskih ruku: prirodnoj freski na kojoj, uz malo mašte, možete vidjeti različite prikaze. Radno vrijeme Najger repnice je svaki dan od 9 do 21 sat uključujući i nedjelju.

 

Foto: Nikola Zoko i arhiva občine Brežice