Naranče pune vitamina zvijezde su siječanjskog menija restorana Bota Šare (imamo i recepte)

Tmurno zimsko vrijeme, kad se većina bori s prehladama, za tren se može pretvoriti u pravu gastronomsku gozbu koja će organizmu dati prijeko potrebne vitamina i ojačati imunitet. Slatke naranče iz domaćeg uzgoja pri kojem se pazi da ne budu prskane pesticidima, zvijezde su zimskog menija obitelji Šare i njihovih restorana Bota Šare.

 

Divlja ili slatka naranča je zaštitni znak lijepo uređenog i njegovanog vrta skoro svake kuće u dubrovačkoj okolici. Gotovo da i nema vrta na jugu od Gruža, Lapada, Konavala, Elafita pa do Pelješca koji u svom okrilju nema tu voćku. Tako i obitelj Šare u svom đardinu u Stonu cijelu zimu ubire i koristi plodove slatkih i ljutih naranča koje kombinira s raznim slatkim i slanim receptima zimskog stađuna.

Naranča jača imunitet i kožu čuva zdravom, a upravo zbog vitamina C i antivirusnih tvari koje sadrži preporučuje se kod prehlada, gripe te za podizanje imuniteta. Ljepota narančina stabla, koje može narasti i do 12 metara visine, do izražaja posebno dolazi u zimsko vrijeme, kad je puno plodova pa tako ostavlja dojam prirodno okićenog drvca. Darivanje plodova naranče oduvijek je najljepši izraz ljubavi i poštovanja. I slatka i gorka naranča podrijetlo vuku iz sjeveroistočne Indije i susjedne Kine. Gorka naranča na naša područja dolazi u 10. stoljeću preko Arapskog stanovništva, dok slatka na područje Sredozemlja dolazi tek u 16. stoljeću, kada je donose portugalski pomorci.

 

Izgledom je ljuta naranča vrlo slična slatkoj, a od nje se razlikuje karakterističnim mirisom lišća, presjekom ploda i kiselošću. Kora se naribana koristi u kolačima dok se od unutrašnjeg djela radi marmelada. Čak se i list koristi za čajeve budući se vjeruje ima umirujući učinak na organizam. U današnje se vrijeme obje naranče koriste i u medicini. Spadaju među najmoćnije borce protiv raka. Naranča sadrži 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

Tanja Šare

U obitelji Bota Šare slatka naranča se priprema cijelu zimu za svježe cijeđene sokove te razne slatke, ali i slane salate dok se kora zamrzava i čuva pa se tijekom cijele godine  rade arancini – ušećerena narančina kora. Ovog siječnja na njihovom meniju, nalaze se Salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima, Carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja, te Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve. Obitelj Šare ustupila nam je recepte, pa spomenuta jela može pripremiti i kod kuće.

Foto: Bota Šare

 

Salata od konzervirane palamide sa slatko narančom i kaparima

Konzervirana riba

Sastojci:

1 kg palamide

120 ml octa

8 g krupne stonske soli

voda

lovorov list

ružmarin

papar u zrnu

Priprema:

Ribu ubaciti u mješavinu octa i soli i dodati vode koliko je potrebno kako bi se prekrila riba. Dodati začinsko bilje te kuhati 45 min do 1h. Kada je riba kuhana prebaciti ju u sterilizirane teglice, prekriti mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja te dobro zatvoriti.

Salata

Sastojci:

100 g konzervirane palamide

50 g zelene salate i rikule

20 g slatke naranče

domaćih kapara po želji

sol po želji

papar po želji

maslinovo ulje po želji

Priprema:

Palamidu usitniti na manje komade, naranču također te pomiješati sa ostalim sastojcima i poslužiti.

Carpacio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinova ulja

Emulzija

Sastojci:

100 ml soka naranče

1 žlica meda

maslinovo ulje po potrebi

Priprema:

Sastojke izmiksati štapnim mikserom dok se ne dobije kremasta smjesa.

Carpacio

Priprema:

100 g svježeg gofa izrezati na tanke fetice, posložiti u krug na plitki tanjur te emulziju izliti u sredinu. Posoliti i popapriti te dodati ostale sastojke po želji – bosiljak, kapari, naribani parmezan.

Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve

Panna cotta

Sastojci:

400 ml vrhnja za šlag

150 ml mlijeka

60 g  šećera

pola žličice ekstrakta vanilije

4 g želatine

Priprema:

Sve sastojke, osim želatine, staviti u zdjelu i ugrijati. Prije nego što zakipi maknuti s vatre te zatim dodati želatinu (predhodno zamješanu u 2 žlice hladne vode). Sve skupa dobro izmiješati te ostaviti u posudicama da se ohladi.

Marmelada od divljih naranči i mrkve 

Sastojci:

3 kg domaćih gorkih naranči

500 g očišćene slatke naranče

sok 2 limuna

600 g domaće mrkve

500 g šećera

Priprema:

Naranče dobro oprati, zatim oguliti i maknuti bijelu opnu.  1/4 kora ostaviti za kuhanje. Očišćene naranče narezati na manje komade, izvaditi sve koštice te ih dobro vezati u gazu. Očišćene naranče, koru, koštice te mrkvu ubaciti u lonac, preliti vodom toliko da pokrije sve sastojke te kuhati 1 sat na laganoj vatri. Zatim maknuti sa vatre, izmiksati i dodati šećer te kuhati još 30 min. Gotov namaz pospremiti u sterilizirane teglice.