Arhiva oznaka za: Ston

Naranče pune vitamina zvijezde su siječanjskog menija restorana Bota Šare (imamo i recepte)

Tmurno zimsko vrijeme, kad se većina bori s prehladama, za tren se može pretvoriti u pravu gastronomsku gozbu koja će organizmu dati prijeko potrebne vitamina i ojačati imunitet. Slatke naranče iz domaćeg uzgoja pri kojem se pazi da ne budu prskane pesticidima, zvijezde su zimskog menija obitelji Šare i njihovih restorana Bota Šare.

 

Divlja ili slatka naranča je zaštitni znak lijepo uređenog i njegovanog vrta skoro svake kuće u dubrovačkoj okolici. Gotovo da i nema vrta na jugu od Gruža, Lapada, Konavala, Elafita pa do Pelješca koji u svom okrilju nema tu voćku. Tako i obitelj Šare u svom đardinu u Stonu cijelu zimu ubire i koristi plodove slatkih i ljutih naranča koje kombinira s raznim slatkim i slanim receptima zimskog stađuna.

Naranča jača imunitet i kožu čuva zdravom, a upravo zbog vitamina C i antivirusnih tvari koje sadrži preporučuje se kod prehlada, gripe te za podizanje imuniteta. Ljepota narančina stabla, koje može narasti i do 12 metara visine, do izražaja posebno dolazi u zimsko vrijeme, kad je puno plodova pa tako ostavlja dojam prirodno okićenog drvca. Darivanje plodova naranče oduvijek je najljepši izraz ljubavi i poštovanja. I slatka i gorka naranča podrijetlo vuku iz sjeveroistočne Indije i susjedne Kine. Gorka naranča na naša područja dolazi u 10. stoljeću preko Arapskog stanovništva, dok slatka na područje Sredozemlja dolazi tek u 16. stoljeću, kada je donose portugalski pomorci.

 

Izgledom je ljuta naranča vrlo slična slatkoj, a od nje se razlikuje karakterističnim mirisom lišća, presjekom ploda i kiselošću. Kora se naribana koristi u kolačima dok se od unutrašnjeg djela radi marmelada. Čak se i list koristi za čajeve budući se vjeruje ima umirujući učinak na organizam. U današnje se vrijeme obje naranče koriste i u medicini. Spadaju među najmoćnije borce protiv raka. Naranča sadrži 58 poznatih antikancerogenih tvari, više nego ijedna druga hrana.

Tanja Šare

U obitelji Bota Šare slatka naranča se priprema cijelu zimu za svježe cijeđene sokove te razne slatke, ali i slane salate dok se kora zamrzava i čuva pa se tijekom cijele godine  rade arancini – ušećerena narančina kora. Ovog siječnja na njihovom meniju, nalaze se Salata od konzervirane palamide sa slatkom narančom i kaparima, Carpaccio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinovog ulja, te Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve. Obitelj Šare ustupila nam je recepte, pa spomenuta jela može pripremiti i kod kuće.

Foto: Bota Šare

 

Salata od konzervirane palamide sa slatko narančom i kaparima

Konzervirana riba

Sastojci:

1 kg palamide

120 ml octa

8 g krupne stonske soli

voda

lovorov list

ružmarin

papar u zrnu

Priprema:

Ribu ubaciti u mješavinu octa i soli i dodati vode koliko je potrebno kako bi se prekrila riba. Dodati začinsko bilje te kuhati 45 min do 1h. Kada je riba kuhana prebaciti ju u sterilizirane teglice, prekriti mješavinom maslinovog i suncokretovog ulja te dobro zatvoriti.

Salata

Sastojci:

100 g konzervirane palamide

50 g zelene salate i rikule

20 g slatke naranče

domaćih kapara po želji

sol po želji

papar po želji

maslinovo ulje po želji

Priprema:

Palamidu usitniti na manje komade, naranču također te pomiješati sa ostalim sastojcima i poslužiti.

Carpacio od gofa u emulziji od slatke naranče i maslinova ulja

Emulzija

Sastojci:

100 ml soka naranče

1 žlica meda

maslinovo ulje po potrebi

Priprema:

Sastojke izmiksati štapnim mikserom dok se ne dobije kremasta smjesa.

Carpacio

Priprema:

100 g svježeg gofa izrezati na tanke fetice, posložiti u krug na plitki tanjur te emulziju izliti u sredinu. Posoliti i popapriti te dodati ostale sastojke po želji – bosiljak, kapari, naribani parmezan.

Panna cotta s domaćom marmeladom od divljih naranči i mrkve

Panna cotta

Sastojci:

400 ml vrhnja za šlag

150 ml mlijeka

60 g  šećera

pola žličice ekstrakta vanilije

4 g želatine

Priprema:

Sve sastojke, osim želatine, staviti u zdjelu i ugrijati. Prije nego što zakipi maknuti s vatre te zatim dodati želatinu (predhodno zamješanu u 2 žlice hladne vode). Sve skupa dobro izmiješati te ostaviti u posudicama da se ohladi.

Marmelada od divljih naranči i mrkve 

Sastojci:

3 kg domaćih gorkih naranči

500 g očišćene slatke naranče

sok 2 limuna

600 g domaće mrkve

500 g šećera

Priprema:

Naranče dobro oprati, zatim oguliti i maknuti bijelu opnu.  1/4 kora ostaviti za kuhanje. Očišćene naranče narezati na manje komade, izvaditi sve koštice te ih dobro vezati u gazu. Očišćene naranče, koru, koštice te mrkvu ubaciti u lonac, preliti vodom toliko da pokrije sve sastojke te kuhati 1 sat na laganoj vatri. Zatim maknuti sa vatre, izmiksati i dodati šećer te kuhati još 30 min. Gotov namaz pospremiti u sterilizirane teglice.

Pelješac: otvoreni podrumi i otvorena srca

Kada su prije šesnaest godina došli na ideju Otvorenih peljeških podruma kao manifestacije koja bi promovirala Pelješac kao vinsku destinaciju i osnažila tržišnu poziciju plavca malog izvan ljetne turističke sezone, Slobodana Rosića – idejnog začetnika i glavnog organizatora te Matu Matuška – vinara i partnera-entuzijasta u ovoj priči, dočekali su podsmijesi i odmahivanja rukom.

Pelješki most

Te, čini se sad već davne 2007. godine, na Pelješac je stigao jedan jedini autobus, dovezavši svega 37 putnika. Ovogodišnja, šesnaesta po redu manifestacija Otvoreni pelješki podrumi okupila je više od 3000 posjetitelja koji su preplavili podrume, konobe i wine barove. Prava je sreća da, nakon prvog pokušaja, Rosić i Matuško nisu odustali. Očito postoji nešto na tom pelješkom tlu – u lozi i u ljudima – što preživljava i uspijeva u inat svima i svemu.

Vinarija Matuško

Pelješac, poznat po svojim slikovitim krajolicima i bogatoj vinogradarskoj tradiciji, ističe se kao jedna od najvažnijih vinorodnih regija u Hrvatskoj. Poluotok smješten na južnom dijelu Jadranskog mora, između Stona i Orebića, dom je izuzetnih vinograda i autentičnih sorti grožđa. Najvažniju ulogu, dakako, igra plavac mali, treći – nakon graševine i malvazije, u ukupnom poretku najzastupljenijih sorti u Hrvatskoj sa čak 11% udjela, te najznačajniji kao crna sorta. Riječ je o autohtonoj sorti, nastaloj spontanim križanjem dobričića i crljenka, prepoznatljivoj po svojoj robustnoj strukturi, izraženim taninima i intenzivnim aromama crvenog voća.

Autohton je ovdje i rukatac, malo zastupljen i donedavno zanemaren, koji ipak posljednjih godina doživljava svoj revival zahvaljujući povećanoj potražnji za bijelim vinima. A naći će se i nešto pošipa, što iz lokalnih vinograda, što od grožđa otkupljenog s obližnjih korčulanskih položaja Čara i Smokvica.

Vinarija Matković

Brojne vinarije koje se prostiru diljem Pelješca svakodnevno doprinose reputaciji plavca malog. Prema posljednjim statistikama, Pelješac ima više od 50 vinogradara, svaki s različitim pristupima proizvodnji i stilovima vina. Udruženi su u dvije udruge: Plavac mali – Pelješac, te Pelješki vinski puti. Većina ih je potekla od nekadašnjih poljoprivrednih zadruga, od kojih danas djeluje još samo pet: PZ Dingač, PZ Postup, PZ Janjina (Pelješki vrhovi), PZ Putnikovići i PZ Stoviš Ston.

Vinarija Matuško

Dingač i Postup – strme padine vinske izvrsnosti

Prema statistikama Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, ukupna površina pod vinovom lozom na Pelješcu iznosi preko 1000 hektara. Od toga, specifično područje Dingač zauzima oko 65 hektara, dok Postup obuhvaća oko 150 hektara. Ova područja karakteriziraju strm teren i sunčano mediteransko okruženje koje pridonosi koncentriranim aromama i visokim kvalitetama grožđa. Na oba područja prisutan je fenomen trostruke insolacije, pri čemu grožđe dobiva sunce izravno i neizravno – refleksijom od kamena i od mora. Posljedica ovog procesa su visoke koncentracije šećera, pa tako kasnije i alkohola, koji nerijetko premašuju 15% te koje je potrebno znalački uklopiti u vino kako bi ono bilo pitko i užitno.

Tunel Dingač

Dingač je prvi hrvatski vinogradarski položaj sa zaštićenom oznakom izvornosti, kojom se ponosi još od davne 1964. Nadmorska visina vinove loze doseže do 300 metara, a nagib padina impresivnih 30 stupnjeva. Ova kombinacija ekstremnih uvjeta uzgoja i mineralnog tla doprinosi jedinstvenim senzacijama u vinu, gdje se izražavaju kompleksnost, struktura i dugovječnost. Ovo vino odražava snagu i karakter Pelješca, izazivajući strast i poštovanje vinoljubaca diljem svijeta. Prvi vinogradi na ovom području posađeni su još 1960-ih, što ga čini jednim od najstarijih vinorodnih položaja na Jadranu. Zahvaljujući godinama iskustva i stručnosti vinara, Dingač je postao sinonim za vrhunsku kvalitetu vina i neizostavan je element hrvatske vinarske baštine.

Položaj Dingač

Vinogorje Postup, smješteno sjeveroistočno od Dingača, iako također pruža izvanredne uvjete za uzgoj vinove loze, ispočetka je smatrano „drugorazrednim“. Događalo se čak da se – u nedostatku Dingača – vina s Postupa „podvaljuju“ pod vrhunska, izazivajući ljutnju kupaca. Ipak, puno se promijenilo nakon što je i ovaj položaj dobio svoju zaštićenu izvornost, 1967. godine, kada se prestao „sramiti“ biti ono što jest – položaj koji daje kombinaciju elegancije i kompleksnosti.

Početak manifestacije Otvoreni pelješki podrumi

Nadmorska visina vinove loze na Postupu doseže do 200 metara, a nagib padina, koji je ipak nešto manji nego na Dingaču, omogućuje optimalnu ekspoziciju suncu, stvarajući vina s dojmljivom strukturom i živopisnom aromatskom složenošću. Ovo područje je također poznato po kamenoj terasi koja zadržava toplinu tijekom dana i osigurava postupno otpuštanje tijekom noći, doprinoseći optimalnom sazrijevanju grožđa. Postup donosi vina s umjerenijim alkoholnim postotkom u usporedbi s Dingačem, ali s istim živopisnim karakterom plavca malog. Boja ovih vina je često rubinska ili granatna, a tanini su elegantniji i zaobljeniji. Ova vina odražavaju spoj tradicije i modernog, često s naglaskom na izraženijoj voćnosti i profinjenosti okusa.

Vinarija Mikulić

Nema vina bez – magarca

Tradicija uzgoja vinove loze na Pelješcu seže još od vremena Ilira i Antike, a pelješkom seljaku loza je doslovno značila život. Zbog nepostojanja prometnica, vino se strmim i uskim stazama dopremalo do luka gdje se pretakalo u bačve i krcalo u trgovačke brodove. Iz udaljenijih mjesta smještenih na visoravni Župi, za taj posao formirale su se karavane tovarnih mazgi  – takozvani ponos.

Vina Madirazza

Magarci, poznati po svojoj izdržljivosti i prilagodljivosti na teške terene, pokazali su se kao idealni partneri u transportu grožđa. Ponos predstavlja nezaboravnu sliku – karavanu magaraca koji nose košare s vinom kroz slikovite krajolike Pelješca. Ova tradicija seže stoljećima u povijest i nosi sa sobom ponosnu baštinu koja je duboko ukorijenjena u lokalnu kulturu. I dok moderna tehnologija zamjenjuje neke tradicionalne metode (a pomogao je tu i tunel Dingač prokopan 1971. godine), očuvanje prakse Ponosa važan je dio autentičnosti i šarma peljeških vinskih krajeva. Ova jedinstvena slika donosi dodatnu dimenziju ljepote u svijet peljeških vina.

Vinarija Edivo

Vina iz mora

Da nije sve priča o tradiciji bez imalo inovacije, najbolje potvrđuje vinarija Edivo, jedinstvena po metodi dozrijevanja vina pod morem. Podvodno starenje odvija se u amforama i bocama koje su postavljene na dubini od 18 do 25 metara, stvarajući jedinstvene uvjete za sazrijevanje. U tom procesu nastaju vina doslovno prožeta morskim duhom. Osim impresivne tehnologije, Edivo se ponosi svojom posvećenošću autohtonim sortama, poput plavca malog i pošipa, koje se savršeno uklapaju u priču, ali i sa suradnjom s iločkom vinarijom Trs, čiju pjenušavu kupažu rukatca i chardonnaya puštaju da odleži pod morem kako bi dobila sasvim novu dimenziju. Ovaj su svojevrsni regionalni vinski crossover brojni vinoljupci dočekali sa oduševljenjem i velikim interesom.

Vinarija Edivo

Otvoreni podrumi – ljeto u prosincu

Johnny Štulić možda je doživio „proljeće 13. u decembru“, no posjetitelji manifestacije Dani otvorenih peljeških podruma mogu u prosincu doživjeti čak i ljeto. Iako često praćena kišom, poluotočka fešta u kojoj vino ne prestaje teći puna tri dana, budi uspavane podrume i konobe, poziva na pjesmu, zabavu i ples i nudi dobrodošli odmak od kontinentalnih briga i sumorne svakodnevice. Ne čudi stoga da ovu manifestaciju posjećuju ljubitelji vina iz čitave Europe, bilo da dolaze u privatnom aranžmanu, bilo organiziranim autobusnim prijevozom. Ovaj festival omogućuje posjetiteljima da po cijeni od svega 20 eura po osobi istraže vinarije, upoznaju vinare i kušaju vrhunska vina i slasne zalogaje kroz neograničenu konzumaciju.

Vinarija Madirazza

Tijekom ovih dana, vinari spremno otvaraju vrata svojih podruma, dijeleći svoju strast prema vinu s posjetiteljima. Nađe se tu za svakog ponešto – od klape i folklora na otvorenju u Stonu, preko rasprodanog nastupa Lidije Bačić kod Madirazze, cjelodnevne fešte uz živu zabavnu glazbu kod Matuška, harmonike kod Borisa Violića, do unplugged gitare kod Bezeka.

Vinarija Bezek

A kada u 21 sat vinarije zatvore svoja vrata, slijedi zajednička fešta uz živu glazbu u zadružnom domu Dingač, koja nerijetko potraje do sitnih jutarnjih sati. Drugo jutro vinari se spontano okupljaju u Pijavičinom, u jedinom otvorenom kafiću na poluotoku, „kapajući“ jedan po jedan oko podneva. Uz neophodnu dozu kofeina i mineralne, rezimiraju se dojmovi i zapisuju ideje kako da „otvoreni podrumi“ budu još bolji dogodine.

Vinarija Mikulić

Tradicionalni specijaliteti sljubljuju se s vinom

Baš kao što brinu da vino teče u potocima, pelješki vinari na Otvorenim podrumima jednako tako brinu da im gosti ne budu gladni. Iako je Pelješac poznat po kamenicama i mušulama, u prosincu svi nekako preferiraju „zimske specijalitete“. Vrijedne domaćice, poput vinarke Željke Matković, spreme tako kontunjatu i mantalu – tradicionalne deserte, prvi na bazi dunje, a drugi na bazi varenika sa ukuhanim bademima ili orasima – posluženih na listovima lovora.

Matković Željka i Petar

Pelješka slavonka Manuela Ferić, jedina u Hrvatskoj koja pravi džemove od plavca malog i pošipa, rasproda tada većinu godišnjih zaliha. Bude tu i riblje paštete, slasnih kanapea i domaćeg sira. O pršutu da ne govorimo – ima ga svagdje i posvuda je vrhunski. No najukusniji nam je ipak bio onaj iz „privatne arhive“, kojeg smo kušali u boutique vinariji Indijan složne braće Ivana i Juraja Violića.

Vinarija Indijan

Vino u muzeju, muzej u vinu

Pelješac se može pohvaliti ne jednim, već sa dva vinska muzeja. Muzej Putnikovići, smješten u zgradi nekadašnje škole, predstavlja izvanredno putovanje kroz bogatu povijest i tradiciju vinogradarstva na poluotoku. Eksponati obuhvaćaju različite aspekte vinogradarstva, od tradicionalnih alata za berbu grožđa do antiknih bačvi i artefakata povezanih s vinskom proizvodnjom.

Muzej Putnikovići

Jedinstvenost ovog muzeja leži i u tome što posjetitelji imaju priliku kušati vrhunska vina dok istražuju izložene eksponate. Kroz vođene ture i degustacije, Muzej Putnikovići postaje živa slika strasti i posvećenosti lokalnih vinara, doprinoseći promicanju vinske kulture i naslijeđa Pelješca. Ovaj prostor ne samo da oživljava prošlost, već i poziva na uživanje u sadašnjosti i budućnosti peljeških vina.

Muzej Putnikovići

Svoje prste u stvaranju ovog muzeja (doslovno) je imao – a tko nego Slobodan Rosić – koji je na inicijativu Želimira Bašića te uz podršku županije, općine i zadruge Putnikovići, hrabro odlučio krenuti u ovaj projekt. „U početku je to bilo skroz na volonterskoj osnovi. Nismo imali novaca i sve smo radili svojim rukama, ja sam čak posuđivao svoj alat za obradu drva. Obilazili smo kuće i prikupljali eksponate. Kasnije su se uključili županija i općina, pa je bilo nešto lakše. Danas smo ponosni kako sve to izgleda, a reakcije posjetitelja su više nego izvrsne.“ – prepričava Rosić.

Slobodan Rosić

Osim ovog „službenog“ vinskog muzeja, na Pelješcu smo pronašli još jedan. I to obiteljski. Riječ je o ugostiteljsko-vinarskoj obitelji Mikulić iz Orebića, čiji je vlasnik i glava obitelji Igor pasionirani sakupljač starih predmeta vezanih uz vino. U dijelu obiteljske kuće odlučili su tako organizirati privatni muzej koji je zanimljiv po tome što se nalazi na zemljanom podu, a ima i kušaonicu. Sin Antonio ponosno nastavlja očevim stopama, te se posvetio proizvodnji vina, među kojima se ističe Postup don Josip. Vino proizvodi tradicionalnom metodom, baš kao što je to činio njegov djed, prvi vinogradar u obitelji. „Nastojimo što manje intervenirati u proces proizvodnje, a nakon kratkog odležavanja u barrique bačvama, nužnog za ukroćivanje tanina, butelje odležavaju u slami koja je stabilizator temperature.“ – priča nam Antonio, dodajući kako u podrumu imaju i banku vina u kojoj vrše odležavanje za kupce.

Mikulić Igor i Antonio

Plavac mali snažan je brend, a Pelješac neizostavna destinacija vinskog turizma

„Vinari udruženi u udruge Plavac mali i Pelješki vinski puti već dugi niz godina promoviraju vinski turizam poluotoka, stvarajući tako brend Pelješca kao nezaobilazne vinske destinacije kako za domaće, tako i za strane turiste.“ – ističe Rosić te nastavlja – „Kvaliteta nam je na prvom mjestu. Stoga, prije nego krene fešta po vinarijama, valja odraditi tradicionalno godišnje ocjenjivanje. Dvanaest enologa s Pelješca u PZ Putniković prvog su dana manifestacije marljivo ocjenjivali autohtone sorte i podijelili diplome za najbolja mlada vina rukatac, pošip i ostale bijele sorte, rose, plavac mali, plavac mali s posebnih položaja te ostale crne sorte.“

Vina Mikulić

Ova manifestacija, dakle, ne služi samo promociji lokalnih vinara, već itekako stvara priliku za edukaciju o vinu i vinskoj tradiciji Pelješca. Posjetitelji imaju priliku uživati u raznolikosti vinskih stilova i degustirati vina, učeći o njima od samih vinara i lokalnih ugostitelja.

Pelješac se može pohvaliti i činjenicom da broj vinogradara stalno raste, a kvaliteta proizvedenih vina privlači pažnju domaćih i međunarodnih ljubitelja Bakhove kapljice. Uz visoke standarde proizvodnje i predanost očuvanju vinogradarske tradicije, Pelješac (p)ostaje nezaobilazna destinacija za sve koji cijene vrhunska vina i autentično vinogradarstvo.

Prepoznaju to danas i lokalne turističke zajednice – Janjina, Trpanj, Orebić i Ston, kao TZ Dubrovačko-neretvanske županije. A za projekt koji je prve godine okupio svega 37 posjetitelja, danas su zainteresirani i važni sponzori poput Romerquellea i Jolly-Mercedes Benza, koji pružaju značajnu podršku ovoj manifestaciji, omogućujući joj da svake godine raste u kvaliteti i kvantiteti.

Tekst i foto: Irena Lučić, diWine Croatia

Provedite bablje ljeto na Pelješcu – sve je spremno za sedmi Festival soli

Od 30. kolovoza do 15. rujna na Pelješcu vas očekuje vrhunac ljetne festivalske sezone sa središtem u Stonu, jer kraj ljeta uvijek je rezerviran za Pelješac i Festival soli za kojeg ‘diše’ cijeli poluotok, odnosno sve četiri općine: Janjina, Trpanj, Orebić i Ston, koji ponosno čuva najstariju solanu u Europi, još iz vremena Dubrovačke Republike.

Više od 15 dana vrhunske hrane, finih peljeških vina, brojnih glazbenih i kulturnih događanja i ove će godine, od 30. kolovoza do 15. rujna, uveseljavati stanovnike Pelješca i njihove goste te pokazati kako je bablje ljeto najljepše na jugu Dalmacije.

Pedesetak peljeških konoba, restorana i vinarija nudit će odabrana jela i vina po festivalskim cijenama, a povoljniji će biti i izleti brodom na degustaciju školjaka u Malostonskom zaljevu.

U Stonu nikad atraktivniji program

U Stonu se tijekom festivala organiziraju likovne radionice, tradicionalna likovna kolonija, eko plac, tj. sajam tradicionalnih proizvoda, izložbe, vođene ture kroz solanu, kulinarske radionice…, a sastavni dio program Festivala soli 2023. atraktivno je vađenje soli. Glavni dio programa odvija se u središtu Stona od 30. kolovoza do 2. rujna.

I ove godine očekuju vas sjajni koncerti: u četvrtak, 31. kolovoza – Wine, salt &jazz night u Solani Ston, u petak, 1. rujna, u tvrđavi Kaštio posjetitelje će zabavljati Đani Stipaničev, dok će 2. rujna Ston biti domaćin 3F GIN eventa – DJ partyja na kojem će biti predstavljeni  lokalni proizvođači gina.

„Festival soli u posezoni privlači velik broj gostiju, afirmirajući cjelokupnu turističku ponudu Pelješca, od smještajnih kapaciteta do tradicionalnih proizvoda. Na temeljima ovog festivala koji se organizira već sedam godina, sve četiri pelješke turističke zajednice – Orebića, Trpnja, Janjine i Stona u protekle tri godine kreiraju atraktivnu festivalsku sezonu. Stvorili smo i širimo jednu lijepu zajedničku priču koja započinje u predsezoni i završava Festivalom soli u posezoni, potvrđujući da je goste moguće privući na Pelješac i izvan špice sezone“, rekla je Fani Slade, direktorica TZ općine Ston.

 

Foto: TZ općine Ston

Pelješac pruža mnogo više od predivnih plaža i mora

Najveći poluotok južnog Jadrana, Pelješac, očarava svojoj ljepotom, iskonskom divljinom i mogućnostima koje nudi, a premda je predivan tijekom cijele godine, u ljetnim mjesecima posebno mami posjetitelje da ga istraže. Otkad je lani izgrađen Pelješki most, koji je sam po sebi turistička atrakcija, Pelješac je još dostupniji i još zanimljiviji. Ovdje ste doista na slatkim mukama što posjetiti, gdje se kupati i u čemu sve uživati! Ovo je naš must have za ljeto 2023.!

Izravno iz mora na vašem tanjuru!

Vožnja brodom iz Malog Stona, Hodlija, Luke i Zamasline do uzgajališta kamenica u Malostonskom zaljevu i degustacija izravno iz mora super je doživljaj. Iako se mogu jesti pohane, pečene i u raznim drugim kombinacijama, kamenice su najbolje ovako svježe s nekoliko kapi limuna. Takve imaju najbolji okus. Okus mora!

Festival soli od 30. kolovoza do 15. rujna

Već 4.000 godine u Stonu se na tradicionalan način – samo uz dodatak mora, sunca i vjetra – vadi sol. Kako je bilo tada, tako je i danas, pa je prava šteta proći kroz Ston i ne posjetiti jednu od najstarijih, ali i najočuvanijih solana u Europi. Pa i nadaleko poznate stonske zidine tu su podignute kako bi zaštitili ljude i ovaj dragocjeni mineral koji im je donosio bogatstvo. Čak 58 bazena, od toga devet kristalizacijskih, nazvanih po svecima, mogućnost sudjelovanja u vađenju soli, u koju se ne dodaju baš nikakvi aditivi…, sve vas to očekuje u Stonu. Ova ambijentalno mjesto središte je Festivala soli koji se održava na čitavom poluotoku od 30. kolovoza do 15. rujna. Gastronomska događanja, sajam tradicijskih proizvoda, glazbene večeri, koncerti, predstave, radionice za djecu, Likovna kolonija, vađenje cvijeta soli…, očekuje vas dva tjedna zabave i hedonizma.

Kulturna tradicijska tura

Za one koji vole muzeje i osjetiti bilo kraja kojeg posjećuju te se upoznati s tradicijom, Pelješac ima što ponuditi. Muzej pelješke tradicije u Mokalu kod Orebića, s impresivnom zbirkom amfora starih 2.000 godina, bačvama, kotlovima za rakiju, starim pećima, mlinicom za maslinovo ulje…; Pomorski muzej u Orebiću, koji osim pomorske i arheološke zbirke, čuva i vrijednu zbirku knjiga pomorskih kapetana; Muzej vinogradarstva i vinarstva u Putnikovićima, prvi takve vrste u Hrvatskoj…, impresionirat će vas originalnim postavima i pričama.

Muzej pelješke tradicije

Vinska tura

Vinska tura po Pelješcu se ne propušta! Na ovom poluotoku više je od 250 vinara, autohtona sorta plavac mali daje vrhunske rezultate, a čuveni su plavci sa zaštićenih vinorodnih položaja Dingača i Postupa te s Ponikava i Dranča. S čašom vrhunskog vina u ruci, u društvu ljubaznih domaćina i u srcu živopisnog vinogorja, Pelješac ćete doživjeti u njegovoj iskonskoj ljepoti. A i samo pogled iz vinograda koji se protežu iznad bajkovitih plaža i tirkiznog mora vrijedi milijune!

Morske radosti

Divna, ime ove plaže desetak kilometara udaljene od Trpnja govori sve. A tek plaža Vučine u Žuljani; tu je i šljunčani raj Duba, potom Trstenica u Orebiću, idealna za obitelji s djecom… Pelješke uvale skrivaju neke od najljepših plaža na Jadranu.

Od jedrenja do planinarenja

Na spomen Pelješca ljubitelji aktivnog odmora prvo će pomisliti na jedrenje na Vignju, no za one kojima je ljeto sve samo ne izležavanje na plaži i koji vole aktivan odmor, na ovom je poluotoku na raspolaganju pet kružnih biciklističkih staza dužine 184 kilometra te šest planinarskih ruta, ukupne dužine 39 kilometra. Ako želite uživati u predivnom pogledu na pelješki kanal i otoke popnite se na najviši vrh poluotoka. Sveti Ilija iznad Orebića visok je 961 metar – uspon je moguć iz tri smjera.

 

Foto: arhiva TZ općina Orebić, Trpanj, Ston i Boutique vinarije Mikulić, (Ivo Biočina, Baldo Mirković, Ive Trojanović, Boris Jović)

Festival peljeških okusa i ovog ljeta poziva na hedonizam i zabavu

Jug Dalmacije uvijek je privlačan, ali kad traje Festival peljeških okusa, koji se na ovom poluotoku već tradicionalno održava, prilika je to da istinski doživite destinaciju i provedete nezaboravan odmor. Jer, kako drukčije osjetiti tradiciju Pelješca nego kroz školjke, mladu janjetinu, brudet, crni rižot, jedinstvene izlete brodom i degustaciju kamenica u Malostonskom zaljevu… i naravno vrhunske pelješke plavce.

Festival koji traje od 15. do 30. lipnja i nudi sve najbolje od Pelješca – od gastro specijaliteta, preko vinskih kapljica, tradicionalno dobre zabave i prirodnih ljepota – rezultat je suradnje turističkih zajednica općina Ston, Janjina, Orebić i Trpanj, koje sada već treću ljetnu sezonu promoviraju gostima atraktivnu ponudu i sadržaje destinacije.

I ovaj put u priču su se uključili pelješki restorani, konobe i obiteljska-poljoprivredna gospodarstva, njih pedesetak s promotivnim cijenama, dok će vrhunac manifestacije biti 25. lipnja na Dračama. Tamo se od 20 sati organizira tradicionalna Pelješka trpeza. Bit će to susret peljeških ugostitelja i vinara s ljubiteljima najfinijih peljeških delicija, prava fešta od hrane i vina.

Zagrijavanje počinje već 17. lipnja na Danima otvorenih vrata peljeških podruma. Osim što će po povoljnijim cijenama moći kupiti vina, posjetitelji će dobiti i vaučer za dvije gratis degustacije vina. Naselje Kuna Pelješka taj će dan, od 19 do 24 sata, biti domaćin fešte uz glazbu i – tipično za unutrašnjost poluotoka – janjetinu s ražnja.

Već sljedećeg dana, 18. lipnja, od 15 do 19 sati na Dračama se održava Dan mušula. Ovo živopisno mjesto zamirisat će na školjke poznate još i kao dagnje koje će se savršeno sljubiti s pelješkim vinima, a večer je predviđena za odličnu zabavu.

U organizaciju manifestacija uključene su pelješke udruge Pelješki vinski puti i Plavac mali – Pelješac, Liga protiv raka Korčula, Lastovo, Pelješac, Mljet – ogranak Janjina i Djeca Pelješca.

„Veseli nas što brojni vlasnici restorana, OPG-ova i vinarija dijele naš entuzijazam i želju da turistima omogućimo potpuni doživljaj destinacije. Turisti vole sjesti s domaćinima, isprobati tradicionalna jela, iz prve ruke osjetiti autohtoni život, sve im to omogućavamo uz prigodne cijene“, rekla je Bianka Jasprica, direktorica Turističke zajednice Janjine uz poziv da ovog ljeta svakako posjetite prekrasan Pelješac.

Foto: arhiva TZ općine Janjina i TZ općine Ston