Krenite za vikend u Vinkovce i istražite njegove zimske ljepote

Sagrađen uz rijeku Bosut, na sjeveroistoku Hrvatske, grad Vinkovci neprekidno pruža zaštitu svojim žiteljima preko 8200 godina, pa se smatra jednim od najstarijih Europskih naseljenih mjesta. Danas je to grad u kojem se spaja tradicija i moderan način života, a tijekom prosinca „diše“ u ritmu Adventa.

Osim automobilom, u Vinkovce se može stići i vlakom. Doduše, sada su spori zbog zastarjele infrastrukture, ali možda je dobro osjetiti tradiciju koju ovaj grad ima kada je željeznica u pitanju. Naime, na kraju prošlog stoljeća, Vinkovci su imali status jednog od najvažnijih željezničkih čvorišta u Europi. Na kolodvoru je bilo jako užurbano – vlak je kretao svake četiri minute, bilo je oko 360 polazaka i odlazaka te 50.000 putnika dnevno. Kroz Vinkovce je prolazio i kultni Orient Express. I upravo, negdje između Vinkovaca i Slavonskog broda u romanu Agathe Christie dogodilo se zagonetno ubojstvo…

Najprije kava ili možda čaj?

Prva (a najvjerojatnije i zadnja stanica kad obiđete Vinkovce u postpunosti), neka bude Hang Loose,  jedan od najkreativnijih kafića u ovom gradu. Osim standardne ponude, Ana i Matija Vukoja, vlasnici kafića ponosno njeguju tradiciju posluživanja čaja, tako da će gostima priuštiti doživljaj koji se njeguje još od sredine 50-tih godina prošlog stoljeća. Hang Loose funkcionira kao dnevni kafić, mjesto za izlaske, ali je i domaćin jedinstvenog Rockabilly festivala koji se svake godine održava u Vinkovcima. Obiđite ga cijelog: prednji dio izgleda kao hollywoodski filmski set, salon je replika stana iz sredine prošlog stoljeća, a u maštovito uređenom dvorištu se često održavaju koncerti.

Gradski muzej Vinkovci

O prošlosti Vinkovaca i zašto su bez prekida nastanjeni više od 8200 godina doznat ćete u Gradskom muzeju Vinkovci. Prvi stanovnici počeli su živjeti na najsjevernijem meandru Bosuta s lijevom obalom, a ona je uvijek bila zaštićena od poplava i pružala sigurnost. Od neolitika do danas, svaka je kultura ostavila traga na području Vinkovaca. Između ostalog, ovdje se može vidjeti izložak jedne od najstarijih duda na svijetu (pripadala je Vučedolskoj kulturi) i originalnu srebrnu Tantalovu posudu koja je pronađena u Dugoj ulici 26 gdje ju je zakopao bogati stanovnik Cibala – rimskih Vinkovaca krajem 4. stoljeća.

Čaroban Orion

U Gradskom muzeju Vinkovci se nalazi i keramička posuda neobične ljepote – Orion. Oslikana je crno bijelim kvadratićima, a datira 2600. godina prije Krista, u vrijeme vučedolske kulture. Dvadeset godina nakon njezina pronalaska riješena je i tajna jedinstvenih ornamenata. Riječ je o simboličkom prikazu neba iznad grada. Točnije, Orion je kalendar i to najstariji u Europi – 500 godina je stariji od čuvenog lokaliteta Stonehenge! Ako je noć vedra, podignite pogled prema zvjezdanom nebu i pokušajte pronaći simbole s Oriona, ako ne, pogledajte pod korza – oslikan je istim simbolima!

„Velik park“

Korzo i muzej spaja prekrasan gradski park koji odijeva posebno ruho nekoliko puta godišnje – za Rimske dane, Vinkovačke jeseni i sada, u vrijeme Adventa. Trenutno je osvijetljen s nekoliko tisuća lampica i zanimljivih instalacija. „Velik park“, kako ga nazivaju stanovnici Vinkovaca, leži u središtu nekadašnjeg prometnog čvorišta Cibala, a šetnjom kroz njega naići ćete na bistu bana Josipa Šokčevića, Vinkovčana koji je zaslužan za početak gradnje glavnih željezničkih pruga. Naići ćete i na prolaz „šlingeraj“ koji priča priču o tradiciji ovog kraja i šokačkoj baštini koju grad njeguje.

Kibicfensteri

Krenete li prema rijeci Bosut, dobro pogledajte pročelja zgrada. Vidjet ćete neobične, izbočene prozore, odnosno Kibicfenstere. Nekad su ih mogli imati samo imućni građani, a kako ime govori (kiebitzen – promatrati, Fenster – prozor), služili su za promatranje, bolje rečeno kao „nadzorna kamera“ u kojoj su najviše uživale žene i djevojke. Doduše djevojkama je to bilo dozvoljeno tek nakon navršenih 17 godina, ali tako se moglo naći dobrog ženika, pa se prozor nazivao i „prozorom ljubavi“.

Šokački Romeo i Julia

U blizini strogog centra Vinkovaca, sljedeći rijeku Bosut dolazi se pet minutnom šetnjom do naselja Krnjaš u kojem se nalazi rodna kuća Ivana Kozarca. Ispred kuće se nalazi spomenik – klupa na kojoj sjede Marija i Ivan Kozarac. Bila je to velika, ali zabranjena ljubav jer, bili su rođaci, a ljubav je prekinula i prerana smrt Ivana Kozarca. Marija se kasnije udala za vinkovačkog poduzetnika Guttmana, a njezin unuk, koji i danas živi u Vinovcima, svjedoči da je bila vrijedna žena koja je cijelog života čuvala Ivanovu sliku i nekoliko njegovih rukopisa i pjesama. Najpoznatija pjesma koju je napisao, „Milovao sam garave i plave“, bila je posvećena upravo Mariji. Rodna kuća Ivana Kozarca danas je simpatičan mali muzej kojeg se može razgledati uz stručno vodstvo Katarine Stanić, čija je obitelj kupila derutnu kuću i obnovila je.

Kulen od predjela do glavnog jela

Ponovno prateći rijeku Bosut koja kao da stoji, jer vrlo lijeno vijuga, uputite se do kultnog restorana Marabu u centru Vinkovaca. Ovdje se kuha odličan bezvremenski fiš, a u zimskoj su jelovniku glavne zvijezde jela nastala kombinacijom kulena s lokalnim namirnicama. Za početak prijati će mazalice s feta sirom i kulenom, a potom njoki koje rade sami u slavonskom umaku od kulena s listićima špinata. Odličan je i biftek u slavonskom umaku na domaćem krumpiru s čipsom od kulena.

Tački u Šokačkom stanu

Ako ste u potrazi za dobro pripremljenim tradicionalnim desertom, sjedinite u automobil i uputite se prema Šočkom stanu u naselju Sopot. Ovdje pripremaju tradicionalne tačke s pekmezom od šljiva, posipane makom, orasima ili prezlama (prženim krušnim mrvicama). Zapamtite adresu, jer u Šokačkom stanu, budući da imaju mnogo sadržaja, može se boraviti cijeli dan, ali… to priča za  neki drugi izlet.

Od kultne rakije do gina sa šljokicama

Boraviti u Slavoniji a na popiti jednu ljutu? Nemoguće! Pa, želite li probati jako dobru, uputite se u kušaonu Abelo koja se nalazi nekoliko minuta vožnje od centra Vinkovaca, u prigradskom naselju Mirkovci. Osim šljive koja ima tisuću lica, ovdje se može kušati prava medovina, odnosno rakija od meda bez dodatka drugih rakija (kako to neki rade). Ako niste vozač, možete nastaviti, pa svakako kušajte i slatkastu rakiju s čili papričicom Chillabelo, a neke će oduševiti posebno kreirani ginovi. Zlatni Pannonian Gold Gin sa šljokicama i okusom karamele, Pannonian Sea Gin j – plavi gin sa šljokicama s dodatkom soli s panonskog područja, Honey Spirit Gin gin s destilatom meda, Forest Fairy Gin – “šumski” gin s okusom mente te Firefly Gin koji svijetli u mraku pod UV svjetlom a ima okus manga. Bračni par, Jelena i Velimir Babić, vlasnici branda i OPG- a za svoj su rad primili nagradu Sucokret ruralnog turizma Hrvatske, bronca u kategoriji craft turizam.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko