Arhiva oznaka za: Slavonija

Krenite za vikend u Vinkovce i istražite njegove zimske ljepote

Sagrađen uz rijeku Bosut, na sjeveroistoku Hrvatske, grad Vinkovci neprekidno pruža zaštitu svojim žiteljima preko 8200 godina, pa se smatra jednim od najstarijih Europskih naseljenih mjesta. Danas je to grad u kojem se spaja tradicija i moderan način života, a tijekom prosinca „diše“ u ritmu Adventa.

Osim automobilom, u Vinkovce se može stići i vlakom. Doduše, sada su spori zbog zastarjele infrastrukture, ali možda je dobro osjetiti tradiciju koju ovaj grad ima kada je željeznica u pitanju. Naime, na kraju prošlog stoljeća, Vinkovci su imali status jednog od najvažnijih željezničkih čvorišta u Europi. Na kolodvoru je bilo jako užurbano – vlak je kretao svake četiri minute, bilo je oko 360 polazaka i odlazaka te 50.000 putnika dnevno. Kroz Vinkovce je prolazio i kultni Orient Express. I upravo, negdje između Vinkovaca i Slavonskog broda u romanu Agathe Christie dogodilo se zagonetno ubojstvo…

Najprije kava ili možda čaj?

Prva (a najvjerojatnije i zadnja stanica kad obiđete Vinkovce u postpunosti), neka bude Hang Loose,  jedan od najkreativnijih kafića u ovom gradu. Osim standardne ponude, Ana i Matija Vukoja, vlasnici kafića ponosno njeguju tradiciju posluživanja čaja, tako da će gostima priuštiti doživljaj koji se njeguje još od sredine 50-tih godina prošlog stoljeća. Hang Loose funkcionira kao dnevni kafić, mjesto za izlaske, ali je i domaćin jedinstvenog Rockabilly festivala koji se svake godine održava u Vinkovcima. Obiđite ga cijelog: prednji dio izgleda kao hollywoodski filmski set, salon je replika stana iz sredine prošlog stoljeća, a u maštovito uređenom dvorištu se često održavaju koncerti.

Gradski muzej Vinkovci

O prošlosti Vinkovaca i zašto su bez prekida nastanjeni više od 8200 godina doznat ćete u Gradskom muzeju Vinkovci. Prvi stanovnici počeli su živjeti na najsjevernijem meandru Bosuta s lijevom obalom, a ona je uvijek bila zaštićena od poplava i pružala sigurnost. Od neolitika do danas, svaka je kultura ostavila traga na području Vinkovaca. Između ostalog, ovdje se može vidjeti izložak jedne od najstarijih duda na svijetu (pripadala je Vučedolskoj kulturi) i originalnu srebrnu Tantalovu posudu koja je pronađena u Dugoj ulici 26 gdje ju je zakopao bogati stanovnik Cibala – rimskih Vinkovaca krajem 4. stoljeća.

Čaroban Orion

U Gradskom muzeju Vinkovci se nalazi i keramička posuda neobične ljepote – Orion. Oslikana je crno bijelim kvadratićima, a datira 2600. godina prije Krista, u vrijeme vučedolske kulture. Dvadeset godina nakon njezina pronalaska riješena je i tajna jedinstvenih ornamenata. Riječ je o simboličkom prikazu neba iznad grada. Točnije, Orion je kalendar i to najstariji u Europi – 500 godina je stariji od čuvenog lokaliteta Stonehenge! Ako je noć vedra, podignite pogled prema zvjezdanom nebu i pokušajte pronaći simbole s Oriona, ako ne, pogledajte pod korza – oslikan je istim simbolima!

„Velik park“

Korzo i muzej spaja prekrasan gradski park koji odijeva posebno ruho nekoliko puta godišnje – za Rimske dane, Vinkovačke jeseni i sada, u vrijeme Adventa. Trenutno je osvijetljen s nekoliko tisuća lampica i zanimljivih instalacija. „Velik park“, kako ga nazivaju stanovnici Vinkovaca, leži u središtu nekadašnjeg prometnog čvorišta Cibala, a šetnjom kroz njega naići ćete na bistu bana Josipa Šokčevića, Vinkovčana koji je zaslužan za početak gradnje glavnih željezničkih pruga. Naići ćete i na prolaz „šlingeraj“ koji priča priču o tradiciji ovog kraja i šokačkoj baštini koju grad njeguje.

Kibicfensteri

Krenete li prema rijeci Bosut, dobro pogledajte pročelja zgrada. Vidjet ćete neobične, izbočene prozore, odnosno Kibicfenstere. Nekad su ih mogli imati samo imućni građani, a kako ime govori (kiebitzen – promatrati, Fenster – prozor), služili su za promatranje, bolje rečeno kao „nadzorna kamera“ u kojoj su najviše uživale žene i djevojke. Doduše djevojkama je to bilo dozvoljeno tek nakon navršenih 17 godina, ali tako se moglo naći dobrog ženika, pa se prozor nazivao i „prozorom ljubavi“.

Šokački Romeo i Julia

U blizini strogog centra Vinkovaca, sljedeći rijeku Bosut dolazi se pet minutnom šetnjom do naselja Krnjaš u kojem se nalazi rodna kuća Ivana Kozarca. Ispred kuće se nalazi spomenik – klupa na kojoj sjede Marija i Ivan Kozarac. Bila je to velika, ali zabranjena ljubav jer, bili su rođaci, a ljubav je prekinula i prerana smrt Ivana Kozarca. Marija se kasnije udala za vinkovačkog poduzetnika Guttmana, a njezin unuk, koji i danas živi u Vinovcima, svjedoči da je bila vrijedna žena koja je cijelog života čuvala Ivanovu sliku i nekoliko njegovih rukopisa i pjesama. Najpoznatija pjesma koju je napisao, „Milovao sam garave i plave“, bila je posvećena upravo Mariji. Rodna kuća Ivana Kozarca danas je simpatičan mali muzej kojeg se može razgledati uz stručno vodstvo Katarine Stanić, čija je obitelj kupila derutnu kuću i obnovila je.

Kulen od predjela do glavnog jela

Ponovno prateći rijeku Bosut koja kao da stoji, jer vrlo lijeno vijuga, uputite se do kultnog restorana Marabu u centru Vinkovaca. Ovdje se kuha odličan bezvremenski fiš, a u zimskoj su jelovniku glavne zvijezde jela nastala kombinacijom kulena s lokalnim namirnicama. Za početak prijati će mazalice s feta sirom i kulenom, a potom njoki koje rade sami u slavonskom umaku od kulena s listićima špinata. Odličan je i biftek u slavonskom umaku na domaćem krumpiru s čipsom od kulena.

Tački u Šokačkom stanu

Ako ste u potrazi za dobro pripremljenim tradicionalnim desertom, sjedinite u automobil i uputite se prema Šočkom stanu u naselju Sopot. Ovdje pripremaju tradicionalne tačke s pekmezom od šljiva, posipane makom, orasima ili prezlama (prženim krušnim mrvicama). Zapamtite adresu, jer u Šokačkom stanu, budući da imaju mnogo sadržaja, može se boraviti cijeli dan, ali… to priča za  neki drugi izlet.

Od kultne rakije do gina sa šljokicama

Boraviti u Slavoniji a na popiti jednu ljutu? Nemoguće! Pa, želite li probati jako dobru, uputite se u kušaonu Abelo koja se nalazi nekoliko minuta vožnje od centra Vinkovaca, u prigradskom naselju Mirkovci. Osim šljive koja ima tisuću lica, ovdje se može kušati prava medovina, odnosno rakija od meda bez dodatka drugih rakija (kako to neki rade). Ako niste vozač, možete nastaviti, pa svakako kušajte i slatkastu rakiju s čili papričicom Chillabelo, a neke će oduševiti posebno kreirani ginovi. Zlatni Pannonian Gold Gin sa šljokicama i okusom karamele, Pannonian Sea Gin j – plavi gin sa šljokicama s dodatkom soli s panonskog područja, Honey Spirit Gin gin s destilatom meda, Forest Fairy Gin – “šumski” gin s okusom mente te Firefly Gin koji svijetli u mraku pod UV svjetlom a ima okus manga. Bračni par, Jelena i Velimir Babić, vlasnici branda i OPG- a za svoj su rad primili nagradu Sucokret ruralnog turizma Hrvatske, bronca u kategoriji craft turizam.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko

Iskoristite bablje ljeto i sunčanu jesen, otputujte u Slavoniju i Podravinu

Tamo gdje je rijeka Drava duboko ukorijenjena u tradiciju, gdje je nekada odmarao grof Drašković nastala je jedna od najljepših priča Slavonije i Podravine – posjetiteljski centar Dravska priča. Tu ćete osjetiti spokoj, uživat ćete u zvukovima prirode, poželjet ćete prošetati poučnim stazama, otkriti vrt s perunikama, ptičju pjevaonicu, hotel za kukce, ali i odmoriti se u ugodnom hostelu te krenuti dalje…

Vinski party

Da se u Posjetiteljskom centru Dravska priča lako može spojiti na prvi pogled nespojivo, no itekako isprepleteno i utkano u način života Slavonaca i Podravaca, mnogi su zaljubljenici u prirodu i gastronomiju nedavno mogli vidjeti i osjetiti kad je u sjeni stabala stoljetnog perivoja vino bilo glavna tema! Tako bi se najjednostavnije mogao opisati Vinski party u drevnom perivoju Posjetiteljskog centra Dravska priča, u UNESCO-vom prekograničnom rezervatu biosfere Mura Drava Dunav, kojeg je uz zvukove tamburice TS Suhopoljski Tamburaši na jedinstven način moderirala enologinja Ivana Nemet.

Odležana vina uz posebne zalogaje

Ivana Nemet je pomno odabrala vina koja su se kušala na ovom druženju, koji je samo jedan u nizu evenata rujanske manifestacije Slavonija i Podravina Wine not!?, u organizaciji Turističke zajednice Virovitičko podravske županije, a Maja Božičanin sljubila je vina s unikatno kreiranim zalogajima kroz koje se ispreplitao spoj Podravine i Slavonije. Zagrijavanje je počelo uz Sivi Pinot 2020. Vina Historica, potom su uzvanici kušali vrhunsku Graševinu 2017. Podruma Vineda, a večer je završila uz Silvanac Zeleni Jezerac kasna berba 2011., PP Orahovica.

Vinski maraton Wine&run  

Sa završetkom manifestacije Slavonija i Podravina Wine not!? (čiji je zadnji dio programa vinski maraton Wine&run 30.09. u Orahovici) ne prestaju aktivnosti u spoju Podravine i Slavonije. Ovdje žive veseli i vedri domaćini, priroda je toliko posebna, da ćete istražujući gradove i okolicu – biciklom, automobilom ili pješice, zastati pred pravim biserima – posjetiteljskim centrima koji pričaju posebne priče.

Priča o Dravskoj priči

Posjetiteljski centar Dravska priča, domaćin četvrtog događaja u sklopu manifestacije Slavonija i Podravine Wine not?, mjesto koje svakodnevno otkrivaju brojni stranci koristeći ga kao točku s koje će krenuti istraživati Slavonski dio Virovitičko-podravske županije. Funkcionira kao hostel s ugodnim spavaonicama i interijerom koji vas brzo opušta pružajući osjećaj doma.

U Posjetiteljskom centru Dravska zabaviti će se i nešto naučiti istraživaći i ljubitelji prirode svih dobnih skupina, a u razgled perivoja i laboratorija te prostorija u centru povesti će vas biolozi i rendžeri pričajući vam priče o flori i fauni, o sovama, šišmišima, leptirima, kornjačama…

Na kraju svi posjetitelji mogu u dnevnom boravku vidjeti u 3D projekciji i poslušati priču o Bugi i Janu posebno osmišljena na ovom mjestu. Za razgled je potrebno tri sata, pa boravite li na ovom mjestu tijekom vikenda, za bolji doživljaj razgledajte centar razdvajajući perivoj od sadržaja unutar centra.

Križnica, najveći riječni otok

Krenete li iz Zagreba na izlet u ovu županiju, prvo ulazite u ‘podravsku stranu’ prateći tok rijeke Drave. U njenom toku, nedaleko od mjesta Pitomača nalazi se otok Križnica koji neka bude i prva stanica za istraživanje i odmor. Najveći je to riječni otok u našoj zemlji, nastao snagom rijeke Drave, na koji se može doći 250 metara dugim mostom ili skelom. Most je brži i jednostavniji način posebno idete li pješice, dok se za prijelaz skelom mora paziti na vozni red.

Centar za posjetitelje Križnica

Na Križnici danas živi samo 76 stanovnika no preko skele u jednoj godini prijeđe preko 35. 000 putnika. Nije teško zaključiti da je Križnica jedna od vrlo popularnih turističkih destinacija, pogotovo za one koji žele pobjeći od užurbane svakodnevice – bez interneta. Može se istražiti biciklom ili električnim vlakićem (automobil neka bude zadnja opcija), a jedan od razloga za posjet Križnici svakako je novi Centar za posjetitelje Križnica, koji se nalazi u nekadašnjoj vojnoj karauli.

Kroz zanimljiv interpretacijski postav čuti ćete priču o tome koliko je Drava djelovala na Podravinu, otkriti ćete najvažnija dravska staništa, upoznati način života orla štekavca te se popeti vrh objekta kako biste i sami zavirili u njegovo gnijezdo. Za posjet ovom centru potrebna su dva sata i sadržaj je će biti zabavan cijeloj obitelji.

Klopotec na Kladarskom bregu

Kad ste u Pitomači i okolici, ne propustite još jedan turistički biser. Od Križnice je udaljen tek nekoliko kilometara, na vinskoj cesti ovog kraja na koju se dolazi iz Pitomače. Ime mu je Klopotec, a nalazi se na Kladarskom bregu. Nekada, a u nekim vinogradima, poštujući tradiciju i danas, vinogradari ga stavljaju da bi bukom koju stvara, tjerao ptice.

Turističko informativni centar Klopotec sastoji se od informativnog centra, s ižom i vinskim podrumom (u kojeg svakako zavirite i kušajte čašu vina toga kraja) te atraktivnog 8 metara visokog vidikovca, na čiji se vrh svakako treba popeti i pogledati na sve četiri strane svijeta.

Pogled seže do susjedne Mađarske, tok rijeke Drave, Papuk i Psunj… Kad ste već na Kladarskom bregu istražite i susjedni Aršanjski breg jer upravo oni predstavljaju  jedinstvenu vinsku regiju ovog kraja, s podrumima dobrih domaćina, vinskim etiketama koje su nagrađene na brojnim natjecanjima ali i kućama za odmor visoke kategorije. Vikend u ovom kraju je jedinstven doživljaj za sve generacije i odlična lokacija za istraživanje cijele županije.

Autohtona jela u Zlatnom klasu 

Za one koji žele spavati, dalje od vinskih kleti, na ovom području doživljaj nudi Seoski turizam Zlatni klas, koji se nalazi u Otrovancu (nedaleko središta Pitomače). Prekrasno imanje, kojeg vode tri generacije obitelji Tkalčec – Branko, Bernard i Martin odnosno djed, otac i sin. Ovo imanje posebno je po mnogočemu. Na njemu se nalaze kućice za odmor s restauriranim namještajem starim preko 100 godina, upotpunjenim pomno biranim suvremenim detaljima. Odmor je ovdje, kažu, potpun, jer osim što su vam na raspolaganju kućice za odmor, neprestano miriši podravska hrana.

Branko, Bernard i Martin Tkalčec

U njihovoj se kuhinji svakog dana peče kruh od koprive (jede se uz sve), domaći mlinci, zlevanke, ali i kuhaju tipični podravski obroci. Kušajte bijele žgance s buncekom, svinjska rebarca s domaćim krumpirom, racu sa zelenim mlincima, zlevanku s domaćim pekmezom od šljiva ili šipka.

Elegantna Virovitica

Podravina je divan domaćin ali i mjesto za opuštanje, kako biste napunjenih baterija krenuli dalje. Naravno – ne prema kući, već zakoračili u Slavonski dio ove županije. Središte je elegantna i ponosna Virovitica s očaravajućim dvorcem Pejačević u kojem se nalazi gradski muzej do kojeg se dolazi mostovima koji sviraju, ali i pružaju jedinstven pogled na sve važne dijelove Virovitice – od gimnazije, do crkve sv. Roka, zaštitnika grada, pa sve do neobično obojene plavo-crvene zgrade koja priča priču o životu i uspjehu virovitičke transavangardne umjetnice Edite Schubert.

Kad ste u Virovitici, ne propustite pojesti slavonsku palačinku s kulenom i razgledajte jedinstvenu izložbu vlakova koja se nalazi na virovitičkom željezničkom kolodvoru s kojeg se možete vratiti kući planirajući ponovni posjet ovom prekrasnom kraju.

 

Foto: Sunčana Barušić

Nema joj ravne – Slavonija predstavila novi vizualni identitet i slogan

Nema joj ravne, novi je atraktivan slogan s kojim će se od sada predstavljati pet županijskih turističkih zajednica udruženih u Klaster Slavonija.

„U samo tri riječi prikazane su sve asocijacije vezane uz istok Hrvatske i doživljaji koje destinacija nudi i koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim. Jer Slavonija je puno više od ravnice, ona su ljudi koji stvaraju vina, hranu i poseban ambijent koji nude ruralni i urbani prostori svojim gostima“, istaknula je Ivana Jurić, voditeljica Klastera Slavonija i direktorica TZ Osječko-baranjske županije na predstavljanju novog vizualnog identiteta u zagrebačkoj vinoteci Bornstein.

Ivana Jurić, Maja Jakobović, Majda Jakša i Ružica Vidaković.

Novo kreativno rješenje iza kojeg stoji tim agencije 404, uključuje i zajednički moderni logotip inspiriran bojama zemlje, zlatnim poljima i slavonskom ravnicom. Moderan, a topao, specifičnih ligatura inspiriran je bojama slavonske zemlje, zlatnim poljima i horizontom maštovito prikazanim „rezanjem“ donjeg dijela slova u riječi Slavonija.

Uz moderni i atraktivni vizualni identitet Slavonija je za posjetitelje pripremila bogatu ponudu.

Posjetite Slavoniju već ovoga ljeta

„Krenete li od Požege, Pleternice i Velike ne propustite posjetiteljsko-edukativne centre Požešku kuću, Terra Panonicu i Kuću Panonskog mora. U Pleternici možete posjetiti novootvoreni Muzej bećarca, UNESCO-zaštićen Park prirode Papuk, prvi hrvatski geopark koji nudi obilje aktivnosti na otvorenom, a posjetite li nas ljeti tu je Aquapark Shhhuma u Velikoj, prvi vodeni park u regiji, dok u Toplicama Lipik možete uživati u kupanju tijekom cijele godine“, predstavila je Požeško-slavonsku županiju direktorica županijske turističke zajednice Maja Jakobović.

U susjednoj Virovitičko-podravskoj županiji uživat ćete u Plemićkoj ruti koja povezuje dvorce, kurije, moderne multimedijalne posjetiteljske centre i prolazi UNESCO područjima obalama Drave i Parkom prirode Papuk, mami vas najfinijim jelima podravske i slavonske kuhinje i odličnim vinima butik vinarija. Direktorica turističke zajednice ove županije Martina Jakelić pozvala je ljubitelje vina na još jedno izdanje rujanskog festivala Slavonija i Podravina, wine not?!

Direktorica TZ Brodsko-posavske županije Ružica Vidaković istaknula je ljepotu rijeke Save koja će uskoro u Slavonskom Brodu dobiti putničko pristanište, Adrenalinsku šumu u Bebrini i novi hotel Park u Slavonskom Brodu te bogatu ponudu rančeva, salaša i obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava.

Direktorica TZ Osječko-baranjske županije Ivana Jurić, predstavila je bogatu kulturnu i prirodnu baštinu, sjajne manifestacije poput aktualnog Vinskog mjeseca Osječko-baranjske županije, popularni HeadOnEast, odličnu gastronomiju i iznimna vina među kojima se posebno ističe graševina, najvažnija hrvatska sorta koja upravo u Slavoniji daje najbolje rezultate te je najavila međunarodnu manifestaciju o graševini GO Grow koja spaja čitavu Slavoniju. U rujnu sve posjetitelje istoka Hrvatske očekuje i obnovljena osječka Tvrđa s brojnim događanjima.

Direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Majda Jakša, uz vrhunske graševine istaknula je i nadaleko poznati iločki traminac koji je u svijetu proslavio najistočniju hrvatsku županiju. Uz prekrasnu prirodu i brojne muzeje među kojima se ističe moderan Muzej vučedolske kulture, predstavila je i novi turistički proizvod Adrenalinski park Bosut Rokovci-Andrijaševci sa ziplineom.

Vidimo se u Slavoniji, jer nema joj ravne!

 

Foto Anto Magzan, Sunčana Barušić, arhiva Klastera Slavonija

Link na promotivni film: https://www.facebook.com/slavonia.travel/videos/1074266303546792