U restoranu Al Papone održana prva večer Kuhamo sa…

U restoranu Al Papone održana je prva večer Kuhamo sa… s gostima Dijanom Carlito Grgić i  vinarom Tomislavom Tukićem

Bili su među prvima koji su, s kamerom na ramenu snimali reportaže s vinskih sajmova i festivala, zalazili u konobe i razgovarali s vlasnicima. Tada je bilo vrlo malo portala koji su pisali o vinima i hrani, gastronomskom turizmu, pa smo uglavnom informacije s tog područja crpili s njihovog portala G.E.T. Report. Na press putovanjima koja su organizirali nerijetko se moglo čuti kako Tomislav Stiplošek u pola glasa tumači: „Gle, trenutno je garažni vinar, ali još će se puno govoriti o njemu, a ova malvazija koju radi pobuđuje šesto čulo. Probaj je“.

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek je imao i ima „nos“ za otkrivanje dobrih vina (i vinara, naravno), te dobrih mjesta gdje se kvalitetno jede. Poznajemo ga dosta dugo, i sve što je rekao, predviđao… ostvarilo se. Okušala se obitelj Stiplošek i u izdavanju magazina koji je, kao i sva printana izdanja, doživio lansiranje, zalet i silazak. Naime, dok se mreže pune pravim i lažnim informacijama, ono što je napisano na papiru, na žalost zanima sve manje ljudi. Očito, pismenost nam opada, pogotovo kada ti digitalni navigator savjetuje da ne smiješ imati više od dvadeset riječi u rečenici!? Žalosno.

Al Papone

Tomislav Stiplošek je uz potporu svoje obitelji prvi započeo Vinske razgovore, odnosno formu predstavljanja vina i vinara koja uključuje interakciju i razgovor. Ne samo vinara i voditelja, nego i publike. Razgovor, fini zalogaji i još finije kapljice – odlična forma koju su do danas mnogi kopirali.

Taman je počela pandemija, a oni su se odlučili okušati u pripremanju hrane. Ideja je bila odlična, jer u Našoj priči služili su se neobični, kako ih neki nazivaju, hedonistički tostevi, vrhunska kava i probrana vina. Odlična ideja, loša lokacija, pogotovo kada se najveće rodilište u Hrvatskoj zatvorilo zbog totalnog preuređenja.

Al Papone

Ali, onda je obitelj odustala od posluživanja hrane, pa je preuzela vođenje Legenda Puba. Odluka se pokazala ispravnom, a mjesto je postalo omiljeno svim dobnim skupinama, a navečer i ljubiteljima dobre svirke. Otvaranjem restorana Al Papone u zagrebačkoj Varšavskoj 8 nedavno se proširila i nastavila obiteljska priča.

Obiteljska priča

„Ovo je stvarno obiteljska priča, jer svi smo uključeni u rad restorana. Zaposlili smo i kvalitetne ljude a kreativnost mlade chefice Petre Sokač svima nam dodatno daje vjetar u leđa. Nemamo namjeru natjecati se s konkurencijom kojom smo okruženi. Jer, to je kopija kopije. Mi smo originalni i takvi ćemo ostati“ napominje Tomislav Stiplošek i naglašava kako pripremaju jela od lokalnih namirnica, a odlazak na tržnicu dio je svakodnevice. Svježe i kvalitetno, nit je vodilja koja se pokazala dobrom. Jer, samo od kvalitetnih sastojaka možeš napraviti dobra jela.

Rolada od puretine punjena kestenima i šampinjonima

U resotranu Al Papone veliku pažnju posvećuju doručku (koji se može naručiti i u malo kasnije sate), brunchu, a dnevna se jela baziraju na tjestenini (poslužuju devet vrsta), raznim salatama, mesnim jelima, ali i poslužuju i burgere – trenutno je hit Fire burger (juneća pljeskavica od 200 grama u pecivu sa sezamom, ljutim umakom, hrskavim špekom, krem sirom, dimljenim sirom, matovilcem, rajčicom, iceberg salatom, maslacem  prženim lukom.

Knedle punjene kesten pireom

Prve se ljubavi nikada ne zaboravljaju, pa to nije mogao niti Tomislav Stiplošek. Pozvao nas je na večeru naziva Kuhamo sa… na kojoj je imao dva gosta: Dijanu Carlito Grgić, vlasnicu časopisa o vinima Vinum.in i Tomislava Tukića, vlasnika vinarije Ško vina iz vinogorja Promina kraj Drniša. Mislimo da je to bila premijera neke  nove verzije vinskih razgovora (spomenuta prva ljubav), a budući da uz vino ide hrana, Stiplošek je spretno u razgovore uključio i kuhinju, odnosno došao na ideju da u restoranu ugosti poznatu osobu koja će pomoći pripremati hranu u kuhinji i event nazvao Kuhamo sa…

Tomislav Stiplošek i Dijana Carlito Grgić

Zvuci saksofona za početak, uz pozdrav iz kuhinje, odnosno namaz od sira a u čašama se našao Debit vinarije Ško.

Red razgovora o vinariji Ško i vinu s Tomislavom Tukićem, red vina u čašama i finih jela na tanjurima, red razgovara o časopisu Vinum.in, trenutnim angažmanom Dijane Carlito Grgić u eventima naziva Wine story, te njenim planovima da u rodnom Kninu otvori vinoteku… Večer je prošla u tren oka, a iz komentara se dalo zaključiti da se gosti nisu mogli odlučiti koje im je jelo favorit, pričalo se o uparivanju vina i hrane, te o fantastičnom merlotu, maraštini…

Tomislav Stiplošek i Tomislav Tukić

Doznali smo da će se večeri Kuhamo sa… u restoranu Al Papone održavati svaki zadnji petak u mjesecu, pa u svoje planere svakako upišite datum 24. studeni. Koje je goste pozvao Tomislav Stiplošek – to će biti iznenađenje.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Julio Frangen, Rene Karaman i Sunčana Barušić