Seoski turizam Zlatni klas: odlična destinacija za vikend-putovanje

Seoski turizam Zlatni klas nalazi se u mjestu Otrovanec, nedaleko Pitomače na imanju kojega krasi prekrasni perivoj i zelenilo.  Vode ga tri generacije obitelji Tkalčec – Branko, Bernard i njegova dva sina Martin i Kris, koji su zapravo djed, otac i sinovi koji svakog dana ugošćuju brojne goste. Na imanju dominira veliki restoran, ali i kućice za odmor s restauriranim namještajem starim preko 100 godina, upotpunjenim pomno biranim suvremenim detaljima.

Ljekovita kopriva

Što se tiče kuhinje, najpoznatiji su po jelima od koprive. Beru je sami na rubovima šumaraka (jer jedino tako i raste, naime, kopriva se ne može uzgajati u vrtu) i na obroncima Bilogore, a umjesto da je sjeckaju, počeli su je blendati, tako da je mogu iskoristiti kod pripreme puno više jela. Primjerice, s dodatkom koprive rade tjesteninu, mlince, a svakog se jutra peče kruh od koprive – jarko zelene boje, odlična okusa i što je najbitnije zdrav za organizam.

Tradicionalna podravska jela i specijaliteti za vegetarijance

Uglavnom, u kuhinji se priprema ono što je trenutno dostupno i dozrelo u vrtu, ili jela od fermentiranog povrća, dakako domaće proizvodnje. Trenutno je hit juha od bundeve s rezancima – od koprive dakako, pečena raca s domaćim mlincima i budući da su hladni dani pred vratima, kuhani buncek s bijelim žgancima posutima preprženim lukom.

Svakako kao prilog treba kušati i paprike pod kapom i krumpir iz krušne peći, a za desert preporučujemo zlevanku s domaćim pekmezom od šljiva ili šipka. Na meniju se nalazi i mnogo veganskih i vegetarijanskih jela, a što je posebno zanimljivo – proizvode vlastiti sejtan

Odličan smještaj

Osim što je Otrovanec okružen predivnom prirodom, u blizini je Bilogora sa brojnim pješačkim i planinarskim stazama. Svakako planirajte posjet rodnoj kući Petra Preradovića, razgledajte Etno zbirku Bakina priča, a malo dulja vožnja dovest će vas do malenog mjesta Noskovci u općini Čađavica gdje se nalazi Posjetiteljski centar Dravska priča. I… nemojte zaboraviti obići Đurđevačke pijeske i doživjeti kako je to biti u pustinji.

Sve destinacije možete obići iz Otrovanca, jer u Zlatnom klasu se može prespavati. Nude smještaj u pet etno soba koje se nalaze u preuređenom starom štaglju.

Uzgoj konja i konjički sport

Obitelj se bavi i uzgojem konja, kako oni kažu “žive s 12 konja”. Ove plemenite životinje već trideset godina uveseljavaju njihove goste. Posjeduju i prilagođenu rampu za uzjahivanje, jer organiziraju “Jahanje u pratnji voditelja” i za osobe s posebnim potrebama. Ako ste početnik, možete probati jahati u njihovoj školi jahanja, a one iskusnije čekaju obronci Bilogore i Podravske ravnice s dvjestotinjak kilometara jahaćih staza.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić