Okolotorno oživljava duh i tradiciju Novog Vinodolskog

U srcu Novog Vinodolskog, prekrasnom starom dijelu grada ove srijede, 12. srpnja započelo je još jedno izdanje manifestacije Okolotorno. Brojni posjetitelji prošetali su se uskim, pitoresknim uličicama te su ih iza svakog kutka dočekala brojna iznenađenja i noviteti.

Ako ste prošle srijede propustili posjetiti Novi Vinodolski, ne brinite. Okolotorno se održava svake srijede u srpnju i kolovozu, završno sa 30. kolovozom, gdje posjetitelje organizatori vode kroz stari, kameniti grad. Uživat ćete u igri svjetla i kamena, obrisima starih primorskih kuća, prošlosti i bogatstvu kulturne baštine.

Na prvom ovogodišnjem izdanju Okolotorna predstavit će se 36 izlagača raznih proizvoda od nakita, domaćih rukotvorina i proizvoda od meda, prirodne kozmetike… Udruga 51+ pobrinula se da se posjetitelji na Frankopanskom trgu zaslade te su vrijedne ruke članica udruge pripremile raznovrsne kolače. Duž starog dijela grada može se pronaći još lokacija na kojima su posjetitelji mogu utažiti žeđ, ali i glad. Tako su ove godine u Starom gradu otvorene dvije konobe koje nude vrhunske autohtone sorte vina s obzirom da je Novi Vinodolski poznat kao vinska dolina. U skrivenim uličicama mogu se pronaći mjesta za kušanje finih zalogaja pršuta, friganih ribica ili se zasladili fritulama, tradicionalnom slasticom ovog kraja koja se posebno priprema za vrijeme Mesopusta.

Za dobru zabavu  zaduženi su tamburaški sastavi Novi, Nebuloza i Fumić te primorski zvuci u potpunosti popunjavaju slikovite uličice, dok posjetitelje na trgu ispred Crkve sv. Filipa i Jakova razveseljava klapa Histri s pravim primorskim repertoarom.

Oživljena je i dična povijest Novog Vinodolskog. Na svakom uglu može se naići na Frankopane koji su obilježili novljansku povijest, na prekrasne djevojke i djecu u narodnim nošnjama, članove i članice KUD-a Ilija Dorčić, kao i foto kutak inspiriran Frankopanima.

Najmlađi mogu uživati u crtanju lica kod naše Ivane Brlić Mažuranić, a oni malo stariji okušati se i u streličarstvu. Posebno je lijepo prošetati najužom ulicom Uglić na kraju koje se nalazi još jedno prekrasno mjesto za fotografiranje. Naravno, ulaz u grad nije bio toliko jednostavan, čuvala ga je posebna gradska straža.

Slova glagoljice također su prepoznatljiv motiv Novog Vinodolskog pa će tako od prošle srijede pet slova glagoljice biti postavljeno kroz stari grad, s uz svako od slova posjetitelji će naučiti ponešto o mjestima koja čine naš Novi. Ove će srijede Okolotorno uveličati i mali mesopustari koji će zogom pozdraviti sve posjetitelje grada.

Slijedite zastavice koje će vam osvjetljavati put. Uz pomoć mape koja je pred vama obići ćete sve važne znamenitosti: crkvu Sv. Filipa i Jakova, zvonik, biskupsku rezidenciju, sunčani sat, najužu ulicu u Novom, Mala vrata (jedan od ulaza u grad), crkvu Sv. Trojice i saznati crtice iz života grada. Na romantična putovanja Okolotorno vode stručni vodiči svaki sat u vremenu od 20 do 24 sata.

Sve što trebate ponijeti sa sobom je osmijeh i dobu volju, a za sve ostalo će se pobrinuti domaćini Novog Vinodolskog!

 

Foto: Facebook TZ Novi Vinodolski