Dođite u Novi Vinodolski i krenite na šetnju od izvora do Frankopana

Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski u suradnji s Planinarskim društvom Strilež nedavno je održala šetnju Stazom ribara, jednom od 20 planinarskih staza i šetnica koje će biti ucrtane u novu zajedničku kartu planinarskih staza i šetnica Crikveničko – vinodolske rivijere koje TZG Novi Vinodolski uređuje zajedno s TZG Crikvenice i TZO Vinodolske općine.

Staza ribara

Ova staza zainteresirala je domaće, ali i stanovnike susjednih gradova i turiste pa su tako osim stanovnika Novoga, šetači došli iz Crikvenice, Rijeke, Opatije, Koprivnice i Zagreba.

Staza ribara kružna je šetnica u dužini od 5 kilometara koja vodi od Klenovice do Smokvice, a duž koje se mogu vidjeti brojne znamenitosti koje posjećaju na težak život ribara.

Od izvora do Frankopana, nova šetnja krajem listopada

Budući da je ova šetnja pobudila veliki interes, oržati će se i druga, točnije u subotu 28. listopada. U vođenooj šetnji Od izvora do Frankopana, koju TZG Novi Vinodolski organizira u suradnji s Planinarskim društvom Strilež, sudionci će upoznati dio staze koja spaja morsku obali i izvor pitke vode Žrnovnica s junačkom poviješću Frankopana. Staza inače kreće iz Povila, a ključne točke koje se mogu vidjeti tijekom pohoda su vidikovac Gradina, Stari grad Ledenice i Žrnovnica. Budući da je zahtjevnost cijele staze umjereno teška, u želji da šetnja bude dostupna što većem broju ljudi ovaj put proći će se jedan dio staze, točnije dio koji se pruža duž morske obale.

8 kilometara uz prekrasnu obalu

Kružna šetnja u dužini od otprilike 8 kilometara započet će u Povilama, malom turističkom mjestu koje će vas osvojiti prekrasnom obalom, čistom šljunčanom plažom te šetnicom uz more. Nošeni mirisom kristalno čistog mora uz opojne mirise borove šume put će vas odvesti do Male Drage, plaže koja je poznata po tome šta tijekom toplih mjeseci pruža gostoprimstvo i dobrodošlicu našim najvjernijim prijateljima, psima. Nakon kratkog odmora bijelom cestom nastaviti ćemo put do zaljeva Žrnovnica, zaljeva u kojem je izgrađen javni vodoopskrbni sustav iz kojeg se dobiva visokokvalitetna pitka voda, blage tvrdoće i konstantne temperature od 8°C. Danas se iz tog izvorišta vodom snabdijeva područje Grada Novog Vinodolskog, Crikvenice i Općine Vinodolske, a to područje je pod visokom zaštitom te je pristup izvorištu ograničen.

Prije šetnje – obavezna je prijava

S obzirom na navedeno, za ovu će šetnju biti potrebno prijaviti svoje sudjelovanje putem e-mail adrese: info@tz-novi-vinodolski.hr najkasnije do četvrtka, 26. listopada. Šetnja će, ukoliko vremenski uvjeti dopuste, započeti u subotu u 10:00 sati, a okupljanje je u Povilama kod restorana „Garfild“ u Dugnu. Iako je zahtjevnost staze lagana potrebno je uzeti čvrstu obuću i tekućinu.

Šetnja će krenuti iz Dugna preko Male drage do vodozaštitnog područja – izvorišta Žrnovnice. Ovo je također dio jedne od staza koje će biti ucrtane u kartu i novu brošuru za područje Rivijere. Staza je ukupno duga otprilike 8 kilometara i malo je zahtjevnija od Staze ribara.

Interesa za ovakve sadržaje ima, i zasigurno će Turistička zajednica i dalje ići u tom smjeru što se tiče pred i posezone. Na vama je, dragi posjetitelji, samo da se uputite na to putovanje i aktivno provedete dan na zraku.