Hedonistički Zalazak u vinogradu

Manifestacija Zalazak u vinogradu održana je u petak, 16. lipnja, u organizaciji turističke zajednice Meridiana Slavonica i tvrtke Zlatne riječi, te uz podršku TZ Brodsko-posavske županije. Ovogodišnja posebna atrakcija bio je izletnički vlak koji je putnike iz Zagreba besplatno doveo u Brodski Stupnik i nakon događaja vratio u Zagreb.

Radionica u vlaku: Graševina na tračnicama

Dodatno iznenađenje bila je prva vinska radionica u vlaku – Graševina na tračnicama. Zalazak u vinogradu se održao, kao i prijašnjih godina, u zelenilu vinograda vinarije Galić gdje se nalazi i restoran/hotel Stupnički dvori, domaćina ovoga događaja, a uz vinare, nazočilo je stotinjak gostiju koji su uživali u vinima, pogledu na vinograde i glazbi Ante Gela i prijatelja.

Ante Gelo i prijatelji

Zalazak u vinogradu projekt je promocije vinogorja s nekoliko vinara, a  obuhvaća tri važna segmenta za uživanje – vina, glazbu i lijepo okružje koje poziva na fotografiranje, a s kojim je i osmišljen nagradni foto-natječaj odabira najljepše fotografije zalaska sunca toga predvečerja.

Zalazak Meridiane Slavonice se predstavio s vinarijama Galić, Vučković, Jurković, Jakob i Grozdanović, koje su svojim vinima sudjelovale na vinskoj radionici Marije Vukelić Vina Meridiane Slavonice – ponos našega kraja i na samim izlagačkim mjestima.

Posjetitelji su mogli kušati vina tradicionalnih sorata koje se ovdje uzgajaju: graševinu, chardonnay, pinot bijeli, rajnski rizling, cabernet sauvignon, cabernet franc te merlot  – u bijelim, ružičastim i crnim varijantama te mirnim i pjenušavim izdanjima.

Poznati glazbenik Ante Gelo sa svojim je prijateljima započeo koncert originalnim instrumentalom Oliverove Molitve za Magdalenu, a svojim glasom i pjevanjem oduševila je i pjevačica Bruna Oberan.

Bruna Oberan

Iako je bila najavljena kiša, oblaci su se razišli i razdragani su posjetitelji dočekali željeni zalazak za nagradni foto-natječaj. Zadatak je bio mobitelima „uloviti“ najbolji kadar zalaska sunca u vinogradu s autentičnom atmosferom (vinogradi, trsje, glazbenici, čaša vina, osmijesi uz zalazak sunca).

Sudionici nagradnog natječaja su fotografije trebali objaviti na svojim Facebook profilima sa zadanim hashtag oznakama, a stručna je komisija fotografa i novinara (Julio Frangen, Vlado Šestan, Sunčana Barušić)  odabrala najljepšu fotografiju koja će biti tijekom sljedećih mjesec dana naslovnica FB stranice Meridiana Slavonica. Najbolju fotografiju snimila je Daniela Kuzmić Domorad osvojivši tako nagradu: noćenje za dvoje u villi Melani u Oriovcu.

Nagrađena fotografija Daniele Kuzmić Domorad

Nakon Zalaska, u restoranu Stupnički dvori pripremila se večera „Okusi Graničarskog Posavlja“ s Galić vinima.  Večera, za koju se tražilo mjesto više započela je tartarom na pjenici od avokada, namazom od smuđa i namazom od slanine i vrganja, koje se, dakako – mazalo na domaći kruh. Uz pjenušac vinarije Galić bio je to dobar start.

Iako je bilo vani toplo, u debelom hladu restorana (punom je parom radio i klima uređaj), prijala je odlična juha od graševine s coulisseom od peršina i hrskavim krutonima u sredini. Jedna od boljih juha s graševinom koju smo kušali. Dakako, uz juhicu se točila već provjereno dobra Galićeva svježa graševina.

Na tanjurima je potom stigao zapečeni rimski njok s raugom od puževa. Hrabar potez, pomislili smo. Istina, pravi gurmani probaju sve, ali gosti… Međutim, jelo je naišlo na odobravanje – više zbog odličnog ragua, manje zbog njoka, a uz njega se pilo Galić Crno 9 (2016.), kupaža sorti cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc.

Isto se vino točilo i uz glavno jelo – sporo kuhane svinjske obraze s čokoladom, poslužene na pjenici od palente i kremi od mladog graška. Većina restorana priprema goveđe obraze, pa su ovi već na početku bili iznenađenje, a nakon kušanja dobili najviše ocjene. Ukusni, mekani gotovo su se topili u ustima, a dobar je balans stvarao nježan okus palente u kombinaciji s graškom.

I za kraj: slatko uz slatko. Galić kasna berba graševine (2019.) s ostatkom šećera bila je gotovo slađa od kruške kuhane u crnom vinu na kremi od vanilije. Oni koji ne vole slatka vina, ponovno su u čaše točili pjenušac s početka večere.

Svemu lijepome dođe kraj, a naše je uživanje trajalo gotovo do ponoći kada je bio organiziran prijevoz već umorne ali zadovoljne i sretne posjetioce 3. Zalaska u vinogradu, iz Stupničkih dvora na kolodvor Kuti, gdje ih je – isključivo njih, čekao vlak koji je vozio izravno za Zagreb. Ima li što ljepše – užvancija u dobrim vinima, prirodi, odličnoj glazbi, finoj hrani i ugodnom društvu, a bez brige i napora kako doći i vratiti se iz Brodskog Stupnika!

Tekst: Marija Vukelić i Sunčana Barušić

Foto:  Julio Frangen; Daniela Kuzmić Domorad (pobjednička fotografija) i Sunčana Barušić