Ugodna terasa restorana Bota Šare i odlična jela (imamo i recepte), najbolji su poziv za početak gastronomskog ljeta u Zagrebu

Svibanjski mirisi hrvatskog juga najbolji su vjesnici toplih godišnjih doba. Sve je u cvatu, a dalmatinska  kuhinja  najbolje nam sjeda upravo u proljeće i ljeto. Zagrebački restoran Bota Šare čuvenu zagrebačku terasu i ove je sezone pretvorio u malu dalmatinsku oazu u srcu gradske vreve naše metropole. Ulicu kralja Zvonimira 124 u ovo doba krase nezaobilazne pelargonije ili po dalmatinski đirani. U kamenim posudama iz obiteljskog vrta iz Malog Stona sada su u Zagreb donešeni ružmarin, timijan, čuvarkuće i lavanda dok su stabla maslina već dugi niz godina čuvari ulaza u ovaj dalmatinski gastro kutak u srcu Zagreba.

U ljetnim mjesecima upravo je ova gastro destinacija Zagrepčanima prvi izbor. Svježa riba i namirnice iz malostonskog vrta dolaze do izražaja u receptima i jelima koja se u ovoj ugostiteljskoj obitelji pomno biraju prije nego se predstave gostima restorana.

Ljetna lagana prehrana timu Bota Šare svakodnevni je izazov s kojim se godinama izvrsno nose a svoje recepte rado dijele. U ovo vrijeme u njihovim  jelima ćemo pronaći timijan, metvicu, rikulu, morać i domaće maslinovo ulje iz ovogodišnje berbe te sokove brojnih citrusa kao sto su limun, naranča ali i divlja naranča koja je ujedno simbol dubrovačkog kraja.

Prehrana ljeti treba biti lakša, a riba je itekako poželjna. Pravo osvježenje su i jela koja predlažu, a koja možete i sami pripremiti u vlastitom domu. Za predjelo donosimo recept za kremastu juhu od šparoga, a za desert, tim Bota Šare predlaže tart s kremom od limuna.

Kremasta juha od šparoga

(za 4 porcije)

Pripremite:

200 g šparoga

30 ml maslinova ulja

400 ml vode

70 g luka

50 g mrkve

100 g krumpira

5 g soli

2 g mljevenog papra

100 ml vrhnja za kuhanje

Odvojite tvrdi (drvenasti) dio šparoga te ih kuhajte u posoljenoj vodi oko 10 minuta, procijedite i ostavite sa strane vodu u kojoj ste ih kuhali. Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i mrkvu. Dolite vodu od šparoga i sitno sjeckani krumpir, kada krumpir omekša, dodajte šparoge te napravite kremu uz pomoć štapnog miksera ili blendera. Kremu od šparoga vratite na vatru, dodajte vrhnje za kuhanje i prokuhajte te začinite paprom ili po želji.

Tart s kremom od limuna

za 8-10 porcija

(promjer kalupa 23 cm)

Pripremite:

za tijesto:

145 g neslanog maslaca, sobne temperature

81 g prosijanog šećera u prahu

1 veliki tvrdo kuhani žumanjak

1 veliki žumanjak

2.5 ml ekstrakta vanilije

225 g prosijanog glatkog brašna

2 g soli

za kremu:

3 cijela jaja

3 žumanjka

150 g šećera

6 g korice limuna

160 ml soka od limuna

140 g neslanog maslaca, izrezanog na kockice

125 ml punomasnog kiselog vrhnja

Miješajte omekšali maslac i šećer u prahu dok ne nasane glatka smjesa. Pasirajte tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješajte sirovi žumanjak i vaniliju. Tu mješavinu dodajte u smjesu maslaca i šećera i miješate dok se ne sjedini.

Dodajte smjesi brašno i sol,  dobro izmiješajte. Oblikujte tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotajte u prozirnu foliju i ostavite oko 2 sata u hladnjaku dok se ne stisne.

Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesite tijesto dok malo ne omekša. Pobrašnite i tijesto i valjak, pa izvaljajte krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položite i utisnite razvaljano tijesto u kalup s pomičnim dnom i rebrastim stjenkama. Višak tijesta odrežite pa kalup stavite u hladnjak 30 minuta.

Ugrijte pećnicu na 160°C. Stavite ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probodite vilicom. Pecite oko 20 minuta, dok rubovi ne počnu dobivati smeđu boju. Izvadite iz pećnice i ohladite na sobnoj temperaturi.

Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutite jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu stavite iznad lonca u kojem će lagano vriti voda.  Nakon minute dodajte maslac i nastavite miješati dok se krema ne zgusne (oko 5 minuta).  Maknite kremu s vatre, procijedite i umiješajte kiselo vrhnje. Ulite toplu kremu u ohlađeno tijesto i ostavite nepokriveno u hladnjaku otprilike dva sata, dok se krema ne stisne.

Foto: Filip Popović