U Zagrebu je otvoren Dark Blue Stores, dućan s posebnom ponudom delicija i finih pića

U centru Zagreba, točnije Tkaličićevoj ulici 56 otvoren je Dark Blue Stores, dućan u kojem se mogu nabaviti najfinije delicije iz Hrvatske, Makedonije, Italije te još nekih zemalja.

“Godinama mi je bio san na jednom mjestu spojiti i ponuditi kupcima najbolje od najboljeg. Najvažniji su nam domaći kupci, jer oni će se, zahvaljujući kvalitetnoj ponudi vratiti, ali i turisti koji iz Tkalčićeve mogu u svoju zemlju ponijeti gastro-suvenir, što nam je itekako dobra reklama“ kaže Orce Lambevski, vlasnik Dark Blue Stores trgovine.

Orce Lambevski

Namješten restauriranim antiknim namještajem, tako da cijeli interijer dućana podsjeća na bakin dnevni boravak u kojem su se desetljećima u specijalnim prigodama okupljali članovi obitelji i dragi gosti, Dark Blue Stores poziva sve, da u svoj dnevni boravak ili za prigodna druženja iz njega ponesu ono najbolje.

U ponudi su suhomesnati proizvodi od pomno biranih proizvođača: drniške pršutane Perajica Mile (zrelost pršuta se može birati 18 ili 24 mjeseca), potom panceta i pečenica iz istarske pršutane OPG Antolović, slavonski kulen Karinčić, ali i kulen o crne slavonske svinje, čvarci, samoborska kobasica iz Igomata. Mortadela mora biti iz Italije, pa je u ponudi za sve ljubitelje ove talijanske delicije ponajbolja, ona iz Mia bella famiglia iz Bologne.

Uz suhomesnate proizvode uvijek se nudi i sir, a ponuda sireva u prodavaonici Dark Bllue Stores je pozamašna. Sirevi iz sirana Puđa, Gligora, Špin, te paški sir iz OPG-a Čemeljić samo su od nekih.

Središnji dio trgovine u znaku je makedonskog brenda Gurmano: ajvar, zakuska, punjene papričice feta sirom, feferoni, pindžur, pečena paprika, malidžano, paprika u vrhnju i pepperfeto – kremasti namaz koji prija uz sve što se ispeče na roštilju.

„Prije kupovine kupci mogu kušati sve naše proizvode, a prema dogovoru u dućanu možemo slagati i plate“ kaže Mirjana Močiljanin, voditeljica prodavaonice.

Velik dio polica u prodavaonici zauzimaju i vina hrvatskih vinarija Matuško, Plenković, Kabola i Meneghetti, potom makedonska vina vinarija Bovin, Kamnik, Popov te Tikveš. U ponudi su i žešća pića destilerije Aura kao i Croatian Rose gin.

Dakako, u ponudi su i proizvodi od tartufa (Tartufi Natura i Karlić), maslinova ulja sa OPG-a Josip Kuliš (Faustina), te Oio Vivo iz Vodnjana, hladno prešana bučina ulja OPG-a Hukavec te delicije iz jadranskog mora – fileti srdela i inćuna Pelagos, kao i pršut od sabljerke i tune Bek Pušnice.

Milaim Fetai

“Sretan sam kad vidim kako su se odlično povezale Makedonija i Hrvatska, te na jednom mjestu tvore eno gastro priču o kontinentalnom i mediteranskom dijelu Europe. Svima koji će dolaziti u ovu trgovinu mogu poručiti da je od makedonskih proizvoda odabrano ono najbolje te da će upravo zbog toga što se može kušati u Dark Blue Stores trgovini mnogi poželjeti otići u Makedoniju” – rekao je na otvorenju Milaim Fetai, veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u Republici Hrvatskoj.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić