Arhiva oznaka za: Urbanovo

Nakon Festivala Pušipela počinje manifestacija Otvoreni podrumi u Međimurju

Dom kulture u Štrigovi proteklog vikenda bio je mjesto slavlja bogate vinogradarske tradicije i uživanja u izvrsnim međimurskim vinima na još jednom Festivalu Pušipela, koji je u sklopu ovogodišnje manifestacije Urbanovo okupio 24 međimurske vinarije s preko 170 etiketa vina te mnoge poslovne posjetitelje, ljubitelje vina i dobre zabave.

U tri dana trajanja festivala posjetitelji su imali prilike uživati u selekciji ponajboljih međimurskih vina, kao i u ponudi jela i drugih proizvoda lokalnih OPG-ova. Svaki dan je festival završavao s prigodnim glazbenim programom. U petak su nastupili glazbenici Krunoslav Lajtman i Patrik Zamuda, u subotu je posjetitelje zabavljao DJ, a u nedjelju navečer je ovogodišnji festival zatvoren s nastupom dueta Zodiac.

Radionica  „Položaji Međimurja“

U sklopu Festivala Pušipela, Društvo vinogradara i vinara Međimurja, „Hortus Croatiae“ organiziralo je   i vinsku radionicu „Položaji Međimurja“ koju je vodio Krunoslav Filipović u prostoru vinarije St Jerome. Prisutni vinski stručnjaci, vinari i predstavnici medija uvjerili su se, kušajući vina odabranih međimurskih vinara kako položaji, pa makar bili udaljeni i nekoliko desetaka metara, igraju veliku ulogu u kvaliteti grožđa, a potom i vina. Neki su vinu podarili aromu, neki mineralnost, a cijela rasprava je vodila ka zaključku da bi možda i hrvatski vinari, po uzoru na kolege drugih vinorodnih zemalja, na svojim etiketama trebali navoditi na kojem položaju je uzgajana loza i tako dodatno naglasiti kvalitetu vina.

Dani otvorenih podruma

Ako niste imali prilike posjetiti Festival Pušipela, Urbanovo još traje! Udruga Hortus Croatiae je u sklopu Urbanovog priredila još jedan program. Naime, sljedećeg vikenda – 24. i 25. svibnja, počinju Otvoreni podrumi. To je manifestacija tijekom koje će svi članovi udruge otvoriti vrata svojih vinarija posjetiteljima,  ponuditi ih provjereno dobrim vinima, a uz koje su pripremljene i lokalne kulinarske poslastice. Sve dodatne informacije su dostupne na https://www.urbanovo.hr/program-2024/, instagramu https://www.instagram.com/urbanovo_dani_vina/?hl=en i facebooku https://www.facebook.com/urbanovo.

Upoznajte ljepote međimurskog kraja

Kad ste već u našoj najsjevernijoj županiji, a ujedno i najzelenijoj, savjetujemo da je još bolje upoznate! U Općini Sveti Juraj na Bregu, u Frankovcu svakako posjetite Matulov grunt – obnovljenu staru međimursku hižu. Građena je prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja i predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja.

Centar posvećen leptirima

Rekonstrukcijom i prenamjenom „hiže“, pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta, stvoren je edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima te značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja. Naime, u kajkavskom dijalektu, za riječ leptir, koristi se izraz „matul“, a za parcelu, odnosno posjed riječ „grunt“. Stoga je u duhu međimurske kajkavštine centar nazvan Matulov grunt.

Centar se nalazi na području ekološke mreže Natura 2000, nedaleko lokaliteta Bedekovićeve grabe, a sadrži prostor za boravak i svaralački rad, stalni likovni postav o livadama i leptirima gornjeg Međimurja, kao i prostor za predavanja i radionice.

Stara „hiža“ u Frankovcu mjesto je rezidencije za prirodoslovce, istraživače, ali i umjetnike, a dobro je znati da je posjet Matulovom gruntu moguć uz prethodnu najavu!

Mlin na Muri

U Žabniku, na rijeci Muri još uvijek škripi veliko kolo plutajućeg mlina s početka 20. stoljeća. Uz njega, dakako na kopnu nalazi se Mlinarska kuća, jedinstveni i kako tvrde, najsjeverniji ugostiteljski objekt u Hrvatskoj. Okružuju je labirint ljubavi, odlično uređeno dječje igralište i na rijeci Muri – skela s kojom se morate provozati na susjednu obalu ove hirovite rijeke.

Na katu Mlinarske kuće nalazi se multimedijalni etnografski postav „Jen den v živleju mlinara Franca Žalara“. Uz pomoć 3D tehnologije, odnosno kroz „mlinareve oči“ vidjet ćete kako je živio, radio i sanjario mlinar Franc Žalar, ali i spoznati da moramo poštivati i čuvati prirodu, jer koliko god se doživljavali moćnima i tehnološki naprednima, zapravo smo nerazdvojni dio zemljinog ciklusa i ovisimo o njoj.

U Međimurju se dobro pije i jede!

Osim na odlična vina, Međimurci su itekako ponosni na svoju kuhinju. Želite li iskusiti i kušati odličnu hranu majstorski uparenu s vinima lokalnih vinara, svakako posjetite restoran Terbotz u obnovljenoj kuriji staroj više od 200 godina. Ako vas vrijeme posluži, zauzmite mjesta na terasi restorana s koje je pogled proglašen za jedan od najljepših u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Za početak uzmite čašu pjenušca, kao aperitiv uz koji ne propustite kušati suhomesnate proizvode, sireve lokalnih OPG-ova i neizostavan specijalitet: meso z tiblice! Potom uživajte u sezonskim juhama (sada je aktualna juha od šparoga i kopra), kušajte odlično i posebno jelo – Kuhanu štrudlu punjenu patkom i uživajte u Ramsteku u umaku od zelenog papra. Dakako, uz svako će vam jelo natočiti odgovarajuće vino međimurskih vinara. Šećer, odnosno jedna od najboljih Međimurskih gibanica neka označi kraj eno-gastronomske uživancije uz koju nazdravite čašom Muškata žutog.

Gdje spavati i što još ne propustiti

U Međimurju možete prenoćiti na mnogobrojnim seoskim domaćinstvima koja će vas bogato ugostiti, ali želite li se počastiti kupanjem u bazenu s ljekovitom termalnom vodom i wellness tretmanima tada preporučujemo noćenje u Termama Sv. Martin.

Kako se na najbolji način pozdraviti s Međimurjem? Pa… najbolje je popeti se (104 stepenice) na najvišu točku Međimurja – Vidikovac Mađerkin breg, visok 27 metara s čijeg vrha puca pogled na čak  pet država – Sloveniju, Austriju, Mađarsku, Slovačku i dakako, Hrvatsku.  Vidikovac je poseban i po jedinstvenim orguljama na vjetar – goričko sviralo, čija se melodija čuje i kada se uputite malo dalje, u vinariju pod vedrim nebom – Štampar. Zapravo, uživat ćete u njihovim vinima u sjeni bagrema, s povjetarcem u kosi i pogledom koji će dugo ostati u uspomeni.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Matej Ščavničar, arhiva Terme Sv. Martin i Sunčana Barušić

Urbanovo 2024. – svi će putevi voditi u Međimurje

Sredinom svibnja Štrigova postaje vinsko središte i domaćin Urbanova – ključne međimurske manifestacije posvećene vinu. U organizaciji udruge Hortus Croatiae osmišljen je bogat program za sve ljubitelje međimurskih vina, a vrhunac Urbanova je svakako trodnevni Festival Pušipela.

Festival pušipela

U Domu kulture u Štrigovi od petka 17. do nedjelje 19. svibnja održava se Festival Pušipela na kojem će prema riječima predsjednika udruge Roberta Horvata „posjetitelji će kroz tri dana moći degustirati više od 170 etiketa vrhunskih vina iz 24 vinarije Udruge Hortus Croatiae“. Prilika je to za upoznavanje najboljih vina međimurskih vinara te susret poslovnih partnera, ugostitelja i sommeliera s vinarima izlagačima.

Festival je otvoren za javnost, a dnevne ulaznice po cijeni od 25€ možete osigurati već sada na https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/urbanovo-festival-pusipela-strigova-dom-kulture-1417132/performance.html.

Radno vrijeme Festivala u petak i subotu je od 12 do 19 sati, a u nedjelju od 14 do 19 sati. Organizatori ističu i zanimljiv popratni program manifestacije pa se tako prvog dana Festivala otvara izložba pod nazivom „Povijest vinarstva na Liburniji“ u suradnji s Državnim arhivom u Štrigovi i Državnim arhivom iz Rijeke. Istog dana u 20 sati u Termama Sveti Martin ispred puba Potkova održat će se „Wine & smile kviz“, s vinarima te poznatim blogerima i influencerima pod voditeljskom palicom stand up komičara Gorana Vugrinca.

U subotu sve posjetitelje Festivala očekuje „Cooking show by Bajzovi dvori & Marko Palfi“, dok je nedjelja rezervirana za jutarnji „Urbanovo WINE RUN“, a tijekom zadnjeg dana festivala organizirani su animatori za djecu za sve obitelji koje žele posjetiti festival. Sva tri dana nakon Festivala posjetitelji se mogu zabaviti uz prigodni glazbeni program: Krunoslava Lajtmana i Patrika Zamudu u petak, DJ-a u subotu i Zodiac duo u nedjelju. Direktor Turističke zajednice Međimurske županije, Rudi Grula, istaknuo je kako Svake godine raste medijski interes i interes gostiju, a da je tome uistinu tako svjedoči podatak da raspoloživih soba za vrijeme trajanja Urbanova više nema. Svi kapaciteti su bukirani!”

Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije

Brojne posjetitelje ove godine mogao bi privući i Urbanovo vlak koji ide iz Zagreba s glavnog kolodvora do kolodvora u Čakovcu, a nakon toga posjetitelji će se voziti busevima do Štrigove.

“Gurman tjedan” i Otvoreni podrumi

Iako je Festival Pušipela vrhunac ove manifestacije, prethode mu Međunarodno ocjenjivanje vina 3. i 4. svibnja te Urbanovo Gurman tjedan od 3. do 19. svibnja, tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nuditi hranu sljubljenu s vrhunskim vinima međimurskih vinara. Urbanovo završava Otvorenim podrumima 24. i 25. svibnja na kojima posjetitelje osim izvrsnih vina očekuju i razne kulinarske poslastice.
Sve informacije i detalje o programu Urbanova možete pronaći na webu

https://www.urbanovo.hr/2024/predstavljen-program-manifestacije-urbanovo-2024/ instagram profilu https://www.instagram.com/urbanovo_dani_vina/?hl=en

i facebooku  https://www.facebook.com/urbanovo.

 

Foto: arhiva Udruge vinara Hortus Croatiae i Sunčana Barušić

“Najava Urbanovog u Zagrebu” – otkrijte čari međimurskih vina

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u suradnji s Udrugom vinara Hortus Croatiae, uz podršku Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje održavanje trećeg po redu događaja “Najava Urbanovog u Zagrebu”.

Pozvani su svi ljubitelji vina i kulture da im se pridruže u subotu, 27. travnja 2024. godine, od 11 do 13 sati u prostorima Oio Vivo & Wine bara na adresi Vlaška 33, u srcu Zagreba.

Događaj će okupiti deset renomiranih vinara iz Međimurja koji će predstaviti svoje najbolje proizvode. Posjetitelji će imati priliku kušati raznovrsne sorte vina, upoznati se s vinarskom tradicijom i uživati u bogatoj kulturnoj ponudi ovoga kraja. Ovo je prilika da se istakne
izvanredan rad i posvećenost članova Udruge vinara Hortus Croatiae u promociji međimurskih vina.

Foto: arhiva Društva Međimuraca u Zagrebu i udruge vinara Hortus Croatiae

Ovog vikenda, svi u Međimurje – Urbanovo vas čeka

Tradicionalno svakog svibnja, već dvadeset godina, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomske manifestacije Urbanovo. Druge godine zaredom, od 12.  do 14. svibnja, centralni do manifestacije smješten je u Domu kulture i turizma (Štrigova 103) gdje međimurski vinari izlažu najbolje iz svojih podruma. Svoja vina predstavljaju vinari iz više od 20 vinarija među kojima su Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković te mnogi drugi.

Dom Kulture i turizma u Štrigovi ujedno je i mjesto gdje će se ovog vikenda susresti poslovni partneri, vinari, izlagači, vlasnici restorana, sommelieri, istinski ljubitelji dobre kapljice i svi koji su na neki način uključeni kako u proizvodnju, tako i u distribuciju vrhunskih vina.

Mlade snage vinarije Kunčić

Urbanovo organizira udruga Hortus Croatiae, s perspektivnim vinarom Robertom Horvatom na čelu, a prethodilo mu je Međunarodno ocjenjivanje vina i Urbanovo gurman tjedan, koji, kao i festival traje do 14. svibnja, a u restoranima uključenima u projekt nude se tri slijeda uz tri čaše vina za 30 €. Manifestacija  završava Otvorenim podrumima (19. – 20. svibnja) kada će svoje podrume za posjetitelje otvoriti vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković. Nakon svih tih događaja, ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda, u nedjelju 28.svibnja.

Robert Horvat, predsjednik udruge Hortus Croatiae,

”Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače“ kazao je na otvorenju Festivala Pušipela, Robert Horvat, predsjednik udruge Hortus Croatiae, pozdravljajući okupljene goste među kojima su bili bivši predsjednik RH Stjepan Mesić, župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Šibensko-kninske županije Marko Jelić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a Vjeran Vrbanec i načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik te Rudi Grula , direktor Turističke zajednice Međimurske županije. Ove godine je županija partner festivala Šibensko-kninska županija, a posebnost svečanog otvorenja je i otvorenje izložbe Vino na granici/Vino na meji u Državnom arhivu za Međimurje u Štrigovi.  Na otvorenju su proglašeni pobjednici Međunarodnog ocjenjivanja vina, kojima su dodjeljene i nagrade.

Branimir Jakopić

Budući da je restoran Terbotz kojeg vodi obitelj Jakopić, uključen u Urbanovo gurman tjedan, bili smo na odličnom ručku koji je započeo njihovim pjenušcem Terbotz, i uz odabrana vina iz njihovog podruma nastavio juhom od šparoga i kopra, preko glavnog jela – lungića s krustom od koprive i pireom od batata, raguom od smrčka te čipsom od rikule i demi-glace umakom. Senzacija je bio desert – dakako Međimurska gibanica, najbolja koju smo jeli ikad. Bila je poslužena s odličnim sladoledom od bučinih koštica.

U sklopu Urbanovog održane su i mnoge radionice, a mi smo prisustvovali na radionici Pušipel koju je vodio sommelier Tomo Jakopović u Vinskoj kući&wine campu Hažić, otkrivajući sve tajne pušipela, ali i dokazujući da sorte kao što je rajnski rizling, sauvignon i traminac mirisavi u Međimurju daju odlična vina. Na radionici su bili prisutni i vinari pa je bilo zanimljivo slušati kako oni predstavljaju svoje vino.

Vinska radionica Pušipel i Tomo Jakopović

Prisustvovali smo i Vinskom kvizu kojeg je osmislio i organizirao Ivan Goričanec u vinariji Lovrec koja u ovom dijelu Hrvatske ima najstariji podrum koji datira iz šesnaestog stoljeća i etnografsku zbirku Lovrec (predmeti vezani uz vinogradarstvo i vinarstvo) koja je uvrštena u Registar kutlurnih dobara RH.

Podrum vinarije Lovrec

Kroz odgovore na pitanja koja nisu bila preteška, mogli su se doznati i manje poznati detalji iz proizvodnje vina i povijesti vinarstva u Međimurju i svijetu, pa smo uz zabavu, kušanje na slijepo 11 etiketa vina ne samo vinarije Lovrec već i ostalih međimurskih vinara, proveli ugodno vrijeme u podrumu čiju temperaturu održavaju preko 300 godina stara stabla platane. Ovako osmišljen kviz odličan je način za upoznavanje vina i sve oko njegove proizvodnje i nadamo se da će gospodin Goričanec ustrajati u njihovom održavanju.

Ivan Goričanec i Krešo Lovrec

Na žalost, vrijeme nas nije poslužilo da razgledamo Mađerkin breg i vidikovac s kojeg se vidi teritorij četiri države, da prošećemo vinogradima i vinogradarkim cestama… ali kišom natopljena prekrasna priroda, uvijek nasmijani domaćini, vrhunska vina i odlična hrana dali su nam razlog da posjetimo Međimurje ne samo za vrijeme festivala.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko, Terca Art i Sunčana Barušić

Još malo pa počinje Urbanovo 2023. – Festival Pušipela

I ove se godine sredinom svibnja u Štrigovi od 12. do 14. svibnja, održava ključni međimurski festival vina – Urbanovo.

Druge godine zaredom smješten je u Dom kulture i turizma (Štrigova 103), velebni objekt koji će i ove godine biti mjesto izlaganja najboljeg što nude međimurski vinari kao i mjesto susreta poslovnih partneri vinara izlagača,  vlasnika restorana, sommeliera te svih koji su na bilo koji način uključeni kako u proizvodnju tako i u distribuciju vrhunskih vina.

Urbanovo organizira udruga Hortus Croatiae čiji je odnedavni predsjednik mladi i perspektivni vinar Robert Horvat. Samom Festivalu Pušipela koji je vrhunac Urbanovog prethodi Međunarodno ocjenjivanje vina (28. i 29. travnja) te Urbanovo gurman tjedan (5.-14. svibnja), a Urbanovo završava Otvorenim podrumima (19.-20. svibnja). Tijekom Festivala Pušipela održat će se i otvorenje izložbe Vino na granici, vino na meji,  Wine & gastro urban night show, Wine & run, vinske radionice i vinski kviz.

„Naša su vina spremna kako za obične vinoljupce tako i za profesionalce i stručnjake, poručio je predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae,  Robert Horvat, te dodao da kupci i konzumenti vina nisu svjesni kako proizvodnja vina započinje već formiranjem vinograda, zaoranom prvom brazdom i sadnjom mlade biljke. Od tog trenutka do čaše dugotrajan je i mukotrpan posao kojeg vinari odrađuju s ljubavlju i zadovoljstvom jer su svjesni da je mjesto na svjetskoj vinskoj karti čast i privilegij, a time i obaveza da svoja vina njeguju i proizvode misleći i na najmanje sitnice.

„Urbanovo je festival za svakoga i osobito nam je zadovoljstvo svakog posjetitelja dočekati kao gosta, a ispratiti ga kao prijatelja“ kaže Robert Horvat

Festival je otvoren za javnost, uz kupnju ulaznice u  iznosu od 20 eura, a radno vrijeme sva tri dana je od 12 do 19 sati.