Untouched by Light – kušanje pjenušca Radgonskih gorica u potpunom mraku

Pjenušac Unotouched by light slovenske vinarije Radgonske gorice konačno je u Hrvatskoj predstavljen i uživo, jer kad je prvi puta stavljen na tržište, u doba pandemije, upriličeno je samo predstavljanje preko Zooma. Ovoga puta, kako to dolikuje, kušalo ga se u mraku, iz crnih čaša, s crnim povezom preko očiju, u Business Clubu 5, na 14. katu impozantnog nebodera Sky Office.

A, za sve je „krivo“ istraživanje profesorice kemije Emerite Ann C. Nobile sa sveučilišta Davis u Kaliforniji koja je dokazala da izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti uzrokuje smanjivanje citrusnih aroma u pjenušcima i povećava razvoj neugodnih okusa koji se danas nazivaju „svjetlosnim aromama“.

To je nadahnulo vinare i enologe u Radgonskim goricama da proizvedu pjenušac koji se bere u noćima bez mjesečine, prerađuje se i zrije najmanje tri godine u potpunom mraku, u 168 godina starim podrumima sakrivenim u radgonskim spiljama. Pakira se, dakako u mraku u specijalne crno obojene staklene boce i dodatno se omata u crnu foliju. Takav, vrlo atraktivan, zaštićen od svijetla i njegovog štetnog djelovanja dolazi do kupaca željnih isprobavanja novih okusa, a i ponekih avantura jer… najbolje se stvari događaju u mraku.

Prije kušanja u mraku, uzvanike je pozdravio Filip Babli, predstavnik Radgonskih gorica za Hrvatsku i naglasio kako su Radgonske gorice d.o.o. najstariji i danas najveći proizvođač pjenušaca u Sloveniji. Iz njihovih podruma dolazi prvi pravi slovenski pjenušac, danas svima poznat pod imenom Zlata radgonska penina koja s pjenušcem Srebrna radgonska penina, suncem razmaženim Janževcem pa Tremincem s crnom etiketom te ostalim vinima i pjenušcima iz njihovog asortimana upotpunjuju svakodnevne i svečane trenutke, te uveseljavaju ljubitelje dobrih kapljica.

Filip Babli

O karakteristikama pjenušca Unotouched by light, te Zlate Radgonske penine, jer ta su se dva vina u kojima su zavodljivo perlali mjehurići kušala istodobno, uzvanike je upoznala Klavdija Topolovec Špur, enologinja vinarije Radgonske penine. „Untouched by Light proizvodi se od grožđa sorte chardonnay (Blanc de Blancs) korištenjem francuske metode fermentacije u boci. Ovo vino svjetlost nije vidjelo četiri godine, pa bih željela da istodobno kušate i Zlatu radgonsku peninu, „običan“ brut pjenušac od istog grožđa, sa istih položaja. To je grožđe brano isti dan kada i grožđe za Unotouched by light, ali na njega su djelovale sunčane zrake u vinogradu prilikom berbe i umjetna rasvjeta u podrumu. Razliku ćete, nadam se, sami osjetiti“ kazala je Klavdija Topolovec Špur dok su na stolove stigle čaše napunjene Zlatom radgonskom peninom, potom je ugašeno svjetlo, a Unotouched by light pjenušac je stigao u crnim čašama. Razlika u okusu se itekako osjetila, a nakon kušanja razvila se rasprava, jer osjetljiva nepca prisutnih poznatih Hrvatskih sommeliera osjetila su dodatne nijanse u okusima.

Klavdija Topolovec Špur

„Prva je berba Untouched by Light pjenušca iz 2016. godine lansirana 2021. godine po cijeni od 100 € (koliko stoji i danas) i rasprodano je svih 2000 boca, kao i iz sljedećih berbi. Pjenušac i ostale naše proizvode izvozimo diljem Europe (Velika Britanija, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska), u Kinu i Japan te SAD, a mala količina je čak otišla u Indoneziju i Hong Kong. Pjenušac Untouched by Light je osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato, zlato na manifestaciji Mundus Wini, te titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije, a firma Bruketa&Žinić&Grey, nagradu Red Dot dobila je za dizajn pakiranja našeg pjenušca obavijenog tamom. U Hrvatskoj se naši proizvodi mogu nabaviti u GastroBranimir Delicijama i Vrutku, a mogu se naručiti i preko našeg web shopa“ kazala je Andreja Novak iz marketinga ove slovenske vinarije.

Te večeri s predivnim pogledom na Zagreb kušali su se i ostali pjenušci Radgonskih gorica, uživalo se uz odlične kanapee i pred gostima narezanim pršutom za što je bio zaslužan Zvona catering, a šećer na kraju – praline i kolačići kušali su se uz odličan vinjak – Srebrni Bouvier VSOP, dok su neki uz gušt polaganog ispijanja ovog žestokog pića, na terasama Business Cluba 5, zapalili i cigaru.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Luka Šimunjak i Sunčana Barušić