Na rođendanu Zajednice Talijana u Zagrebu pila su se vina Istre koja rade Hrvati talijanskog porijekla

Zajednica Talijana u Zagrebu u popularnom zagrebačkom diWine baru proslavila je svoj šesnaesti rođendan, kojem su nazočili saborski zastupnik Furio Radin, Prvi tajnik Veleposlanstva Republike Italije Ilario Schettino i predsjednica Zajednice Talijana u Zagrebu Daniela Dapas, uživajući u vrhunskim istarskim vinima Poletti, Benvenuti, Degrassi, Kozlović, Capo, Cattunar, Ravalico, Cossetto.

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje desetljećima njeguju dobrosusjedske odnose i kvalitetnu gospodarsku, političku i kulturnu suradnju. „Talijanska manjina značajno pridonosi kvaliteti spomenutih odnosa, barem kada je riječ o Zajednici Talijana u Zagrebu, koja kroz svoje djelovanje okuplja ne samo Talijane, već i pridružene članove udruge povezujući tako pojedince, tvrtke i udruge kroz brojne aktivnosti iz područja umjetnosti, kulture, sporta, obrazovanja i školstva, istraživačkog znanstvenog rada i drugih djelatnosti“ – pojasnila je u uvodnoj riječi predsjednica Zajednice Daniela Dapas

FurioRadin, Daniela Dapas i Ilario Schettino

Osim što je izgradila nacionalni brend na vrhunskoj enogastronomiji, valja spomenuti i kako je Italija najveći svjetski proizvođač vina i jedan od najvećih svjetskih izvoznika opojne kapljice. Stoga ni ne čudi da su upravo spomenute istarske vinarije stvorile svoja mala vinska carstva zahvaljujući „talijanskom vinskom genu“, iako vjerujemo da su presudni faktori uspjeha ipak bili ogroman trud, rad i kontinuirano ulaganje u edukaciju i tehnologiju. Naime, riječ je mahom o vinarijama u kojima glavnu riječ imaju vinari i/ili enolozi koji su upravo – hrvati talijanskog porijekla.

Malo koja udruga može se pohvaliti kontinuiranim, aktivnim radom u trajanju od punih šesnaest godina, tijekom kojeg je razdoblja broj članova porastao od početnih 75 na današnjih gotovo 400. Mnogi od njih pridružili su se rođendanskom slavlju gdje su, uz glazbenu kulisu gitarskog jazz virtuoza Darka Gulića Gule i vrhunsku rasvjetu by Prolight koja se pobrinula da i diWine bar zasvijetli na jednu večer u talijanskim bojama, uživali u biranim vinskim etiketama. Među njima su, jasno, dominirale autohtone malvazije i terani, ali i neke druge vrhunske etikete poput Degrassijevog bijelog cuveea Terre Bianche ili pak ružičastog pjenušca Nera vinarije Ravalico izrađenog od crne malvazije, koji je plijenio pažnju više od 70 okupljenih uzvanika.

La vita e bella (život je lijep), zaključili su gosti te večeri u diWine baru, a dobra atmosfera dovela je do zaključka kako ne treba čekati sve do idućeg rođendana kako bi se organiziralo novo talijansko-hrvatsko vinsko okupljanje. Stoga se vidimo ubrzo u diWine baru – nova druženja uz vino i fine male zalogaje već su u pripremi. Ci vediamo!!

Tekst: Irena Lučić, diWine Portal

Foto: Rene Karaman