Glazba iz dekantera: rock balade uz vina vinarije Jagunić

Fina vina nisu stvorena da ih se pije „na eks“, ona su napravljena da se u njima uživa. Polagano, gutljaj po gutljaj, malo zavrtiš čašu, pa ponjušiš, pa opet srkneš, a onda gricneš neki fini zalogaj i to sve uz ritmove dobre glazbe. Eh, to je užitak!

Takav užitak imali smo na drugom izdanju „Glazba iz dekantera“ koju organizira Irena Lučić, vlasnica zagrebačkog diWine Bara (Ilica 93) u suradnji s velikim poznavateljem glazbe, Kornelijem Hećimovićem.

Ovoga puta Kornelije Hećimović je puštao rock balade uz iznimna vina vinarije Jagunić koje je osobno predstavljao vlasnik, vinar Dominik Jagunić. „Naša se vinarija nalazi na Plešivici i kako se kaže –  živimo od pjenušaca, ali velika su nam ljubav i izazov prirodna, odnosno macerirana vina. Neki iz zovu orange vina, neki jantarna, a ja ih zovem vina niske intervencije. Ali, za početak, kako to dolikuje, uz prvu rock baladu kušat ćemo pjenušac Three Stars Brut. To je prvi pjenušac s kojim smo 2006. godine izašli na tržište, a tako se zove jer grožđe dolazi iz 3 vinograda, tri naše najbolje pozicije za pjenušce. Napravljen je šampanjskom metodom vrenja u boci, a kombinacija je chardonnaya, rajnskog rizlinga i starih plešivičkih sorti“, objasnio je Jagunić dok su gošće, jer te su večeri žene ispunile ugodan prostor diWine Bara, uz prve ritmove Stairway to Heaven grupe Led Zeppelin pijuckale pjenušac uz brie sir i borovnice.

Na stolove je Ivana Pranjić, poznata po svojem brendu Cork Croatia, a ujedno i djelatnica diWine Bara donijela nove čaše, jer jantarna se vina, za potpuni doživljaj piju iz čaša šireg dna, a Dominik Jagunić je počeo predstavljati svoje drugo vino: Amber Rajnski rizling 2021. „Ne želim ove večeri, koja je stvorena za uživanje u finim vinima i malim zalogajima uz dobru glazbu, puno komplicirati oko načina proizvodnje jantarnih vina. Naglasio bih samo kako maceracija u našem podrumu predstavlja sredstvo da se dobije vino sa što manje intervencija, ona pomaže da se vino ne mora štititi kemijskim dodacima. Osobno nisam protivnik sulfita, ali sam veliki protivnik dodavanja kvasaca. Primjerice, danas u graševinu možete dodati sauvignonske kvasce i dobivate vino za koje nitko ne može pogoditi od koje je sorte, jer ona se potpuno izgubila. U mojim vinima nema izgubljene sortnosti, jer mi kvasce donosimo iz vinograda. Naime, na grožđu se, kao i na svom voću nalaze prirodni kvasci i mošt počne spontano fermentirati. Puštamo da priroda odradi svoje i dobivamo ovakva vina. Prema Dominikovom izboru, začuli su se prvi taktovi skladbe Wild Horses grupe The Rolling Stones, a gošće su pijuckajući posebno vino grickale kanapee sa svinjskom masti i orasima.

Uz skladbu grupe The Moody Bluses – Nights in White Satin, Dominik Jagunić je predstavio svoje treće vino koje je donio na kušanje te večeri. „Upravo vam se toči Amber Sivi Pinot 2021., podatno, mekano, satensko vino. Proizvedeno je istim postupkom kao i prethodno, a ovo je verzija pinota koju najviše volim“ kazao je Jagunić nastavljajući priču o pinotu crnom ili burgundcu crnom koja je izrazita vinska sorta. Naime, sorte grožđa nastaju križanjem, a klonovi pinota nastali su mutacijom. Danas se označavaju kao sorte, a to su pinot bijeli i pinot sivi. Gošće je ovo vino u čašama privlačilo tamnom jantarnom bojom, a uživancija je bila još veća uz hladnu salatu od tjestenine s kremom od šampinjona, prženim pršutom i kaparama koju je pripremila Irena Lučić.

Dominik Jagunić i Kornelije Hećinović

„Za večeras, ovu sam skladbu odabrao z Iz dva razloga. To je jedna od najvećih objavljenih rock balada, a album benda U2 The Joshua Tree, objavljen je prije 36 godina na današnji dan (9. 3.). To je prvi album koji je za vrijeme Jugoslavije krenuo u prodaju isti dan kao i u cijelom svijetu, i ispred Fonoteke se stvorio red, jer svi su ga htjeli kupiti. Mislim da skladba odlično odgovara sljedećem vinu kojeg ćete piti, a to je Amber Traminac 2021.“ kazao je Kornelije Hećimović i prije puštanja skladbe predao mikrofon Dominiku Jaguniću koji je predstavio svoje vino.

„Traminac je zaslužan da danas u vinariji, osim pjenušaca proizvodim samo jantarna vina. Naime, kad sam krenuo na fakultet, otac je u vinogradu ispod naše vinarije posadio trsove ove sorte. Dugo smo se mučili s njim, jer iako smo radili polusuho vino, nije baš išla prodaja. Očito, Hrvati još nisu znali uživati u takvim vinima. Čak smo razmišljali počupati lozu, a onda sam spletom okolnosti ušao u svijet jantarnih vina i počeo traminac drukčije tretirati. Ovo je vino mirisno, ali u ustima razvija potpuno drukčije arome, a današnja proizvodnja ne može dosegnuti potražnju“ kazao je Dominik Jagunić, a uz gutljaje ovog iznimnog vina kušala se Pašteta od pilećeg zabatka s kurkumom i narančom.