Glazba iz dekantera u diWine baru: vina vinarije Marijan Arman uz skladbe Nine Simone

U mnogima omiljenom diWine baru nedavno smo opet uživali u spoju glazbe, vina i finih zalogaja na manifestaciji Glazba iz dekantera. Ima li što ljepše, pogotovo kad provedeš vrijeme i u dobrom društvu, u prostoriji ispunjenoj pozitivnom atmosferom.

„Ljudi se često sprijateljuju, odnosno spajaju prema glazbenim ukusima“ kazao je na početku druženja Kornelije Hečimović koji je na takvim susretima zadužen za što drugo, nego za glazbu. I to dobru glazbu!

Da, glazbeni ukusi spajaju ljude, ali ih spaja i ljubav prema vinu, što se pokazalo i kod ovog susreta. Na  početku manifestacije, bilo je zanimljivo promatrati diWine bar ispunjen do posljednjeg stolca na kojima su sjedile većinom žene. Ovoga puta muški je dio bio u manjku, a ženski su dio pojačale, kao i uvijek, vlasnica diWine bara, Irena Lučić i ovoga puta Nedjeljka Krupjan koja je vinariju Marijan Arman predstavljala u ime Nine i Ines Arman, kćerke Marijana Armana, koje su nakon smrti oca vrlo uspješno nastavile voditi vinariju.

Nedjeljka Krupjan, Kornelije Hečimović i Irena Lučić

Na mnogim prezentacijama vina, što zbog nemogućnosti, ali i činjenice da kartoni s buteljama stižu u posljednji trenutak, gostima se toči toplo vino. Ok, za crna, ali kad u čaši dobiješ mlaki pjenušac ili još gore, topli rose, nije baš neka sreća. To se u diWine baru još nije dogodilo. Na radost sviju, u čaše nam je Nedjeljka Krupjan natočila pjenušac Marijan Arman Stanzia Brut, od stopostotne malvazije koji je odmah orosio staklo.

„To je pjenušac napravljen charmat metodom, a osjetit ćete citrusne note korice limuna i mandarine na koje se nastavljaju arome zrele jabuke te mladog ploda badema. Ovo je vino izvrsno kao aperitiv, u ovom slučaju naše piće dobrodošlice, a uskoro će vam uz njega biti posluženi i prvi zalogajčići: Bruschetti s bakalarom“ kazala je Nedjeljka Krupjan, sommelierka vina i maslinovih ulja, koja se nakon rada u mnogim restoranima i barovima odlučila preseliti u Istru i pokrenuti vlastitu firmu Cheers With You i voditi organizirana kušanja.

Bruschetti s bakalarom

Veselo su se perlali mjehurići u čašama, a Kornelije Kovač je preuzeo mikrofon. Znali smo da će se te večeri slušati glazba Nine Simone, samo nismo znali koje pjesme. A, kad su krenuli prvi taktovi njene najpopularnije skladbe My baby just cares for me, raspoloženje se dodatno popravilo.

„Ne volimo reći da uzgajamo lozu, već da se međusobno odgajamo i upoznajemo. Mi ne proizvodimo, već živimo vino. Mislimo da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom“ kazao je jednom prilikom Marijan Arman, a mi smo zaključili da je govorio istinu. A, kad se spoji više umjetnosti, javlja se pravi hedonizam, što se potvrdilo s drugim vinom koje se počelo točiti: Marijan Arman Malvazija Grand Cru.

 

„Ova malvazija nije odležana, nego ime otkriva da je grožđe raslo na posebnom položaju, a posebnu aromu i mineralnost daje mu i fliš, kako mi zovemo tlo u kojem raste. Osjetit ćete pregršt zrelog voća među kojim dominiraju dinja i marelica, dok će kasnije, ako malo zavrtite čašu pridružiti i elegantna nota bagremovog cvijeta“ kazala je Nedjeljka Krupjan, a potom se na njene riječi nadovezao Kornelije Hečimović navodeći zanimljivosti o životu Nine Simone i puštajući drugu skladbu Ain´t Got No, I Got Life, koja je postala popularna zahvaljujući mjuziklu Hair (Kosa). Izvedba Nine Simone gotovo je najbolja, svi su se složili pijuckajući odlično vino uz Kroket od riže s tikvicom na podlozi od svježeg sira.

Kroket od riže s tikvicom na podlozi od svježeg sira

Marijan Arman Sauvignon Blanc bilo je treće vino koje smo kušali te večeri. „U vinariji Marijan Arman njeguju autohtone sorte grožđa, kao što je malvazija istarska i teran, ali i internacinalne. Ovo vino koje imate u čaši ima tipičnu sauvignonsku aromu – po bijelom cvijeću, naročito bazgi. Oni istančanijeg njuha sigurno će osjetiti i miris marelice, breskve pa na karaju i zeleni list rajčice te zrele jabuke koje odlično prate njegove mineralne note“ rekla je Nedjeljka Krupjan dok smo kušali i treće jelo: Fuže s pestom od bosiljka, prženom slaninom i grana padanom, a Kornelije Kovač je na razglas pustio treću pjesmu. Ovoga puta bila je to posebna izvedba Nine Simone skladbe Feelilngs na Montreux Jazz Festivalu.

Fuži s pestom od bosiljka, prženom slaninom i grana padanom

Kad je Istra u pitanju, ne može se bez terana, autohtone istarske sorte kojoj danas, zahvaljujući vinarima i njihovom trudu, sve više raste popularnost. Sporili smo se sa susjedima po pitanju te sorte, ali – teran je naš, i ponosni smo na njega, pogotovo kada se u čaše natoči tako fino vino – Marian Arman Teran (2017.). „Za neka vina ne koristim dekanter, pogotovo kada se radi o ranijim berbama. Ako je u pitanju primjerice berba 2009., onda svakako, ali kada se toči mlađe crno vino, kao što je ovo, iz berbe 2017., malo ranije otvorim bocu, a potom s gostima raspravljam o tome kako se vino u njihovim čašama mijenja. Naime, kada se vino dekantira, ono, istina prodiše, „dođe na svoje“ kako bismo rekli, ali tada je u svim čašama, u svakom trenutku isto. Ovako, ono se razvija u čašama i kod svakog gutljaja ima drukčiju aromu. Tada kušači, kao što ste vi danas, imaju privilegiju na neki način „putovati s vinom“ i to mi se sviđa“, objasnila je sommelierka Nedjeljka Krupjan, a gosti su vrtjeli čaše, njuškali, kušali i uvjerili se da ima pravo. Vino i Platica s kulenom, sirom i maslinama, još su bolje prijali nakon što su prostoriju ispunili zvuči četvrte pjesme. Ovoga puta bila je to skladba Feeling Good s potpisom Nine Simone, u odličnoj izvedbi Lauryn Hill.

Platica kulen, sir i masline

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić i Sandra Brambila