Zlatno priznanje dizajnerske nagrade Muse Awards za vinariju Barun

Jednu od najprestižnijih dizajnerskih nagrada, zlatnu Muse Awards, koja sjedište ima u New Yorku, dobila je hrvatska vinarija Barun za etiketu crnog pjenušca Perle Noir. Dizajner Marin Šubašić iz grafičkog studija Cat 01 s vinarijom Barun surađuje posljednjih šest godina, a ovo je priznanje zasigurno kruna dosadašnje suradnje. Zlatnu nagradu hrvatska je etiketa dobila je u kategoriji Packaging Design – Wine, Beer & Liqur.

„Od početka smo radili dobro i odmah se to vidjelo na plasmanu i potražnji njihovih proizvoda. Brend Barun je od početka u uzlaznoj putanji i još raste. Naravno prvenstveno radi vrhunske kvalitete proizvoda!“ – istaknuo je dizajner Marin Šubašić koji se dizajnom bavi posljednjih deset godina. U branšu pića odmah se infiltrirao, a iza sebe ima stotinjak odrađenih projekata za oko 70-tak klijenata.

Marin Šubašić

Perle Noire je ograničena, ekskluzivna serija crnog pjenušavog vina, koje je proizvedeno originalnom tradicionalnom francuskom metodom. Crveni je ovo pjenušac od crnog pinota. Maceracija i fermentacija trajale su 50 dana, a potom je vino njegovano 150 dana na finom talogu. Druga fermentacija je bila u boci u kojoj je poslije još 50 mjeseci njegovano na kvascima.

„Kako svi proizvodi vinarije Barun vizualno odražavaju tipično profinjeni i elegantno bogati francuski stil, inspiriran luksuznim i šik životom francuskog plemstva iz 18. stoljeća, odlučili smo napraviti Perle Noire u istom stilu. Ideja je bila predstaviti glavnu etiketu kao broš, raskošni modni detalj koji je kroz povijest imao funkciju kopče na odjeći plemića, ali i kao znak prestiža i moći. Finim perlastim materijalom i kombinacijom sivih nijansi i crne boje, kao i minucioznim završnim detaljima poput blind i folijskog tiska, željeli smo naglasiti kompleksnost i preciznost s jedne strane, te luksuz i dašak mističnosti s druge strane. Luksuz je prikazan u finim ukrasima i okvirima, te crnom perlom u sredini. Na manjoj etiketi oko vrata istaknuli smo naziv brenda i proizvoda kako ne bi kvarili izgled samog broša. Crnom vrpcom apliciranom na grlić boce dodatno smo se vizualno udaljili od „već viđenog“! – izjavio je Marin Šubašić.

Muse Awards je definitivno jedno od najvećih, ali i najprofesionalnijih natjecanja. Muse Design Awards dio je programa Muse Awards koji je kreirao International Awards Associate (IAA) 2015. godine. Početak IAA temeljio se na misiji poštovanja, promicanja i poticanja kreativnosti pružanjem novog standarda izvrsnosti za ocjenjivanje proizvodnja i distribucija medijskog dizajna. Misija IAA-e uvelike je oblikovala ciljeve Muse Design Awards. U osnovi, Muse Design Awards međunarodno je natjecanje za dizajnere čije umijeće mijenja paradigme. Njihova domišljatost i temeljiti radovi ostavljaju druge zadivljenima i na taj način redefiniraju granice i opseg – poput muza.

Josip i Mara Barundić sa sinovima Josipom i Tomislavom

Priča o vinima Barun i obitelji Barundić je priča o uspjehu u koji je utkano puno ljubavi i dugogodišnjeg velikog rada. Na nekoliko lokacija u i oko Krašića, u Dolini kardinala, peteročlana obitelj prema vinogradu se odnosi s podjednako pažnje kao i prema ljudima. Od djedova i baka naučili su osnove koje su bile temelj današnjem uspjehu. Učili su kako od drugih vinara, tako i na vlastitim pogreškama.

 

Foto: Marin Šubašić