Novi aduti obiteljske vinarije Barun

Zlatne je boje, na granici sa starim zlatom. Mirisom dominira zrela marelica, a prvi gutljaj podsjeća na najfiniju krušku. Potom se osjete vinogradarska breskva i sočna jabuka pa korica kruha te prekrasni nježni tanini koji iznimno dugo miluju usta. Gust je, gotovo uljnat, lijeno se ljulja u čaši i prepun je sitnih mjehurića. To je pjenušac 100+ Pas dosage 2018. koji je obiteljska vinarija Barun iz Krašića predstavila u najvišem zagrebačkom ugostiteljskom  prostoru Rooftop Lateralu zajedno s crvenim pjenušcem Perle noir od crnog pinota, svojim prvim chardonnayom Seugneurom 2019. te zrelim mirnim crnim pinotom Cardinalom 2016.

Pjenušac 100+ naziv je dobio zato što je od grožđa iz vinograda Gorice nedaleko od Krašića koji je stariji od 100 godina. Prema nekadašnjim je običajima u njemu više od 10 sorata, među kojima su štajerska belina, graševina, kraljevina, muškat bijeli, muškat žuti, plavec žuti, plemenka… Mara i Josip Barundić su, na prijedlog prijatelja Ivana Dropuljića, direktora Festivala Vino.com, te vinskih kritičara i ocjenjivača Željka Suhadolnika i Ive Kozarčanina, odlučili izdvojiti grožđe s tih 400-tinjak trsova i napraviti posebno vino.

Berba je bila 24. kolovoza 2018., a 11 mjeseci potom baznim su vinom napunili 252 magnum boce (litra i pol) u kojima je pokrenuta druga fermentacija. Pjenušac je u magnumima sazrijevao na finom talogu do listopada 2022. Pri degoržiranju i pripremi za tržište nisu mu dodavali ekspedicijski liker kojim se reguliraju arome i slatkoća pa pjenušac nosi oznaku “pas dosage” i sasvim je suh. Na prezentaciji u Rooftop Lateralu odlično je popratio carpaccio od žumberačke losos pastrve mariniran u limeti i crvenom papru.

Mara i Josip Barundić sa sinovima Josipom i Tomislavom, predstavili su i Seigneur 2019., prvi chardonnay iz njihova vinograda na položaju Kremenica. Grožđe je macerirano dva tjedna, a vino nakon fermentacije dvije godine njegovano na finom talogu čime se u njemu razviju složenije arome i jedinstvena punoća. Napunili su 2500 butelja ovog vina uz koje su posluženi carpaccio od kozica s kaparima i cvijetom soli te rižoto sa škampima.

Treći novi adut vinarije Barun je Perle noir, crveni pjenušac od crnog pinota iz berbe 2017. Maceracija i fermentacija grožđa trajale su 50 dana, odnjegovan je 150 dana na finom talogu u bačvi i potom je pokrenuta druga fermentacija u boci u kojoj je na finom talogu proveo još 50 mjeseci. Pjenušac je dovoljno svjež za vratinu na roštilju, dovoljno snažan za nježno pečen steak i dovoljno fin za kolač od crne čokolade s borovnicama i čilijem, a zahvaljujući finim taninima ovom je prilikom bio dobro društvo i tatarskom bifteku.

Poker novih vina “zaokružen” je Cardinalom 2016., crnim pinotom iz vinograda posađenog na terenu koji je vlasništvo krašićke Župe presvetog trojstva, a obrađivao ga je i Alojzije Stepinec tijekom boravka u Krašiću. Nakon 50 dana maceracije na niskoj temperaturi, vino je dvije godine odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, a napunjeno je 215 magnum boca. Toliko je 2016. u svijetu bilo kardinala. Uz ovaj zreli, ali iznimno elegantni crnjak uživalo se i u confitu od patke s mlincima te ciklom sa hrenom.

Cijela je prezentacija tako poslužila i kao svojevrsni enogastro putokaz za predstojeće blagdane, a lijepu je večer posebno začinila i glasovita violončelistica Ana Rucner. Odsvirala je temu iz Carmine burane Carla Orfa te Odu radosti Ludwiga van Bethovena toliko strasno da joj je prvi put u karijeri puknula struna na gudalu. Zbog toga je na kraju ovog vinskog putovanja prekrasno otpjevala romsku himnu Đelem, đelem.

Ivo Dropuljić, Mara i Josip Barundić

Vina Barun tako su zaokružila broj etiketa na 10. Dosad su, podsjetimo, imali tri pjenušca, Elegance od manzonija, muškatni i slađi Amoureux te Le Rosé od crnog pinota, kao i tri mirna vina: Graševinu, Manzoni i Marquiz od crnog pinota.