Arhiva oznaka za: Vinarija Barundić

Zlatno priznanje dizajnerske nagrade Muse Awards za vinariju Barun

Jednu od najprestižnijih dizajnerskih nagrada, zlatnu Muse Awards, koja sjedište ima u New Yorku, dobila je hrvatska vinarija Barun za etiketu crnog pjenušca Perle Noir. Dizajner Marin Šubašić iz grafičkog studija Cat 01 s vinarijom Barun surađuje posljednjih šest godina, a ovo je priznanje zasigurno kruna dosadašnje suradnje. Zlatnu nagradu hrvatska je etiketa dobila je u kategoriji Packaging Design – Wine, Beer & Liqur.

„Od početka smo radili dobro i odmah se to vidjelo na plasmanu i potražnji njihovih proizvoda. Brend Barun je od početka u uzlaznoj putanji i još raste. Naravno prvenstveno radi vrhunske kvalitete proizvoda!“ – istaknuo je dizajner Marin Šubašić koji se dizajnom bavi posljednjih deset godina. U branšu pića odmah se infiltrirao, a iza sebe ima stotinjak odrađenih projekata za oko 70-tak klijenata.

Marin Šubašić

Perle Noire je ograničena, ekskluzivna serija crnog pjenušavog vina, koje je proizvedeno originalnom tradicionalnom francuskom metodom. Crveni je ovo pjenušac od crnog pinota. Maceracija i fermentacija trajale su 50 dana, a potom je vino njegovano 150 dana na finom talogu. Druga fermentacija je bila u boci u kojoj je poslije još 50 mjeseci njegovano na kvascima.

„Kako svi proizvodi vinarije Barun vizualno odražavaju tipično profinjeni i elegantno bogati francuski stil, inspiriran luksuznim i šik životom francuskog plemstva iz 18. stoljeća, odlučili smo napraviti Perle Noire u istom stilu. Ideja je bila predstaviti glavnu etiketu kao broš, raskošni modni detalj koji je kroz povijest imao funkciju kopče na odjeći plemića, ali i kao znak prestiža i moći. Finim perlastim materijalom i kombinacijom sivih nijansi i crne boje, kao i minucioznim završnim detaljima poput blind i folijskog tiska, željeli smo naglasiti kompleksnost i preciznost s jedne strane, te luksuz i dašak mističnosti s druge strane. Luksuz je prikazan u finim ukrasima i okvirima, te crnom perlom u sredini. Na manjoj etiketi oko vrata istaknuli smo naziv brenda i proizvoda kako ne bi kvarili izgled samog broša. Crnom vrpcom apliciranom na grlić boce dodatno smo se vizualno udaljili od „već viđenog“! – izjavio je Marin Šubašić.

Muse Awards je definitivno jedno od najvećih, ali i najprofesionalnijih natjecanja. Muse Design Awards dio je programa Muse Awards koji je kreirao International Awards Associate (IAA) 2015. godine. Početak IAA temeljio se na misiji poštovanja, promicanja i poticanja kreativnosti pružanjem novog standarda izvrsnosti za ocjenjivanje proizvodnja i distribucija medijskog dizajna. Misija IAA-e uvelike je oblikovala ciljeve Muse Design Awards. U osnovi, Muse Design Awards međunarodno je natjecanje za dizajnere čije umijeće mijenja paradigme. Njihova domišljatost i temeljiti radovi ostavljaju druge zadivljenima i na taj način redefiniraju granice i opseg – poput muza.

Josip i Mara Barundić sa sinovima Josipom i Tomislavom

Priča o vinima Barun i obitelji Barundić je priča o uspjehu u koji je utkano puno ljubavi i dugogodišnjeg velikog rada. Na nekoliko lokacija u i oko Krašića, u Dolini kardinala, peteročlana obitelj prema vinogradu se odnosi s podjednako pažnje kao i prema ljudima. Od djedova i baka naučili su osnove koje su bile temelj današnjem uspjehu. Učili su kako od drugih vinara, tako i na vlastitim pogreškama.

 

Foto: Marin Šubašić

Novi aduti obiteljske vinarije Barun

Zlatne je boje, na granici sa starim zlatom. Mirisom dominira zrela marelica, a prvi gutljaj podsjeća na najfiniju krušku. Potom se osjete vinogradarska breskva i sočna jabuka pa korica kruha te prekrasni nježni tanini koji iznimno dugo miluju usta. Gust je, gotovo uljnat, lijeno se ljulja u čaši i prepun je sitnih mjehurića. To je pjenušac 100+ Pas dosage 2018. koji je obiteljska vinarija Barun iz Krašića predstavila u najvišem zagrebačkom ugostiteljskom  prostoru Rooftop Lateralu zajedno s crvenim pjenušcem Perle noir od crnog pinota, svojim prvim chardonnayom Seugneurom 2019. te zrelim mirnim crnim pinotom Cardinalom 2016.

Pjenušac 100+ naziv je dobio zato što je od grožđa iz vinograda Gorice nedaleko od Krašića koji je stariji od 100 godina. Prema nekadašnjim je običajima u njemu više od 10 sorata, među kojima su štajerska belina, graševina, kraljevina, muškat bijeli, muškat žuti, plavec žuti, plemenka… Mara i Josip Barundić su, na prijedlog prijatelja Ivana Dropuljića, direktora Festivala Vino.com, te vinskih kritičara i ocjenjivača Željka Suhadolnika i Ive Kozarčanina, odlučili izdvojiti grožđe s tih 400-tinjak trsova i napraviti posebno vino.

Berba je bila 24. kolovoza 2018., a 11 mjeseci potom baznim su vinom napunili 252 magnum boce (litra i pol) u kojima je pokrenuta druga fermentacija. Pjenušac je u magnumima sazrijevao na finom talogu do listopada 2022. Pri degoržiranju i pripremi za tržište nisu mu dodavali ekspedicijski liker kojim se reguliraju arome i slatkoća pa pjenušac nosi oznaku “pas dosage” i sasvim je suh. Na prezentaciji u Rooftop Lateralu odlično je popratio carpaccio od žumberačke losos pastrve mariniran u limeti i crvenom papru.

Mara i Josip Barundić sa sinovima Josipom i Tomislavom, predstavili su i Seigneur 2019., prvi chardonnay iz njihova vinograda na položaju Kremenica. Grožđe je macerirano dva tjedna, a vino nakon fermentacije dvije godine njegovano na finom talogu čime se u njemu razviju složenije arome i jedinstvena punoća. Napunili su 2500 butelja ovog vina uz koje su posluženi carpaccio od kozica s kaparima i cvijetom soli te rižoto sa škampima.

Treći novi adut vinarije Barun je Perle noir, crveni pjenušac od crnog pinota iz berbe 2017. Maceracija i fermentacija grožđa trajale su 50 dana, odnjegovan je 150 dana na finom talogu u bačvi i potom je pokrenuta druga fermentacija u boci u kojoj je na finom talogu proveo još 50 mjeseci. Pjenušac je dovoljno svjež za vratinu na roštilju, dovoljno snažan za nježno pečen steak i dovoljno fin za kolač od crne čokolade s borovnicama i čilijem, a zahvaljujući finim taninima ovom je prilikom bio dobro društvo i tatarskom bifteku.

Poker novih vina “zaokružen” je Cardinalom 2016., crnim pinotom iz vinograda posađenog na terenu koji je vlasništvo krašićke Župe presvetog trojstva, a obrađivao ga je i Alojzije Stepinec tijekom boravka u Krašiću. Nakon 50 dana maceracije na niskoj temperaturi, vino je dvije godine odležalo u bačvicama od hrvatskog i francuskog hrasta, a napunjeno je 215 magnum boca. Toliko je 2016. u svijetu bilo kardinala. Uz ovaj zreli, ali iznimno elegantni crnjak uživalo se i u confitu od patke s mlincima te ciklom sa hrenom.

Cijela je prezentacija tako poslužila i kao svojevrsni enogastro putokaz za predstojeće blagdane, a lijepu je večer posebno začinila i glasovita violončelistica Ana Rucner. Odsvirala je temu iz Carmine burane Carla Orfa te Odu radosti Ludwiga van Bethovena toliko strasno da joj je prvi put u karijeri puknula struna na gudalu. Zbog toga je na kraju ovog vinskog putovanja prekrasno otpjevala romsku himnu Đelem, đelem.

Ivo Dropuljić, Mara i Josip Barundić

Vina Barun tako su zaokružila broj etiketa na 10. Dosad su, podsjetimo, imali tri pjenušca, Elegance od manzonija, muškatni i slađi Amoureux te Le Rosé od crnog pinota, kao i tri mirna vina: Graševinu, Manzoni i Marquiz od crnog pinota.