Dan malostonske kamenice

Malostonska kamenica, pored Plavca malog, Postupa i Dingača proslavila je poluotok Pelješac i uvrstila ga na gastronomsku kartu svijeta. Za njom uzdišu pravi gurmani jer, kako tvrde, najukusnija je i najsočnija na svijetu, pa nije niti čudo da je 2020. godine upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih  oznaka zemljopisnog podrijetla te je zaštićena na području cijele Europske unije.

Dan malostonske kamenice tradicionalno se održava svake godine u ožujku jer je ona tada najpunija i najukusnija, a na ovogodišnjoj Festi u Brijesti, 18. ožujka, posjetitelji će moći obilaziti brodove i maune lokalnih školjkara – Obrt Štica, AP Brijesta, Božović, Dagnja, Braća Lazić te obrt Petra i uživati u toj svježoj deliciji, tek izvađenoj iz mora. Njen okus najbolje se osjeti kada je pokapana s nekoliko kapljica limunovog soka, baš na način kako je i sami domaćini preferiraju uz zvukove dalmatinske pjesme i pelješko vino, tako da će posjetitelji doživjeli čar tradicije i života lokalnog stanovništva, dok će ugostiteljski objekti u Stonu i okolici nuditi raznoliku paletu peljeških delicija.

Malostonska kamenica priprema se na razne kreativne načine u lokalnim restoranima i konobama, no ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka baš na način kako je i domaćini preferiraju uz vrhunska vina peljeških vinara Rukatca, Plavaca, Postupa i Dingača od Ponikava do Potomja.

Naime, pored Malostonske kamenice Europska komisija je 10. veljače 2021. godine u Službenom listu Europske unije objavila da su „Ponikve“ upisane u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOI), čime su postale 17. zaštićena oznaka izvornosti hrvatskih vina koja imaju naziv registriran u EU. Brojni posjetitelji moći će kušati vina Željka i Josipa Ledinića te vina Marlais iz Ponikava te bogatu i raznovrsnu paletu vina PZ Putniković, Peljeških vrhova PZ Janjina, mladog vinara Bezeka iz Janjine. Iz najpoznatijeg hrvatskog vinogradarskog kraja Potomja stižu vina vinarije Matuško, Borisa Violića, Matkovića, te iz Kune Pelješke vina Violić i Jurović.

Kamenica je u ožujku puna joda, selena, cinka i kroma, dođite i uživajte u njihovom okusu u subotu, 18. ožujka u Brijestu uz pelješke delicije i glazbu uživo, poručuju iz udruge Stonski školjkari i pelješki vinari. Program  počinje u 11.00 sati.