U Županji počelo 56. Šokačko sijelo

Za vrijeme poklada U Županji se već 56 godina održava Šokačko sijelo, najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija ovoga kraja koja je zaslužna za promicanje i očuvanje običaja i narodnih nošnji te drugih osobitosti tradicijske kulture ovoga grada i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema.

Šokačko sijelo je službeno otvoreno 10.2., a trajat će do 21.veljače u organizaciji Grada Županje (Izvršni odbor Šokačkog sijela / Odbor za kulturu) i Turističke zajednice Grada Županje u suradnji s lokalnim udrugama – KUD Tomislav, KUU Kristal-Sladorana,  KC Igrišće, KU Stari Graničar, PPK Sinđir i Povijesna postrojba Serežani, PPK Sinđir,  koji  su se potrudili da na poseban način osmisle dramske i zabavne sadržaje.

Dorotea Jagarniš, Valentina Jurković, gradonačelnik Županje, Damir Juzbašić i Božena Černava.

U sklopu svečanog otvorenja održan je i jedinstven izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit. Natjecanje je to koje spaja ljepotu, tradiciju i način prezentacije narodnih običaja, a od 15 natjecateljica – mladih snaša iz Županje, Bošnjaka, Babine Grede, Bača, Našica i Bizovca, teško je bilo odabrati najljepšu. Ta je odluka pala na stručni žiri u kojem su bili Janja Juzbašić i Marta Huber iz Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja, Katarina Bušić iz Etnografskog muzeja Zagreb i Josip Forjan, ravnatelj Centra za tradicijsku kulturnu baštinu. Oni su najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji proglasili Valentinu Jurković iz Bača u Vojvodini. Dorotea Jagarniš iz Županje proglašena je drugom, a treća pratilja bila je Božena Černava iz Našica. Zabava nakon otvorenja trajala je do dugo u noć, a Županjom se orila tamburica i popularni bećarac. U nedjelju je održano Pokladno jahanje kroz centar Županje čije je ulice preplavilo više od stotinu konjanika.

Pokladno jahanje

Nakon vikenda koji je bio u znaku otvorenja, u ovom tjednu Županja nudi pregršt zanimljivih sadržaja. Danas, 15 veljače, na ulicama grada će biti prikaz Pokladni ophod Vuk i bule, potom se u gradskoj knjižnici održava radionica zlatoveza, a dan će završiti Šokačkim čušpajzom hrvatskog radija Županja.

Šokačko sijelo je poznato i po sajmu Zlatne niti koji će biti otvoren u četvrtak 16 veljače. u 11 sati na središnjem trgu kralja Tomislava. U petak, 17. veljače se nakon sajma Zlatne niti održava 2. Večer folklora, a u subotu, 18. veljače 3. Večer folklora nakon kojeg u Šatoru Šokačkog sijela nastupa Dalmatino i TS Slavonski suton.

Pokladna povorka ulicama grada opet će se održati u nedjelju, 19. veljače, a potom će svi prisutni biti pozvani na zabavni program u Šator Šokačkog sijela. Kazališnu predstavu GAK-a Vlak u snijegu moći će se pogledati u ponedjeljak, 20. veljače, a Šokačko sijelo završava 21. veljače velikom Seljačkom zabavom u Sportskoj dvorani OŠ Ivana Kozarca na kojoj će svirati TS Tamburaši za dušu.

Razgled Županje – od muzeja do kulina

Kad završi Šokačko sijelo, Županja i njezini stanovnici i dalje će nastaviti pričati prekrasne priče o ljepoti života u ovom gradu. Prespavati se može u privatnom smještaju – preporučujemo kuću za odmor Šokačka Lady (ulica Vladimira Nazora 23), a potom krenite istraživati.

Svakako treba posjetiti Zavičajni muzej Stjepan Gruber (Savska ulica 3) i doznati o povijesti Županje te između ostalog saznati tko je donio prvu nogometnu loptu u Županju ili kako je ovaj grad postao kolijevka tenisa.

U radionici tamburica Franje Juzbašića, pjevača TS Kristali (Josipa Jurja Strossmayera 107/1) može se poslušati sve o nastanku tamburice, a potom uživati u zalasku sunca na šetalištu uz rijeku Savu.

Franjo Juzbašić

Trebate li predah, svakako navratite u Book Cafe u samom centru grada, a slavonske specijalitete poput čobanca, fiš-paprikaša, te ako imate sreću pa majstor Zdenko Kružljak pripremi gulaš od šaranovih iznutrica, kušajte u Buffetu Štagalj (Veliki kraj 73).

Iz Županje ne smijete otići bez ukrasnih, ali i jestivih suvenira. Trebate li kvalitetan, domaći med, potražite ga u Prvoj kući meda (Vinkovačka ulica 135), a po kulin, kulenovu seku, kobasice i slaninu treba otići na OPG obitelji Lenić (Vladimira Nazora 97, Bošnjaci).

Suvenire od gline koji pričaju o povijesti grada izrađuje gđa Katica Pauković pa svakako nabavite kasicu u obliku prve nogometne lopte, ili posudu u kojoj se krije glinena žlica i šlingani podložak.

Suvenir gđe. Katice Pauković

Još mnogo divota krije se u Županji koju možete istražiti pješice, na biciklu, a ako želite poseban doživljaj, sjednite u šokačka kola koja vuku dva konja gazde Luke Galovića, poznatog kao Papuškin.

Foto: Nikola Zoko