Arhiva oznaka za: Buffet Štagalj

U Buffetu Štagalj jede se najbolji fiš paprikaš i gulaš od iznutrica šarana

Uvijek je petkom gužva u županjskom Buffetu Štagalj, a pogotovo sada, u korizmeno doba. Traži se mjesto više, jer ovdje se isključivo u kotlićima, na otvorenoj vatri krčka odličan fiš paprikaš.

„Ponekad stavimo i više vrsta riba, kao što su som i štuka, ali pokazalo se da je svima najbolji od šarana“ objasnio je Zdenko Kružljak, stari maher u pripremi tradicionalnih jela ovoga kraja. „Rodio sam se i živio jedno vrijeme u Bošnjacima, tamo su se rodila i naša djeca, a potom smo se preselili u Županju i u drugom kraju grada otvorili Buffet Bistro. Zvao se Bistro jer je to ribički pozdrav, a ja sam strastveni ribič i moja karijera fiš paprikaša je upravo i počela pripremanjem ovog jela za društvo s kojim sam proveo dan uz rijeku“ kazuje Zdenko Kružljak i naglašava kako je on zapravo u penziji, zafrkavajući se kako u ovom restoranu radi samo kao pomoćna snaga, jer glavnu je kuhaču predao svom sinu Mariju.

Mario i Zdenko Kružljak

„Cijela se obitelj bavi ugostiteljstvom. Mario je završio istu ugostiteljsku školu u Osijeku, koju sam, istina 22 godine prije njega, završio i ja. I kći je krenula tim putem, pa je u Opatiji diplomirala ugostiteljstvo i sada predaje kuharstvo u obližnjoj školi. Ovaj objekt, Buffet Štagalj otvorili smo prije dvadeset godina, nakon mukotrpne renovacije zgrade. Naime, nakon prodaje Buffeta Bistro, svidio nam se ovaj prostor ali je bio jako derutan. Ciglu po ciglu smo skidali i renovirali zgrade te ih podigli točno onakve kakve su bile, dok je na tom mjestu stvarno bio štagalj. Sada, eto, naše zgrade gdje imamo restoran, buffet i vanjsku terasu kada je toplo, stoje okružene modernim zdanjima. To je  simbol da moderno i tradicionalno mogu i moraju stajati ruku pod ruku“ objasnio je Zdenko donoseći vrući kotlić iz kojeg je fiš dijelio po tanjurima.

Posebno, kako to i treba biti, njegov sin Mario donio je domaće široke rezance. „Nikada ih ne dodajemo u fiš. Jer, neki ga vole jesti samo s kruhom, a neki miješaju s tjesteninom. Mi gostima ostavljamo da sami odaberu, a za ljubitelje ljutog posebno serviramo ljutu papriku. Naime, fiš paprikaš pripremamo da bude pikantan, tako da ga svi mogu jesti, a oni koji vole da ih žari, dodaju si ljutu papriku“ kazao je Mario Kružljak.

Ne dolaze gosti u Buffet Štagalj samo radi fiš paprikaša. Županjci, domaći i strani turisti koji, kad su u ovom kraju uvijek ponovno navraćaju na ovu adresu, naručuju i odlično pripremljenu pohanu riječnu ribu koju prže, kako to mora biti – u svinjskoj masti, a posebni specijalitet kuće je gulaš od iznutrica šarana.

„Uvijek nam je ostajalo ikre i jetrica, a svi ti dijelovi nisu za baciti, jer ono što ti priroda daje, moraš iskoristiti koliko god je to moguće. Došli smo na ideju od iznutrica probamo napraviti gulaš, na način kako inače radimo gulaš od mesa. Ispalo je fantastično, gosti stalno pitaju kad mogu doći i uživati u tom jelu. Nemamo ga svaki dan, ali kad se najavi grupa, skuhamo ga“ objasnio je Zdenko Kružljak noseći gulaš od iznutrica koji je mirisao fantastično, a nakon prve žlice, tanjuri su se brzo ispraznili.

Ovdje se također u kotlićima priprema savršen čobanac od najboljih dijelova mesa, gulaš od brizla, pohane brizle koje su mekane k`o putar, a prema dogovoru, Zdenko i Mario će pripremiti teletinu pod pekom, ragu juhe… Da, ne nabrajamo: u Buffetu Štagalj u samom centru Županje, na  adresi Veliki kraj 73, se kuhaju samo autohtona jela, onako kako su se pripremala odavna.

 

Foto Nikola Zoko

U Županji počelo 56. Šokačko sijelo

Za vrijeme poklada U Županji se već 56 godina održava Šokačko sijelo, najstarija i najveća kulturno-turistička manifestacija ovoga kraja koja je zaslužna za promicanje i očuvanje običaja i narodnih nošnji te drugih osobitosti tradicijske kulture ovoga grada i šireg područja Slavonije i Zapadnog Srijema.

Šokačko sijelo je službeno otvoreno 10.2., a trajat će do 21.veljače u organizaciji Grada Županje (Izvršni odbor Šokačkog sijela / Odbor za kulturu) i Turističke zajednice Grada Županje u suradnji s lokalnim udrugama – KUD Tomislav, KUU Kristal-Sladorana,  KC Igrišće, KU Stari Graničar, PPK Sinđir i Povijesna postrojba Serežani, PPK Sinđir,  koji  su se potrudili da na poseban način osmisle dramske i zabavne sadržaje.

Dorotea Jagarniš, Valentina Jurković, gradonačelnik Županje, Damir Juzbašić i Božena Černava.

U sklopu svečanog otvorenja održan je i jedinstven izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji Šokački cvit. Natjecanje je to koje spaja ljepotu, tradiciju i način prezentacije narodnih običaja, a od 15 natjecateljica – mladih snaša iz Županje, Bošnjaka, Babine Grede, Bača, Našica i Bizovca, teško je bilo odabrati najljepšu. Ta je odluka pala na stručni žiri u kojem su bili Janja Juzbašić i Marta Huber iz Zavičajnog muzeja Stjepan Gruber Županja, Katarina Bušić iz Etnografskog muzeja Zagreb i Josip Forjan, ravnatelj Centra za tradicijsku kulturnu baštinu. Oni su najljepšom djevojkom u narodnoj nošnji proglasili Valentinu Jurković iz Bača u Vojvodini. Dorotea Jagarniš iz Županje proglašena je drugom, a treća pratilja bila je Božena Černava iz Našica. Zabava nakon otvorenja trajala je do dugo u noć, a Županjom se orila tamburica i popularni bećarac. U nedjelju je održano Pokladno jahanje kroz centar Županje čije je ulice preplavilo više od stotinu konjanika.

Pokladno jahanje

Nakon vikenda koji je bio u znaku otvorenja, u ovom tjednu Županja nudi pregršt zanimljivih sadržaja. Danas, 15 veljače, na ulicama grada će biti prikaz Pokladni ophod Vuk i bule, potom se u gradskoj knjižnici održava radionica zlatoveza, a dan će završiti Šokačkim čušpajzom hrvatskog radija Županja.

Šokačko sijelo je poznato i po sajmu Zlatne niti koji će biti otvoren u četvrtak 16 veljače. u 11 sati na središnjem trgu kralja Tomislava. U petak, 17. veljače se nakon sajma Zlatne niti održava 2. Večer folklora, a u subotu, 18. veljače 3. Večer folklora nakon kojeg u Šatoru Šokačkog sijela nastupa Dalmatino i TS Slavonski suton.

Pokladna povorka ulicama grada opet će se održati u nedjelju, 19. veljače, a potom će svi prisutni biti pozvani na zabavni program u Šator Šokačkog sijela. Kazališnu predstavu GAK-a Vlak u snijegu moći će se pogledati u ponedjeljak, 20. veljače, a Šokačko sijelo završava 21. veljače velikom Seljačkom zabavom u Sportskoj dvorani OŠ Ivana Kozarca na kojoj će svirati TS Tamburaši za dušu.

Razgled Županje – od muzeja do kulina

Kad završi Šokačko sijelo, Županja i njezini stanovnici i dalje će nastaviti pričati prekrasne priče o ljepoti života u ovom gradu. Prespavati se može u privatnom smještaju – preporučujemo kuću za odmor Šokačka Lady (ulica Vladimira Nazora 23), a potom krenite istraživati.

Svakako treba posjetiti Zavičajni muzej Stjepan Gruber (Savska ulica 3) i doznati o povijesti Županje te između ostalog saznati tko je donio prvu nogometnu loptu u Županju ili kako je ovaj grad postao kolijevka tenisa.

U radionici tamburica Franje Juzbašića, pjevača TS Kristali (Josipa Jurja Strossmayera 107/1) može se poslušati sve o nastanku tamburice, a potom uživati u zalasku sunca na šetalištu uz rijeku Savu.

Franjo Juzbašić

Trebate li predah, svakako navratite u Book Cafe u samom centru grada, a slavonske specijalitete poput čobanca, fiš-paprikaša, te ako imate sreću pa majstor Zdenko Kružljak pripremi gulaš od šaranovih iznutrica, kušajte u Buffetu Štagalj (Veliki kraj 73).

Iz Županje ne smijete otići bez ukrasnih, ali i jestivih suvenira. Trebate li kvalitetan, domaći med, potražite ga u Prvoj kući meda (Vinkovačka ulica 135), a po kulin, kulenovu seku, kobasice i slaninu treba otići na OPG obitelji Lenić (Vladimira Nazora 97, Bošnjaci).

Suvenire od gline koji pričaju o povijesti grada izrađuje gđa Katica Pauković pa svakako nabavite kasicu u obliku prve nogometne lopte, ili posudu u kojoj se krije glinena žlica i šlingani podložak.

Suvenir gđe. Katice Pauković

Još mnogo divota krije se u Županji koju možete istražiti pješice, na biciklu, a ako želite poseban doživljaj, sjednite u šokačka kola koja vuku dva konja gazde Luke Galovića, poznatog kao Papuškin.

Foto: Nikola Zoko