U Buffetu Štagalj jede se najbolji fiš paprikaš i gulaš od iznutrica šarana

Uvijek je petkom gužva u županjskom Buffetu Štagalj, a pogotovo sada, u korizmeno doba. Traži se mjesto više, jer ovdje se isključivo u kotlićima, na otvorenoj vatri krčka odličan fiš paprikaš.

„Ponekad stavimo i više vrsta riba, kao što su som i štuka, ali pokazalo se da je svima najbolji od šarana“ objasnio je Zdenko Kružljak, stari maher u pripremi tradicionalnih jela ovoga kraja. „Rodio sam se i živio jedno vrijeme u Bošnjacima, tamo su se rodila i naša djeca, a potom smo se preselili u Županju i u drugom kraju grada otvorili Buffet Bistro. Zvao se Bistro jer je to ribički pozdrav, a ja sam strastveni ribič i moja karijera fiš paprikaša je upravo i počela pripremanjem ovog jela za društvo s kojim sam proveo dan uz rijeku“ kazuje Zdenko Kružljak i naglašava kako je on zapravo u penziji, zafrkavajući se kako u ovom restoranu radi samo kao pomoćna snaga, jer glavnu je kuhaču predao svom sinu Mariju.

Mario i Zdenko Kružljak

„Cijela se obitelj bavi ugostiteljstvom. Mario je završio istu ugostiteljsku školu u Osijeku, koju sam, istina 22 godine prije njega, završio i ja. I kći je krenula tim putem, pa je u Opatiji diplomirala ugostiteljstvo i sada predaje kuharstvo u obližnjoj školi. Ovaj objekt, Buffet Štagalj otvorili smo prije dvadeset godina, nakon mukotrpne renovacije zgrade. Naime, nakon prodaje Buffeta Bistro, svidio nam se ovaj prostor ali je bio jako derutan. Ciglu po ciglu smo skidali i renovirali zgrade te ih podigli točno onakve kakve su bile, dok je na tom mjestu stvarno bio štagalj. Sada, eto, naše zgrade gdje imamo restoran, buffet i vanjsku terasu kada je toplo, stoje okružene modernim zdanjima. To je  simbol da moderno i tradicionalno mogu i moraju stajati ruku pod ruku“ objasnio je Zdenko donoseći vrući kotlić iz kojeg je fiš dijelio po tanjurima.

Posebno, kako to i treba biti, njegov sin Mario donio je domaće široke rezance. „Nikada ih ne dodajemo u fiš. Jer, neki ga vole jesti samo s kruhom, a neki miješaju s tjesteninom. Mi gostima ostavljamo da sami odaberu, a za ljubitelje ljutog posebno serviramo ljutu papriku. Naime, fiš paprikaš pripremamo da bude pikantan, tako da ga svi mogu jesti, a oni koji vole da ih žari, dodaju si ljutu papriku“ kazao je Mario Kružljak.

Ne dolaze gosti u Buffet Štagalj samo radi fiš paprikaša. Županjci, domaći i strani turisti koji, kad su u ovom kraju uvijek ponovno navraćaju na ovu adresu, naručuju i odlično pripremljenu pohanu riječnu ribu koju prže, kako to mora biti – u svinjskoj masti, a posebni specijalitet kuće je gulaš od iznutrica šarana.

„Uvijek nam je ostajalo ikre i jetrica, a svi ti dijelovi nisu za baciti, jer ono što ti priroda daje, moraš iskoristiti koliko god je to moguće. Došli smo na ideju od iznutrica probamo napraviti gulaš, na način kako inače radimo gulaš od mesa. Ispalo je fantastično, gosti stalno pitaju kad mogu doći i uživati u tom jelu. Nemamo ga svaki dan, ali kad se najavi grupa, skuhamo ga“ objasnio je Zdenko Kružljak noseći gulaš od iznutrica koji je mirisao fantastično, a nakon prve žlice, tanjuri su se brzo ispraznili.

Ovdje se također u kotlićima priprema savršen čobanac od najboljih dijelova mesa, gulaš od brizla, pohane brizle koje su mekane k`o putar, a prema dogovoru, Zdenko i Mario će pripremiti teletinu pod pekom, ragu juhe… Da, ne nabrajamo: u Buffetu Štagalj u samom centru Županje, na  adresi Veliki kraj 73, se kuhaju samo autohtona jela, onako kako su se pripremala odavna.

 

Foto Nikola Zoko