Otvoren je Speleon, centar podzemne baštine pored Baraćevih špilja

Bez obzira volite li razgledavati prirodne ljepote zimi, ukrašene mladim lišćem u proljeće, ili ljeti dok se u šumama, pećinama i uz rijeke nalazi osvježenje, jedan od pravaca su sigurno Plitvička jezera uz koje svakako treba posjetiti i Baraćeve špilje. Da se uputite na ove destinacije koje su samo sat i pol vožnje od Zagreba, a isto toliko i od Zadra, sada postoji još jedan razlog: ovih je dana  u Rakovici, otvoren Speleon –  centar podzemne baštine, smješten nedaleko već spominjanog ulaza u Baraćeve spilje, koji posjetitelje vodi u svijet podzemnih prirodnih ljepota ovog područja.

Ova vrhunska arhitektura djelo je zagrebačke arhitektice Kristine Radelić, tvrtka Sto posto prirodno d.o.o., a dizajn postava odnosno unutarnje opremanje izradili su Marko Barišić i Jelena Devčić iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o. Za stručnu podlogu te interpretaciju ključnih prirodnih vrijednosti koje će se prezentirati u centru zaslužni su Kazimir Miculinić (paleontologija), Krešimir Raguž (arheologija), Neven Bočić (geologija) te Hrvoje Cvitanović (speleologija). Izvođač radova izgradnje objekta je Građevinski obrt Špelić iz Slunja, vlasnik Nikola Špelić a za moderno opremanje objekta zaslužan je Zlatko Jelačić i tvrtka Smart Audiovisual iz Zagreba.

Susret sa špiljskim lavom

Do sada su posjetitelji u Baraćevim špiljama, poznatom nalazištu brojnih ostataka životinja iz ledenog doba imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda, pleistocenske zvijeri koja je živjela i sklanjala se u špilje, a pronađene su i kosti drugih životinja koje su obitavale na ovom području. No sve do danas teško se moglo zamisliti kako su te životinje izgledale. Sada, u atriju Speleona nalazi se odgovor na ovo pitanje, jer tamo posjetitelje čekaju hiperrealistične replike ovih životinja. Na recepciji centra odmah ćete se susresti sa strašnim špiljskim lavom, u atriju vas čekaju spiljski medvjed, vuk te hijena, dok u prostorijama centra i vunasti nosorog koji „samo što nije potrčao prema vama“, jer replike su tako vjerne da se doima kao da su životinje žive.

Istraživanje u društvu vodiča

Velebni objekt kružnog oblika prostire se na čak 1200 metara kvadratnih, a od toga je 850 m kvadratnih namijenjeno za izložbu stalnog postava koji posjetitelje upoznaje s prirodnom i kulturnom baštinom područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Čitav postav popraćen je nizom suvremenih multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike i drugih životinja te kukaca, animacije i multitouch ekrani. Centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu sa 6500 knjiga na temu speleologije.

Speleon se razgledava u društvu vodiča, pa se nemojte iznenaditi ako na trenutak zakoračite u osjetilnu komoru i doživite podzemne uvjete na samoj površini. Moguće je i osjetiti težinu speleološke opreme ali i vidjeti prave dragulje koje su svojim predanim radom pronašli arheolozi i paleontolozi. Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo – ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi.

Predah uz štrudlu i čaj

Uz recepciju Centra se nalazi i ugostiteljski objekt pa se počastite domaćim štrudlama raznih nadjeva i preporučujemo ljekovite čajeve iz lokalnog OPG-a. Na dovitljivim lecima na stolovima naći ćete objašnjenja kako na organizam djeluju pojedini čajevi Teasheena (tišina), od ljekovitih biljaka koje rastu uz Plitvička jezera: glog je obogaćen snagom šume pa će ojačati sve aspekte vašeg bića, matičnjak je povezan s korijenom, mineralima i vodom iz tla pa će vas povezati sa snažnom energijom iz tla, kopriva je okupana vodom i odnijeti će sve nečistoće iz organizma…

Što se još može vidjeti u blizini? 

Kako biste povezali svijet podzemne baštine s prekrasnom prirodom koja dominira Likom, zastanite u Slunju i prepustite se vođenoj turi s renđerom kojeg organizira Javna ustanova Natura Viva. Oni se programom Udahnite ljepote Slunjčice, odlično nadovezuju na sve što ste vidjeli u Speleonu. Naime, voda radi čuda na površini zemlje i ispod nje. Svojim podzemnim tokom oblikovala je Baraćeve špilje, a Slunjčica je, izdubivši kanjon stvorila predivan krajolik na kojem je evidentirano čak 101 vrsta različitih biljnih i životinjskih vrsta.

 

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić