Arhiva oznaka za: Baraćeve špilje

Hotel Palcich – dobar razlog za provesti vikend uz Plitvička jezera

Otprilike dva sata vožnje automobilom trebat će vam da iz Zagreba dođete u mjesto Čatrnja, u sastavu općine Rakovica. Možda vam imena ne govore mnogo, ali kada kažemo da se radi o mjestima koja su desetak minuta vožnje, odnosno šest kilometara udaljena od službenog ulaza u Nacionalni park Plitvička jezera, interes postaje sigurno veći. A za vikend proveden u ovom predivnom kraju naše zemlje, preporučujemo smještaj u Hotelu Palcich, koji se nalazi u Čatrnji, odmah ispod Grabovca.

Hotel su, neposredno prije pandemije otvorili Kristina i Igor Palcich, tako da se tek ove godine, uz pomoć glavnog menadžera Martina Božića sprema zasjati u pravom sjaju. Hotel s pravom nosi četiri zvjezdice – gostima su na raspolaganju 22 vrlo prostrane i luksuzno opremljene sobe te pet apartmana s terasama, a može se neograničeno koristiti wellness centar s bazenom, saunom, jacuzzijem i teretanom. Smještaj za poželjeti, ali savjetujemo da si vrlo detaljno rasporedite vrijeme za uživanje, jer sadržaja koji će vam uljepšati dane ima mnogo – u Hotelu Palcich i izvan njega.

Ljubitelje vina privući će odlično osmišljen vinski bar s pomno odabranom vinskom listom – pjenušci sa Plešivice, vina iz istarske vinarije Prelac, potom legendarne etikete iz slavonske vinarije Enjingi, odabrane etikete vinarije Zlatno brdo

Volite li više žestoka pića, ili samo želite napraviti malu stanku uz osvježavajuće sokove i odličnu kavu, zastanite odmah do recepcije u baru. One iskusnije sigurno će privući ponuda Macallan Single Malta ili ruma Mount Gay XO s Barbadosa. „Imamo još zvučnih etiketa jer nam je cilj udovoljiti i najzahtjevnijim gostima i spremni smo na sve izazove“ kaže Marin Božić i dodaje da je hotel, zahvaljujući odlično opremljenoj konferencijskoj sali, privlačan i poslovnjacima.

Odlično posložen objekt kod kojeg svaki detalj služi da bi gostima bilo što ugodnije, što se tiče gastronomije privlači i gurmane koji nisu u ovaj dio Hrvatske došli samo zbog janjetine s ražnja ili plate mesa s roštilja. Kad putuješ u Italiju, jedeš tjesteninu, kad dođeš u Francusku želiš probati coque au vin, što je normalno. Jer zemlju, njene običaje i ljude upoznaješ i preko kuhinje. A, što je većina naših ugostitelja do sada radila – strancima i domaćim turistima nudili su loše pizze i ćevapčiće. A, naša cijela zemlja obiluje tako kvalitetnim namirnicama, imamo tako bogatu kuhinju, pa zašto s autohtonim jelima ne privlačiti goste kojima će kvalitetno pripremljena jela sigurno ostati u uspomeni i ponukati ih da opet navrate i isprobaju nešto za njih novo, a za nas tradicionalno.

Upravo takvim se promišljanjem vode u Hotelu Palcich. Naime, restoran je otvoren za sve putnike i gurmane, odnosno za goste koji – nisu gosti hotela, a kad se temperature samo malo popnu, može se u ručku ili večeri uživati i na velikoj terasi zaklonjenoj od prometa. Svakim se danom upotpunjuje jelovnik, a u kuhinji se pripremaju jela od proizvoda lokalnih OPG-ova jer ako nemaš kvalitetnu namirnicu, teško je pripremiti kvalitetno jelo.

Već sada se može, primjerice za predjelo naručiti hladnu platu s tri sira (iz Like i s otoka). Ako više volite „konkretnije“ možete naručiti platu s domaćim kobasicama, pršutom i slaninom, a nakon ovog uvoda uživajte u odlično pripremljenoj divljači, jer na jelovniku se izdvajaju steak od jelena u umaku od čokolade i crnog vina s gratiniranim krumpirom ili gulaš od divljači s narezanom kuhanom roladom od kruha (inačica okruglica od kruha). Za one koji ne vole divljač, u kuhinji će pripremiti sous vide rolano otkošteno pile s domaćim njokima i gratiniranom mladom mrkvicom.

U kuhinji Hotela Palcich odlično peku meso, pa je za preporuku steak koji će vam pripremiti „po zanatu“, a ne volite li meso, nećete pogriješiti ako naručite pastrvu iz Gacke s blanširanim mladim povrćem ili salatom – dakako od ličkog krumpira.

 

Upozorili smo da pomno planirate vrijeme (ili produžite boravak). Naime, u neposrednoj blizini je službeni ulaz u Nacionalni park Plitvička jezera. Za obilazak će vam trebati jedno prijepodne. Ali, jezera i veliki slap možete iz „ptičje perspektive“ doživjeti šetajući gornjim stazama. U blizini Hotela Palcich nalaze se Baraćeve spilje (raspitajte se o radnom vremenu, možda šišmiši još spavaju), a svakako posjetite i novootvoreni Centar podzemne baštine Speleon u kojem ćete doznati sve o prošlosti i sadašnjosti podzemnog svijeta ovog područja. Vanjski svijet, odnosno divnu prirodu možete razgledati na konjima i quadovima, ovisnicima o adrenalinu preporučujemo zip line ili carting vožnje, a u Dolini jelena s djecom svakako posjetite mali Zoo.

Više zrelijoj generaciji, ali i mlađima biti će zanimljivo razgledati skrivenu Titovu vilu, Vilu Izvor (u podnožju izvire rječica koja napaja najveći plitvički slap) – kako se službeno zvala, a danas je zovu Objekt 99. Za nju rijetki znaju, a kada je bila u punom sjaju, u dvoranama za sastanke vodili su se tajni razgovori, nakon kojih bi se oficiri, političari i važni ljudi onoga sistema opuštali uz viski i cigare. Vila je imala kuglanu, dvoranu za biljar, kino i 99 soba – zato je i zovu Objekt 99. Nakon Drugog svjetskog rata gradili su je politički zatvorenici iz Gradiške, Lepoglave i s Golog otoka, a u ono doba bila je najskuplja predsjednička rezidencija. Danas je devastirana i šteta da se ne krene s obnovom ovog napuštenog prostora od šest tisuća četvornih metara.

U prošla vremena vratiti će vas i bivši vojni aerodrom Željava, odnosno službeno zvan vojni kompleks i baza Klek objekt 505, građen 1960. godine za vrijeme Jugoslavije i to u potpunoj tajnosti. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je bilo skriveno od radarskih pogleda sa Zapada. Cijeli se kompleks proteže na 7 milijuna m² na kojem se nalaze kasarne, piste i tuneli (ukupno je izgrađeno 4 ulaza u planinu u obliku aviona Mig 21). Na samom ulazu baze nalazi se avion Douglas koji je originalno služio za prijevoz i desant padobranaca, a danas pun naljepnica predstavlja idealno mjesto za napraviti selfie.

Nabrojali smo samo mali dio onoga što možete doživjeti u ovom predivnom kraju Hrvatske. Napravite plan, listu želja, a baza za razgledavanje svih divota neka vam bude Hotel Palcich u kojem ćete uživati svim osjetilima.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Rene Karaman, Sunčana Barušić i arhiva Hotela Palcich

 

Otvoren je Speleon, centar podzemne baštine pored Baraćevih špilja

Bez obzira volite li razgledavati prirodne ljepote zimi, ukrašene mladim lišćem u proljeće, ili ljeti dok se u šumama, pećinama i uz rijeke nalazi osvježenje, jedan od pravaca su sigurno Plitvička jezera uz koje svakako treba posjetiti i Baraćeve špilje. Da se uputite na ove destinacije koje su samo sat i pol vožnje od Zagreba, a isto toliko i od Zadra, sada postoji još jedan razlog: ovih je dana  u Rakovici, otvoren Speleon –  centar podzemne baštine, smješten nedaleko već spominjanog ulaza u Baraćeve spilje, koji posjetitelje vodi u svijet podzemnih prirodnih ljepota ovog područja.

Ova vrhunska arhitektura djelo je zagrebačke arhitektice Kristine Radelić, tvrtka Sto posto prirodno d.o.o., a dizajn postava odnosno unutarnje opremanje izradili su Marko Barišić i Jelena Devčić iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o. Za stručnu podlogu te interpretaciju ključnih prirodnih vrijednosti koje će se prezentirati u centru zaslužni su Kazimir Miculinić (paleontologija), Krešimir Raguž (arheologija), Neven Bočić (geologija) te Hrvoje Cvitanović (speleologija). Izvođač radova izgradnje objekta je Građevinski obrt Špelić iz Slunja, vlasnik Nikola Špelić a za moderno opremanje objekta zaslužan je Zlatko Jelačić i tvrtka Smart Audiovisual iz Zagreba.

Susret sa špiljskim lavom

Do sada su posjetitelji u Baraćevim špiljama, poznatom nalazištu brojnih ostataka životinja iz ledenog doba imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda, pleistocenske zvijeri koja je živjela i sklanjala se u špilje, a pronađene su i kosti drugih životinja koje su obitavale na ovom području. No sve do danas teško se moglo zamisliti kako su te životinje izgledale. Sada, u atriju Speleona nalazi se odgovor na ovo pitanje, jer tamo posjetitelje čekaju hiperrealistične replike ovih životinja. Na recepciji centra odmah ćete se susresti sa strašnim špiljskim lavom, u atriju vas čekaju spiljski medvjed, vuk te hijena, dok u prostorijama centra i vunasti nosorog koji „samo što nije potrčao prema vama“, jer replike su tako vjerne da se doima kao da su životinje žive.

Istraživanje u društvu vodiča

Velebni objekt kružnog oblika prostire se na čak 1200 metara kvadratnih, a od toga je 850 m kvadratnih namijenjeno za izložbu stalnog postava koji posjetitelje upoznaje s prirodnom i kulturnom baštinom područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija. Čitav postav popraćen je nizom suvremenih multimedijalnih modela interpretacije kao što su maketarski prikazi, LCD ekrani, smartglass, replike i drugih životinja te kukaca, animacije i multitouch ekrani. Centar pored stalnog postava sadrži i multifunkcionalnu dvoranu, dječju igraonicu, speleo – dokumentacijsku knjižnicu sa 6500 knjiga na temu speleologije.

Speleon se razgledava u društvu vodiča, pa se nemojte iznenaditi ako na trenutak zakoračite u osjetilnu komoru i doživite podzemne uvjete na samoj površini. Moguće je i osjetiti težinu speleološke opreme ali i vidjeti prave dragulje koje su svojim predanim radom pronašli arheolozi i paleontolozi. Naime, u unutrašnjosti Baraćeve špilje pronađeno je musterijensko oruđe, kutno strugalo – ručni alat iz doba neolitika, koji je najbolji dokaz da su u ovom dijelu Hrvatske, točnije u Gornjoj Baraćevoj špilji boravili i praljudi.

Predah uz štrudlu i čaj

Uz recepciju Centra se nalazi i ugostiteljski objekt pa se počastite domaćim štrudlama raznih nadjeva i preporučujemo ljekovite čajeve iz lokalnog OPG-a. Na dovitljivim lecima na stolovima naći ćete objašnjenja kako na organizam djeluju pojedini čajevi Teasheena (tišina), od ljekovitih biljaka koje rastu uz Plitvička jezera: glog je obogaćen snagom šume pa će ojačati sve aspekte vašeg bića, matičnjak je povezan s korijenom, mineralima i vodom iz tla pa će vas povezati sa snažnom energijom iz tla, kopriva je okupana vodom i odnijeti će sve nečistoće iz organizma…

Što se još može vidjeti u blizini? 

Kako biste povezali svijet podzemne baštine s prekrasnom prirodom koja dominira Likom, zastanite u Slunju i prepustite se vođenoj turi s renđerom kojeg organizira Javna ustanova Natura Viva. Oni se programom Udahnite ljepote Slunjčice, odlično nadovezuju na sve što ste vidjeli u Speleonu. Naime, voda radi čuda na površini zemlje i ispod nje. Svojim podzemnim tokom oblikovala je Baraćeve špilje, a Slunjčica je, izdubivši kanjon stvorila predivan krajolik na kojem je evidentirano čak 101 vrsta različitih biljnih i životinjskih vrsta.

 

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić