Hotel Palcich – dobar razlog za provesti vikend uz Plitvička jezera

Otprilike dva sata vožnje automobilom trebat će vam da iz Zagreba dođete u mjesto Čatrnja, u sastavu općine Rakovica. Možda vam imena ne govore mnogo, ali kada kažemo da se radi o mjestima koja su desetak minuta vožnje, odnosno šest kilometara udaljena od službenog ulaza u Nacionalni park Plitvička jezera, interes postaje sigurno veći. A za vikend proveden u ovom predivnom kraju naše zemlje, preporučujemo smještaj u Hotelu Palcich, koji se nalazi u Čatrnji, odmah ispod Grabovca.

Hotel su, neposredno prije pandemije otvorili Kristina i Igor Palcich, tako da se tek ove godine, uz pomoć glavnog menadžera Martina Božića sprema zasjati u pravom sjaju. Hotel s pravom nosi četiri zvjezdice – gostima su na raspolaganju 22 vrlo prostrane i luksuzno opremljene sobe te pet apartmana s terasama, a može se neograničeno koristiti wellness centar s bazenom, saunom, jacuzzijem i teretanom. Smještaj za poželjeti, ali savjetujemo da si vrlo detaljno rasporedite vrijeme za uživanje, jer sadržaja koji će vam uljepšati dane ima mnogo – u Hotelu Palcich i izvan njega.

Ljubitelje vina privući će odlično osmišljen vinski bar s pomno odabranom vinskom listom – pjenušci sa Plešivice, vina iz istarske vinarije Prelac, potom legendarne etikete iz slavonske vinarije Enjingi, odabrane etikete vinarije Zlatno brdo

Volite li više žestoka pića, ili samo želite napraviti malu stanku uz osvježavajuće sokove i odličnu kavu, zastanite odmah do recepcije u baru. One iskusnije sigurno će privući ponuda Macallan Single Malta ili ruma Mount Gay XO s Barbadosa. „Imamo još zvučnih etiketa jer nam je cilj udovoljiti i najzahtjevnijim gostima i spremni smo na sve izazove“ kaže Marin Božić i dodaje da je hotel, zahvaljujući odlično opremljenoj konferencijskoj sali, privlačan i poslovnjacima.

Odlično posložen objekt kod kojeg svaki detalj služi da bi gostima bilo što ugodnije, što se tiče gastronomije privlači i gurmane koji nisu u ovaj dio Hrvatske došli samo zbog janjetine s ražnja ili plate mesa s roštilja. Kad putuješ u Italiju, jedeš tjesteninu, kad dođeš u Francusku želiš probati coque au vin, što je normalno. Jer zemlju, njene običaje i ljude upoznaješ i preko kuhinje. A, što je većina naših ugostitelja do sada radila – strancima i domaćim turistima nudili su loše pizze i ćevapčiće. A, naša cijela zemlja obiluje tako kvalitetnim namirnicama, imamo tako bogatu kuhinju, pa zašto s autohtonim jelima ne privlačiti goste kojima će kvalitetno pripremljena jela sigurno ostati u uspomeni i ponukati ih da opet navrate i isprobaju nešto za njih novo, a za nas tradicionalno.

Upravo takvim se promišljanjem vode u Hotelu Palcich. Naime, restoran je otvoren za sve putnike i gurmane, odnosno za goste koji – nisu gosti hotela, a kad se temperature samo malo popnu, može se u ručku ili večeri uživati i na velikoj terasi zaklonjenoj od prometa. Svakim se danom upotpunjuje jelovnik, a u kuhinji se pripremaju jela od proizvoda lokalnih OPG-ova jer ako nemaš kvalitetnu namirnicu, teško je pripremiti kvalitetno jelo.

Već sada se može, primjerice za predjelo naručiti hladnu platu s tri sira (iz Like i s otoka). Ako više volite „konkretnije“ možete naručiti platu s domaćim kobasicama, pršutom i slaninom, a nakon ovog uvoda uživajte u odlično pripremljenoj divljači, jer na jelovniku se izdvajaju steak od jelena u umaku od čokolade i crnog vina s gratiniranim krumpirom ili gulaš od divljači s narezanom kuhanom roladom od kruha (inačica okruglica od kruha). Za one koji ne vole divljač, u kuhinji će pripremiti sous vide rolano otkošteno pile s domaćim njokima i gratiniranom mladom mrkvicom.

U kuhinji Hotela Palcich odlično peku meso, pa je za preporuku steak koji će vam pripremiti „po zanatu“, a ne volite li meso, nećete pogriješiti ako naručite pastrvu iz Gacke s blanširanim mladim povrćem ili salatom – dakako od ličkog krumpira.

 

Upozorili smo da pomno planirate vrijeme (ili produžite boravak). Naime, u neposrednoj blizini je službeni ulaz u Nacionalni park Plitvička jezera. Za obilazak će vam trebati jedno prijepodne. Ali, jezera i veliki slap možete iz „ptičje perspektive“ doživjeti šetajući gornjim stazama. U blizini Hotela Palcich nalaze se Baraćeve spilje (raspitajte se o radnom vremenu, možda šišmiši još spavaju), a svakako posjetite i novootvoreni Centar podzemne baštine Speleon u kojem ćete doznati sve o prošlosti i sadašnjosti podzemnog svijeta ovog područja. Vanjski svijet, odnosno divnu prirodu možete razgledati na konjima i quadovima, ovisnicima o adrenalinu preporučujemo zip line ili carting vožnje, a u Dolini jelena s djecom svakako posjetite mali Zoo.

Više zrelijoj generaciji, ali i mlađima biti će zanimljivo razgledati skrivenu Titovu vilu, Vilu Izvor (u podnožju izvire rječica koja napaja najveći plitvički slap) – kako se službeno zvala, a danas je zovu Objekt 99. Za nju rijetki znaju, a kada je bila u punom sjaju, u dvoranama za sastanke vodili su se tajni razgovori, nakon kojih bi se oficiri, političari i važni ljudi onoga sistema opuštali uz viski i cigare. Vila je imala kuglanu, dvoranu za biljar, kino i 99 soba – zato je i zovu Objekt 99. Nakon Drugog svjetskog rata gradili su je politički zatvorenici iz Gradiške, Lepoglave i s Golog otoka, a u ono doba bila je najskuplja predsjednička rezidencija. Danas je devastirana i šteta da se ne krene s obnovom ovog napuštenog prostora od šest tisuća četvornih metara.

U prošla vremena vratiti će vas i bivši vojni aerodrom Željava, odnosno službeno zvan vojni kompleks i baza Klek objekt 505, građen 1960. godine za vrijeme Jugoslavije i to u potpunoj tajnosti. Strateški pozicioniran služio je za obranu i zračni nadzor teritorija, ali i mjesto koje je bilo skriveno od radarskih pogleda sa Zapada. Cijeli se kompleks proteže na 7 milijuna m² na kojem se nalaze kasarne, piste i tuneli (ukupno je izgrađeno 4 ulaza u planinu u obliku aviona Mig 21). Na samom ulazu baze nalazi se avion Douglas koji je originalno služio za prijevoz i desant padobranaca, a danas pun naljepnica predstavlja idealno mjesto za napraviti selfie.

Nabrojali smo samo mali dio onoga što možete doživjeti u ovom predivnom kraju Hrvatske. Napravite plan, listu želja, a baza za razgledavanje svih divota neka vam bude Hotel Palcich u kojem ćete uživati svim osjetilima.

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Rene Karaman, Sunčana Barušić i arhiva Hotela Palcich