Arhiva oznaka za: Vinarija Marijan Arman

Glazba iz dekantera u diWine baru: vina vinarije Marijan Arman uz skladbe Nine Simone

U mnogima omiljenom diWine baru nedavno smo opet uživali u spoju glazbe, vina i finih zalogaja na manifestaciji Glazba iz dekantera. Ima li što ljepše, pogotovo kad provedeš vrijeme i u dobrom društvu, u prostoriji ispunjenoj pozitivnom atmosferom.

„Ljudi se često sprijateljuju, odnosno spajaju prema glazbenim ukusima“ kazao je na početku druženja Kornelije Hečimović koji je na takvim susretima zadužen za što drugo, nego za glazbu. I to dobru glazbu!

Da, glazbeni ukusi spajaju ljude, ali ih spaja i ljubav prema vinu, što se pokazalo i kod ovog susreta. Na  početku manifestacije, bilo je zanimljivo promatrati diWine bar ispunjen do posljednjeg stolca na kojima su sjedile većinom žene. Ovoga puta muški je dio bio u manjku, a ženski su dio pojačale, kao i uvijek, vlasnica diWine bara, Irena Lučić i ovoga puta Nedjeljka Krupjan koja je vinariju Marijan Arman predstavljala u ime Nine i Ines Arman, kćerke Marijana Armana, koje su nakon smrti oca vrlo uspješno nastavile voditi vinariju.

Nedjeljka Krupjan, Kornelije Hečimović i Irena Lučić

Na mnogim prezentacijama vina, što zbog nemogućnosti, ali i činjenice da kartoni s buteljama stižu u posljednji trenutak, gostima se toči toplo vino. Ok, za crna, ali kad u čaši dobiješ mlaki pjenušac ili još gore, topli rose, nije baš neka sreća. To se u diWine baru još nije dogodilo. Na radost sviju, u čaše nam je Nedjeljka Krupjan natočila pjenušac Marijan Arman Stanzia Brut, od stopostotne malvazije koji je odmah orosio staklo.

„To je pjenušac napravljen charmat metodom, a osjetit ćete citrusne note korice limuna i mandarine na koje se nastavljaju arome zrele jabuke te mladog ploda badema. Ovo je vino izvrsno kao aperitiv, u ovom slučaju naše piće dobrodošlice, a uskoro će vam uz njega biti posluženi i prvi zalogajčići: Bruschetti s bakalarom“ kazala je Nedjeljka Krupjan, sommelierka vina i maslinovih ulja, koja se nakon rada u mnogim restoranima i barovima odlučila preseliti u Istru i pokrenuti vlastitu firmu Cheers With You i voditi organizirana kušanja.

Bruschetti s bakalarom

Veselo su se perlali mjehurići u čašama, a Kornelije Kovač je preuzeo mikrofon. Znali smo da će se te večeri slušati glazba Nine Simone, samo nismo znali koje pjesme. A, kad su krenuli prvi taktovi njene najpopularnije skladbe My baby just cares for me, raspoloženje se dodatno popravilo.

„Ne volimo reći da uzgajamo lozu, već da se međusobno odgajamo i upoznajemo. Mi ne proizvodimo, već živimo vino. Mislimo da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom“ kazao je jednom prilikom Marijan Arman, a mi smo zaključili da je govorio istinu. A, kad se spoji više umjetnosti, javlja se pravi hedonizam, što se potvrdilo s drugim vinom koje se počelo točiti: Marijan Arman Malvazija Grand Cru.

 

„Ova malvazija nije odležana, nego ime otkriva da je grožđe raslo na posebnom položaju, a posebnu aromu i mineralnost daje mu i fliš, kako mi zovemo tlo u kojem raste. Osjetit ćete pregršt zrelog voća među kojim dominiraju dinja i marelica, dok će kasnije, ako malo zavrtite čašu pridružiti i elegantna nota bagremovog cvijeta“ kazala je Nedjeljka Krupjan, a potom se na njene riječi nadovezao Kornelije Hečimović navodeći zanimljivosti o životu Nine Simone i puštajući drugu skladbu Ain´t Got No, I Got Life, koja je postala popularna zahvaljujući mjuziklu Hair (Kosa). Izvedba Nine Simone gotovo je najbolja, svi su se složili pijuckajući odlično vino uz Kroket od riže s tikvicom na podlozi od svježeg sira.

Kroket od riže s tikvicom na podlozi od svježeg sira

Marijan Arman Sauvignon Blanc bilo je treće vino koje smo kušali te večeri. „U vinariji Marijan Arman njeguju autohtone sorte grožđa, kao što je malvazija istarska i teran, ali i internacinalne. Ovo vino koje imate u čaši ima tipičnu sauvignonsku aromu – po bijelom cvijeću, naročito bazgi. Oni istančanijeg njuha sigurno će osjetiti i miris marelice, breskve pa na karaju i zeleni list rajčice te zrele jabuke koje odlično prate njegove mineralne note“ rekla je Nedjeljka Krupjan dok smo kušali i treće jelo: Fuže s pestom od bosiljka, prženom slaninom i grana padanom, a Kornelije Kovač je na razglas pustio treću pjesmu. Ovoga puta bila je to posebna izvedba Nine Simone skladbe Feelilngs na Montreux Jazz Festivalu.

Fuži s pestom od bosiljka, prženom slaninom i grana padanom

Kad je Istra u pitanju, ne može se bez terana, autohtone istarske sorte kojoj danas, zahvaljujući vinarima i njihovom trudu, sve više raste popularnost. Sporili smo se sa susjedima po pitanju te sorte, ali – teran je naš, i ponosni smo na njega, pogotovo kada se u čaše natoči tako fino vino – Marian Arman Teran (2017.). „Za neka vina ne koristim dekanter, pogotovo kada se radi o ranijim berbama. Ako je u pitanju primjerice berba 2009., onda svakako, ali kada se toči mlađe crno vino, kao što je ovo, iz berbe 2017., malo ranije otvorim bocu, a potom s gostima raspravljam o tome kako se vino u njihovim čašama mijenja. Naime, kada se vino dekantira, ono, istina prodiše, „dođe na svoje“ kako bismo rekli, ali tada je u svim čašama, u svakom trenutku isto. Ovako, ono se razvija u čašama i kod svakog gutljaja ima drukčiju aromu. Tada kušači, kao što ste vi danas, imaju privilegiju na neki način „putovati s vinom“ i to mi se sviđa“, objasnila je sommelierka Nedjeljka Krupjan, a gosti su vrtjeli čaše, njuškali, kušali i uvjerili se da ima pravo. Vino i Platica s kulenom, sirom i maslinama, još su bolje prijali nakon što su prostoriju ispunili zvuči četvrte pjesme. Ovoga puta bila je to skladba Feeling Good s potpisom Nine Simone, u odličnoj izvedbi Lauryn Hill.

Platica kulen, sir i masline

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Sunčana Barušić i Sandra Brambila

En primeur 2023. Istrijani u Zagrebu potvrdili status vrhunskih vinara

Više od šezdeset vinara iz Istre predstavilo je malvazije istarske berbe 2022. na 11. En primeuru, manifestaciji koju je 2012. pokrenula Vinistra po uzoru na takva događanja u Francuskoj. Premijerno kušanje vina u zagrebačkom hotelu Esplanade tradicionalno je okupilo hrvatsku vinsku scenu, sommeliere, enologe, vlasnike ugostiteljskih objekata, distributere, sve one koji su željeli na vrijeme rezervirati vina dok su još u bačvama, ali i ljubitelje malvazije i istarskih vina.

„Prošla vinogradarska godina bila je vrlo izazovna i obilježena velikim sušama ali istarski vinari imaju puno utakmica u nogama pa su ponovo odradili vrhunski posao. Siguran sam da ćemo nakon En primeura još jednom zaključiti kako imamo jako dobre mlade malvazije“, ističe Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre pred kojom je iznimno dinamična godina s atraktivnim vinskim manifestacijama. Među njima i važno domaćinstvo prestižnog svjetskog ocjenjivanja Concours Mondial de Bruxelles.

Luka Rossi, Boris Miletić, Sandra Zokić, Zlatko Komadina i Marko Miklaužić

Prije promenadnog kušanja održana je radionica”Malvazija kroz različite terroire Istre” koju su vodili sommelier Filip Savić i dr. sc. Kristijan Damjanić. Na radionici su predstavljeni najbolji uzorci malvazije istarske berbe 2022. Naime, stručan žiri je odabrao 11 uzoraka koji najbolje predstavljaju pet vinarskih regija na koje je podijeljena Istra, pa su prisutni imali prilike kušati malvaziju iz vinarije Vivoda (jug), malvaziju Festigia iz Agrolagune (zapad), malvaziju vinarije Kadum (također zapadna regija), malvaziju vinarije Franković (sjever-sjeverozapad). Iz iste regije predstavljena je i malvazija vinarije Dešković, potom malvazija Valenta (centralni dio Istre) i malvazija vinarije Benazić (istočni dio Istre). “Zadatak nije bilo lagan jer od 43 pristigla uzorka morali smo izdvojiti ovih jedanaest i nadamo se da smo uspjeli barem donekle dočarati koliko se malvazije istarske razlikuju s obzirom na terroir i kakvih će karatkeristika biti vina od ove sorte iz prošlogodišnje berbe” rekao je sommelier Filip Savić.

“Impresionira me kako Istrijani savršeno spajaju proizvodnju vina i maslinovog ulja s turizmom i u tom smislu je genijalna ideja da se Concours Mondial de Bruxelles održava u Istri gdje će se svijetu osim vinara iz Istre i čitave Hrvatske prezentirati i Istra kao turistička destinacija. Ovo je velika vrijednost za hrvatski turizam i hrvatsko vinarstvo“, istaknula je Sandra Zokić, izaslanica ministrice poljoprivrede i ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Boris Miletić istarski župan, također je potvrdio značaj Concours Mondial de Bruxellesa za istarski turizam i vinarstvo, a kao jedan od simbola Istre izdvojio malvaziju istarsku koja kvalitetom parira i mnogo većim vinskim regijama.

Kao i svake godine s istarskim vinarima u Esplanadu je stiglo i dvadesetak kolega s Kvarnera sa žlahtinama te članovi Bregovite Hrvatske s mladim vinima. Kvarnerske vinare podržao je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a član Upravnog odbora vinara Bregovite Hrvatske Marko Miklaužić istaknuo je kako su za razvoj ove vinske regije zaslužne tri autohtone sorte škrlet, pušipel i kraljevina koje su se također mogle kušati u Zagrebu na En primeuru.

Ana i Marino Markežić

U zahuktaloj atmosferi, svatko je nalazio svog favorita, poznato lice vinara s kojim je razmijenio mišljenja i komentare, a kušajući toliko dobrih mladih vina bilo je teško odlučiti se za najbolje.

„Nakon standardno dobrog Kozlovića, vinarije koja iz godine u godinu s odličnim vinima opravdava kvalitetu svog rada, najviše mi se svidjela mlada malvazija vinarije Kabola. Još je u mladoj formi, jučer je punjena iz tanka, ali kad se primiri i malo „odmori“, biti će to vrhunsko vino voćno-mineralne arome. Pohvalila bih i mlade malvazije vinarije Marijana Armana koje imaju nešto više alkohola, a istodobno su mineralne, tople, svilenkaste i već sada dobro izbalansirane, te malvaziju vinara Claudia Tomaza. Ona pak ima niže alkohole (oko 11%) sviježih je aroma, te jako izražene voćnosti“ rekla je sommelierka Manuela Maras i napomenula kako joj se kod gostujućih vinarija iz Bregovite Hrvatske najviše svidio pušipel vinarije Cmrečnjak koji će sigurno ove godine biti omiljeno u krugovima ljubitelja vinskih kapljica, koji vole svježa vina raskošne arome.

Antonio Tomaz

Nina Arman

 

Foto: Merlo De Graia i Sunčana Barušić