Spoj Turopolja i Moslavine – Black Bull wagyu steakovi i Trdenić vina

„Mi proizvodimo vino, Siniša Birčić i njegova obitelj kvalitetno meso. Naša je vinarija u Moslavini, farma Black Bull u Lekeniku, u Turopolju. Zapravo, Moslavina i Turopolje, jedno su do drugog i vrlo su slična područja, pa smo htjeli pokazati kako izgleda kada se spoji ono što se uzgaja na tim područjima. Ono što mi uzgajamo! Siniša Birčić i ja odlučili smo dokazati da nisu u pravu oni koji smatraju – da je inozemno bolje.   Dokazat ćemo da naši proizvodi kvalitetom mogu parirati stranim, pa čak i zauzeti vodeću poziciju“, kazao je na početku druženja Tomislav Trdenić koji s bratom Krešimirom i obitelji vodi vinariju Trdenić u Popovači, domaćinu ovog eno-gastronomskog okupljanja.

Tomislav Trboglav, Siniša Birčić i Tomislav Trdenić

Tomislav Trdenić i Siniša Birčić odlučili su, uz pomoć velikog znalca pečenja mesa, Tomislava Trboglava, chefa novootvorenog zagrebačkog restorana Marble, pripremiti prvoklasne Wagyju steakove i burgere u upravo iz Meksika dostavljenom Big Green Egg-u dimenzija kakve se kod nas ne mogu pronaći i sljubiti ih s moslavačkim vinima.

„Počeo sam od nule. Prije desetak godina stajao sam s obitelji na praznom polju, ali glave ispunjene željom da proizvodim kvalitetno meso. Nismo tražili poticaje pa da budemo opterećeni brzim uzgojem i potrebom isporuke klaonicama velikih količina. Naša goveda žive sretno, na svježem zraku, hrane se ječmom i kukuruzom domaćeg uzgoja, dajemo im drop od maslina, čak ih hranimo i napolitankama“, kazao je Siniša Birčić, koji s obitelji na ranču Black Bull u Lekeniku, na 40 hektara zemlje jedini u Hrvatskoj uzgaja wagyu goveda. Njih ima četrdesetak, dok je ostatak, pasmine black angus.

Eno – gastronomsko druženje započelo je pjenušcem od škrleta – Trdenić, napravljenom bez kompromisa pa i bez dodavanja likera. Sasvim je suh, ugodne aromatike, srednjeg tijela i izražene svježine. Potom se točio mirni  Škrlet 2022. koji je sad u punoj snazi. Iskazuje intenzivne sortne arome u kojima dominiraju breskve i zelene jabuke, a okus mu je fin, bogat i svjež.

„Meso koje upravo tranšira chef Trboglav, da bi napravio savršene steakove, odležavalo je 60 dana na suhom zrenju. Probali smo ga nakon dvadeset dana, probati ćemo ga danas, a ostatak nakon što odleži 90 dana. Naime, malo smo eksperimentirali i ustanovili da se okus mesa bitno mijenja nakon 60 i 90 dana“, kazao je Siniša Birčić dodajući kako trajanje odležavanja ovisi i o tome koliko je meso prošarano masnoćom.

Ubrzo je posluženo izvana karamelizirano, a iznutra savršeno sočno, k´o putar mekano meso uz koje se točio Pinot gris Trdenić family Fonders selection 2015. Deda ga u vinariji zovu od milja. Izrazito je moćno, ali elegantno i profinjeno. Fino i slojevito miriše, bogatog je okusa i punog tijela, kremozne teksture te alkoholne slasti uravnotežene s mineralnom svježinom.

Grgur Trdenić

I dok se razgovaralo o pečenome mesu wagyu goveda, na stolove su stigli burgeri. „Sirovi možda izgledaju čudno s vidljivim dijelovima masnoće, ali eto, sada ste se uvjerili da kad se ona rastopi, dobiva se savršena tekstura i neponovljiv okus“ tumačio je Siniša Birčić, a Grgur Trdenić, stariji sin vinara Tomislava Trdenića žustro je pomagao i u češe predpremijerno točio Crni pinot 2019. Vino ima izražene arome višnje i trešnje, uz ponešto zemljanih tonova. Boja je malo jače rubinska nego što je uobičajeno kod crnih pinota Bregovite Hrvatske, tijelo puno, a svježina izražena. Etikete su u izradi, a na tržište će ga plasirati za tri mjeseca.

Siniša Birčić, Tomislav Jakopović i Tomislav Trdenić

Wagyu steakovi se za sad mogu kupiti jedino na farmi Black Bull u Lekeniku, a vina vinarije Trdenić na policama Vrutka. Međutim, poseban je doživljaj doći u vinariju Trdenić, razgledati podrum, a potom pijuckati njihova vina u moderno uređenoj kušaoni ili terasi s koje puca pogled na gotovo cijelu Moslavinu.

 

Tekst: Sunčana Barušić

Foto: Nikola Zoko i Sunčana Barušić