Predivan dan u Moslavini sa škreltom u čaši

U sklopu manifestacije „Škrlet u čaši“, u organizaciji  Sisačko-moslavačke županije i njenog župana Ivana Celjaka, proveli smo predivan dan u Moslavini, dan koji je bio posvećen vinskoj sorti škrlet. Posjetivši tri vinarije – Cvanciger, Trdenić i Mikša dobili smo kratak uvid koliko je sorta škrlet važna za ovu regiju, te koliko joj ljubavi i pažnje posvećuju vinogradari i vinari i proizvode vrhunska vina.

Sisačko-moslavačka županija domovina je trima sortama vina: škrlet, moslavac i dišeća ranina. Škrlet je prva sorta koja je dobila rješenje Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo o priznavanju tri klona škrleta zahvaljujući projektu koji je u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zgrebu, entuzijastima vinarima i podrumarima iz Moslavine provela Sisačko-moslavačka županija. Upravo zahvaljujući tom projektu škrlet je postao najpoznatija i najtraženija sorta koja se odlično slaže s autohtonim jelima, ali i s jelima drugih područja zbog svojih izuzetnih, specifičnih i osebujnih nota kao i  prilagodljivosti.

Domagoj Jakopović Ribafish i Ivan Celjak

„Ova manifestacija je dio šireg projekta, koji ima za cilj promovirati Moslavinu, kao kvalitetnu turističku, vinsku destinaciju, naše vino i naše kvalitetne vinarije. Trenutno imamo u tijeku natječaj „Turizam +“ i u tom natječaju smo predvidjeli sredstva za poboljšanje kvalitete turističkih usluga, s ciljem ulaganja u dodatne sadržaje, kao što je izgradnja bazena, sauna, adrenalinskih parkova… Osigurali smo značajna sredstva, maksimalnih 15 000 eura po prijavitelju. To je naš doprinos u cilju poboljšanja kvalitete turističke ponude. Želimo privući veći broj turista na područje Moslavine, na područje naše županije i omogućiti profesionalnim iznajmljivačima soba, subjektima u malim gospodarstvima, vinarima da naplaćuju svoju uslugu više, bolje, da zarade, naravno, a sve to ide u cilju razvoja Sisačko-moslavačke županije,“ rekao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije, te dodao kako je sorta škrlet izvorni kultivar plemenite vinove loze Sisačko-moslavačke županije i kao takava za ovu županiju predstavlja posebnost, prepoznatljivost i ogroman turističko-gospodarski potencijal. Cilj je da vina od ove sorte postanu prepoznatljiva i izvan granica Moslavine a želja vinogradara i vinara dokazati da se od ove sorte mogu raditi svježa vina, ali i pjenušci te vina koja imaju odličan potencijal za starenje“.

Nakon nastupa članova KUD-a „Repušnica“, najstarijeg izvornog kulturno umjetničkog društva na području Grada Kutine, o povijesti škrleta, prisutne je upoznao Lovro Miklaužić, a potom se kušalo vino, dakako sorte škrlet, moslavac i dišeča ranina, te mastilo brk odličnim suhomesnatim proizvodima Promes Cvanciger.

Manifestacija „Škrlet u čaši“ nastavila se u vinariji Trdenić, u kojoj je dobrodošlicu uz pjenušac od škrleta gostima poželio domaćin, Tomislav Trdenić, u podrumu su degustaciju škrleta vodili Krešimir Trdenić i sommelier Tomislav Jakopović, a autohtonim jelima Moslavine goste je oduševio chef Šimić.

„Želite li kušati školski, bazni, sortni škrlet, tada probajte ovaj“, rekao je Tomislav Jakopović nakon što su gosti ušli u podrum vinarije Mikša, trećeg domaćina toga dana, koja na ulazu ima i posvetu Dragutina Tadijanovića koji je itekako cijenio dobro vino.

U Vinskom dvoru Kutina, Ivan Celjak župan Sisačko Moslavačke županije, somellier Tomislav Jakopović i moderator manifestacije Domagoj Jakopović Ribafish dodijelili su nagrade za „Naj škrlet“. Županov pehar osvojili su hobist Marijan Dolovšak i profesionalac Damir Koštuić.

Vinari u svojim vinarijama uvijek će goste i turiste dočekati širom otvorenih vrata i s velikim žarom pričati o svojim vinima, naročito o sorti škrlet, ali Sisačko-moslavačka županija pruža mnogo više. Ona obiluje prirodnim ljepotama, a u samom središtu županije nalazi se PP „Lonjsko polje“ koje je povezano s Moslavinom jednom od podregija vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska. Zahvaljujući svojim osebujnim i pitoresknim krajolicima kao i stoljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze i podrumarstva Sisačko-moslavačka županija postaje iznimno važna na vinskoj karti Republike Hrvatske. Iz toga razloga i ne čudi činjenica kako županija postaje sve traženija i posjećenija destinacija te zanimljivija kada je vinski turizam u pitanju.

Foto: TZ Sisačko-moslavačke županije i Sunčana Barušić