Arhiva oznaka za: Ško vina

Savršena oluja hrvatskih talenata u New Yorku

Savršena oluja brojnih hrvatskih talenata predstavljena je u Manhattan Motorcarsu u New Yorku, gdje je prvi Hrvat dobio svoju specializiranu Neveru.

Kontekst mnogih talenata u kombinaciji je impresivan – od uspjeha Rimac Automobila, nastalog u viziji jednog čovjeka unutar zemlje s nešto više od tri milijuna stanovnika i bez automobilske povijesti, pa impresivne priče o studentu na košarkaškoj stipendiji u SAD-u, koji postaje istaknuti neurokirurg, do toga da njegova obitelj nastavlja tradiciju vinarstva staru više od 100 godina.

Dr. Branko Škovrlj, osnivač i neurokirurg u Nu-Spineu, Edison, NJ, toliko se oduševio Neverom i njezinih 26 km pomno ispletenih žica, koje opisuje kao neurone mozga, da je počeo raditi s timom Rimac na svojoj verziji Nevere koja je upravo stigla u New York.

– Svaka Nevera je posebna priča, san jednog od vlasnika, realiziran u obliku karbonskih vlakana i elektrona, pri čemu je i svako iskustvo kupca drugačije. Danas dijelimo bitan trenutak s Brankom, dok postaje ne samo prvi Hrvat koji posjeduje Neveru, već i ambasador onoga što smo ovdje izgradili i pomicali granice mogućeg. Obojica ponosno predstavljamo našu domovinu na globalnoj razini i bila je čast imati kraj sebe Branka, koji je bio ozbiljno uključen u stvaranje svoje Nevere te koji je sada postao dio obitelji vlasnika Rimac automobila. Ova je isporuka dokaz naših korijena, našeg puta i naše budućnosti – istaknuo je Mate Rimac.

Na proslavi otvaranja Nevere, gostima je poslužena hrana iz restorana Villa Berulia, uključujući crni rižoto arancini, punjene masline i fritule. Tijekom slavlja se nazdravilo fantastičnim Ško Vinima, posebno uvezenim u SAD za ovu prigodu.

– Bila mi je čast raditi s Rimac timom na stvaranju moje vlastite specijalizirane Nevere i jedva čekam da je odvezem kući kao simbol hrvatske izvrsnosti. Također sam ponosan što su moja uža obitelj i gosti mogli proslaviti ovu posebnu prigodu uz obiteljska vina koja smo upravo uvezli u SAD – rekao je dr. Škovrlj, neurokirurg i ravnatelj Nu-Spine, i suvlasnik Ško Vina.

– Kombinacija talenata iz područja automobila, zdravstva i vina stvorila je ‘savršenu oluju’ za prikaz Hrvatske kao moderne zemlje koja istovremeno cijeni svoju tradiciju. Svaka Nevera isporučena u SAD, kao i svaki gutljaj nagrađivanog hrvatskog vina na ovom kontinentu, povećava razumijevanje ljepota Hrvatske, bilo da je riječ o njezinoj povijesti, kulturi i plažama ili modernim tehnologijama za hiperautomobile i proizvodnju vina – kaže Mirena Bagur, osnivačica Croatian Premium Wine Imports, Inc.

 

O Ško Vinu, Oklaj, Dalmacija

Sadašnja generacija obitelji Škovrlj proširuje dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva koju je započeo Luka Škovrlj, rođen 1858. Njegova uspješna vinarska karijera okrunjena je fantastičnom nagradom na izložbi vina u Londonu 1906. Danas tradiciju nastavlja nova generacija s ciljem okrupnjavanja obiteljskih posjeda za omogućavanje poljoprivredne proizvodnje u vinogradima u Vedrovom polju, Bristovači i Bunarači u selu Razvođe, te istovremeno rade na obnovi obiteljskih imanja. Proizvode sorte bijelog grožđa debit, maraština i pošip te crnog grožđa merlot, cabernet sauvignon, i syrah. Kako biste posjetili 200 godina staro obiteljsko imanje, vinariju i vinograde u blizini Šibenika i dogovorili degustaciju, posjetite www.sko-vina.com, ili ih kontaktirajte na info@sko-vina.com  ili +385 91 5961097 te pratite na Facebooku i Instagramu.

 

O Croatian Premium Wine Imports, Inc. (CPWI)

Sa sjedištem u metrou Bostona, Massachusetts, CPWI distribuira, prodaje na malo i promovira hrvatska vina u SAD-u. Počevši od vina s područja Dubrovačke županije, portfelj tvrtke sada uključuje 101 etiketu vina iz 35 vinarija i svih vinskih regija, uključujući sorte poput graševine, malvazije istarske, plavca malog, tribidraga tj. zinfandela, terana, babića i pošipa. Kako bi podigla svijest o Hrvatskoj, tvrtka je strateški partner s Hrvatskom Turističkom Zajednicom, Gospodarskom komorom & Vina Hrvatska te četiri regionalne vinske udruge.

 

Dalmatinske vinske ikone u centru Zagreba

Vinska manifestacija Dalmamtinske vinske ikone na kojoj su vinari Dalmacije predstavili isključivo svoja najbolja vina održana je 06.11.2023. u hotelu Esplanade. Radi se o jednodnevnom promenadnom kušanju na koje su zbog limitiranog trajanja vinari iz svih dijelova Dalmacije donijeli samo po dvije ili maksimalno tri etikete, one s kojima se najviše ponose.

Predstavljanjem samo posebnih vina, takozvanih perjanica podruma, vinari su željeli skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji više nego evidentna, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost, te autentičnost vina.

Naime, u Hrvatskoj niti jedna regija ne posjeduje sortno i stilsko bogatstvo jedne Dalmacije, jer broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija zajedno, a potvrda najviše kvalitete dalmatinskih vina stiže s renomiranih internacionalnih natjecanja poput britanskog Decantera na kojima Dalmacija osvaja više najsjajnijih odličja od bilo koje druge regije iz ovog dijela Europe.

Stoga je manifestacija Dalmatinske vinske ikone jedno uzbudljivo događanje ekskluzivnog karaktera na kojem se posjetiteljima pruža prilika na jednom mjestu kušati najvažnija vina Dalmacije, koja im rastaču i o kojima im pričaju autori vina osobno.

Predsjednik udruge Leo Gracin rekao je: “Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati i/ili ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. Dalmacija je bogata sortama, specifičnim teroirima i stilovima vina u što su se naši partneri mogli uvjeriti na ovom jednodnevnom kušanju’’

Vinari koji su predstavili svoje perjanice: Baraka, Bora, Boškinac, Carić, Grabovac, Gracin, Grgić, Hvar hills, Katić, Kraljevski vinogradi, Opus vina, Prgin, Prović, Rizman, Saints hills, Skaramuča, Stina, Škaulj, Ško vina, Testament, Tomić, Ventus i Zlatan otok.

 

Foto: Vinart