Uskoro počinju Dani otvorenih kušaonica u Šibensko-kninskoj županiji

Proljeće u Šibensko-kninskoj županiji već je tradicionalno rezervirano za jedinstveni eno-gastronomski doživljaj – Dane otvorenih kušaonica namijenjene svim zaljubljenicima u dobru vinsku kapljicu, jer vinari žele pokazati najbolje od najboljeg iz svojeg podruma. Ove godine manifestaciji traje 27. i 28. travnja, a u njoj sudjeluje čak 13 vinarija ovog kraja.

Od Pirovca do Primoštena, od Šibenika preko Plastova, Oklaja i Drniša, sve do Knina, pa od planina Dinare, Promine i Svilaje preko rijeke Krke te natrag do mora i otoka proteže se raznoliko područje Šibensko-kninske županije.

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daje mogućnost za uzgoj različitih sorti vinove loze. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora i škrto tlo daje babiću snagu, dok samo nekoliko kilometara dalje u zaleđu dublje i plodnije tlo pogoduje uzgoju debita“. Vinari ovoga kraja u vinogradima uzgajaju još autohtonih sorata kao što su maraština, lasina ili plavina… svatko ima svog favorita.

Plava, zelena i plavo-zelena ruta

Za obilazak vinarija, i kušaonica postoje i organizirani posjeti, odnosno rute.

Plava ruta počinje i Vinariji Baraka, Vinariju Prgin, Vinariju MI i Testament vinariju.

Plavo-zelena ruta počinje u Vinariji Baraka, potom se kreće u hotel Borovik gdje će gosti imati priliku kušati vina Vinarije Slamić, potom se kreće u Vinariju Livaić i Ante Sladić vina (samo za individualne posjete).

Zelena ruta obuhvaća Vinariju Vizzulin, Vinariju Duvančić (agroturizam Pilipovi dvori), vinariju Ško Vina i Vinariju Lasin.

Na danima otvorenih kušaonica posjetioci neće samo imati priliku kušati velik broj etiketa od različitih sorata, nego i rakije, likere i maslinovo ulje.

Sve rute kreću iz Šibenika u 12 sati kod parkirališta TEF, a ulaznice se mogu kupiti i on-line.

Želite li vinarije i OPG-ove obići individualno, dobro je znati da tijekom 27. i 28. travnja ostvarujete popust od 50 posto na kušanje u vinarijama koje sudjeluju u ovoj manifestaciji. Na stranici TZ Šibensko-kninske županije možete preuzeti i mapu kušaonica!

Autohtone sorte i prirodne divote

Donosimo samo neke detalje manifestacije, da se uvjerite kako se isplati „potegnuti“ do ovoga kraja:

U hotelu Borovik u Tisnom goste će dočekati Davor Slamić i predstaviti svoje vinske etikete. Svakako preporučujemo kušanje pjenušca Didin san, kojeg je Slamić napravio od sorata koje je u vinogradu uzgajao njegov dida: trbljan, debit, pošip i maraština.

U kušaonici Vinariji Vizzulin, smještenoj u Šibensko-kninskom zaleđu, goste će dočekati bračni par Višnja i Smiljan Reljić. Ovdje svakako vrijedi kušati opojni Merlot, potom Marušku, vino od sorte maraština, ali i svježi Pošip s vinograda koji se nalazi na južnim stranama planine Promina, na mjestu gdje se zahvaljujući rijeci Čikoli sastaju mediteranska i kontinentalna klima. Reljići su odlični domaćini, pa svakako naručite platu drniškog pršuta i domaće uštipke, a oni gladniji peku.

Suprotnost tradicionalnoj vinariji u okolici Drniša svakako je vinarija Ško Vina. Nalazi se u zaseoku Razvođe nedaleko Roškog slapa. Izvana klasična građevina za ovaj kraj, a kad se prođe ulazna vrata nailazi se na imanje koje podsjeća na kulisu francuskog filma. Kušaonica Ško Vina smještena je u obiteljsku kuću koju nova generacija predvođena Tomislavom Tukićem polako pretvara u biser turizma ovog kraja. Na ovom se mjestu spaja tradicija u svakoj kapi debita, maraštine i merlota, cabernet sauvignona  s modernim u obliku finih kanapea, koji se za ovo mjesto ekskluzivno pripremaju u poznatom splitskom restoranu Zrno soli. Svakako treba kušati i Rose, aromatično vino od 80 posto plavine i 20 posto merlota nagrađeno zlatom na prestižnom Concours Mondial de Bruxelles, u konkurenciji 1200 svjetskih vina.

Kušanje vina, spavanje u bačvi

Kako bi se uživalo u kušanju vina, ali i nešto ostavilo za drugi dan, treba ostati u znaku vina i užitka pa savjetujemo da utonete u ugodan krevet skriven u jednoj od bačvi. Naime, u Razvođu se nalazi Agroturizam Duvančić, specifičan po tome što njihovo apartmansko naselje izgleda kao „bačvograd“. Njega je u potpunosti kreirao i svaku staru bačvu Dalmacijavina restaurirao Marko Duvančić pružajući brojnim gostima jedinstveni doživljaj.

Nakon mirnog sna iz zaleđa bilo bi dobro spustiti se prema moru, točnije do nekadašnjeg premoštenog otoka Gola glava/Caput Cista koji se danas zove Primošten. Na njega pazi njegova zaštitnica Gospa od Loreta čiji se vidikovac nalazi iznad grada. Kip gospe visok je 17,50 metara, spada u najveće kipove Gospe u Europi, a za vrijeme sunčanih dana, kaže priča, da se kip vidi i iz talijanskog grada Loreta. S ovog mjesta puca pogled i na vinogradarski položaj Bucavac koji otkriva u krš smještene ‘kazete’ u kojima se sadi babić.

Upravo je taj babić zaslužan za posebna vina vinarije Prgin, koje će gostima točiti na kušanje vlasnica vinarije Ivana Prgin. Do vinarije se dolazi manjom cestom kroz sela primoštenskog kraja, a nalazi se u staroj mjesnoj školi koju su restaurirali i prenamijenili Ivana i njezin suprug Domagoj. Fino vino, uz zvukove jazz glazbe i pogled na krajolik vrlo brzo će „opiti“ svakog gosta.

Više informacija na Facebook, Instagram ili Web stranicama Turističke zajednice Šibensko kninske županije

 

Foto: Nikola Zoko i arhiva TZ Primošten