Pjenušavi doručak u vinariji Pavlomir

Jutarnja kišica u Zagrebu nas nije obeshrabrila, niti spriječila jaka bura kad smo stigli u Novi Vinodolski, da dođemo do vinograda vinarije Pavlomir, gdje se održavao Prvi Kvarnerski pjenušavi doručak u vinogradu, pod projekt Salona pjenušavih vina Zagreb, organiziran u suradnji Salona i Turističke zajednice grada Novog Vinodolskog, Turističke zajednice Kvarnera te udruženja Kvarner Wines.

Bilo je to divno eno-gastronomsko druženje, gdje se kupnjom čaše (ulaznice) moglo do mile volje uživati u odličnim pjenušcima, odabranim mirnim vinima i specijalitetima lokalnih proizvođača i OPG-ova.

Manifestacija Pjenušavi doručak, koju je osmislila Marija Vukelić, prvenstveno promovira destinacije u kojima se, što zbog položaja tla te klime, uzgaja grožđe s višim kiselinama, prema tome, mogu se raditi pjenušava vina. Jedna od takvih je i područje Kvarnera.

„Moramo se pohvaliti kako od 2026. godine Kvarner postaje i europska regija gastronomije“, kazala je na otvorenju direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov, a mi pa se nadamo da će se do tada u ovom divnom kraju koji je tako blizu metropole i u kojeg obožavaju strani turisti upravo zbog blizine granica, porasti i broj restorana s ponudom autohtonih jela i vina.

Ispred vinograda najprije su se kušali pjenušci. Žarko Stilin, direktor udruženja Kvarner Wines, ovoga je puta bio predstavnik vinara s otoka Krka. U posudama s ledom hladile su se boce pjenušaca vinarije Nada, Šipun, Ivan Katunar, Anton Katunar i dvije poljoprivredne zadruge – PZ Vrbnik i Gospoja.

Posebno je bio interesantan pjenušac OPG-a Ružić za kojeg je Franko Ružić s ponosom tumačio da je napravljen od autohtone sorte jarbola, karakteristične po tome da ima visoke kiseline, znači idealna za proizvodnju pjenušaca.

OPG Plovanić vina na čelu s Dejanom Rubešom svoj je rad posvetila revitalizaciji autohtonih starih sorti Kastavštine, s naglaskom na vino Belica od sorti mejsko, divjaka, jarbola, brajkovac, verdić i malvazija. Osim Belice porizvode i ostala mirna vina, ali i pjenušac Plovanić kojeg su na Pjenušavom doručku točili iz magnum boce.

Prilična je gužva bila i na mjestu gdje je svoje pjenušce predstavljao Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir i domaćin ove manifestacije. Ponosan Slavonac koji je za vrijeme domovinskog rata došao u Novi Vinodolski i odlučio revitalizirati udolinu Pavlomir te ga pretvoriti ga u vinorodni kraj, u svom podrumu proizvodi četiri etikete pjenušaca, a posjetioci se nisu mogli odlučiti koji je bolji.

Moglo se kušati i pjenušce gosta ove manifestacije – slovenske vinarije Žaren, koja je zapravo široj publici poznatija po brendu Albiana. Njihova Albiana penina brut pobjedila je u kategoriji bijelih pjenušavih vina na prijateljskom Salonu penečih vin u Ljubljani.

Pjenušava i mirna vina najbolje prijaju uz dobre zalogaje, a svoje su predstavili i gostima ponudili lokalni proizvođači. Na velikom stolu bili su posluženi sirevi sirane Runolist iz Krasna, suhomesnati proizvodi Buretić Bregi, slastice Vilma iz Raba, bakarski baškoti, med i medenjaci OPG-a Komadina, bribirski prisnac OPG-a Krošul, čokolada slastičarnice Toš i domaće slasne trešnje Ledenica

Vinari su predstavili i svoje etikete svježih mirnih vina koja su se nedavno pojavila na tržištu, a Miroslav Palinkaš je potom gostima otvorio vrata svojih podruma,  gdje se moglo, izravno iz inox tanka kušati njegovu Graševinu (2022.). Graševinu koja je rasla i rodila na njegovim vinogradima u Slavoniji, a sada odležava u njegovoj vinariji u Novom Vinodolskom.

Uz odlične pjenušce, vrhunska vina, fine zalogaje, burom otjerane oblake i sunačno vrijeme, odličnu atmosferu i ugodno, veselo društvo, sati su brzo preletjeli, a dan se završio s mišlju: da je takvih susreta više, život bi bio još ljepši!

Tekst: Sučana Barušić

Foto: Sunčana Barušić