Uskoro u Kutjevu počinje Festival graševine 2024.

Festival graševine i ove godine održava se u Kutjevu od 16. svibnja do 1. lipnja na novoj lokaciji u Slavonskoj kući Vinkomir, a dugogodišnja tradicija festivala slavi ljepotu i raznolikost graševine. Na radost mnogih ljubitelja vina koji tradicionalno posjećuju Kutjevo tijekom ovog Festivala, pripremljen je bogat program – Dan otvorenih podruma, gala večera, vinske radionice, središnji salon vina te zabavni program koje organiziraju Udruga kutjevački vinari i Graševina Croatica.

Okosnica Festivala je ocjenjivanje vina sorte graševine čime se dokazuje vrhunska kvaliteta ovog prepoznatljivog vinskog bisera. U ocjenjivačkoj su komisiji, na čijem je čelu prof. dr. sc. Edi Maletić, vinski profesionalci i stručnjaci koji dobro poznaju svaki aspekt naše najzastupljenije sorte.

Svečano proglašenje pobjednika bit će održano u sklopu Salona vina na Slavonskoj kući Vinkomir. To će biti prilika za slavlje izvrsnosti i predstavljanje najboljih graševina koje Slavonija ima ponuditi.

Dan otvorenih podruma održava se 18. svibnja u terminima 14.00 h, 16.00 h i 18.00 h kada kutjevački vinari tradicionalno otvaraju svoje podrume posjetiteljima koji će moći kušati i vina koja nisu na tržištu.

Ovogodišnja atrakcija Festivala je nedavno otvorena Slavonska kuća Vinkomir smještena usred reprezentativnog vinograda najveće vinarije požeškoga kraja Kutjevo d.d. U njoj će se održati gala večera, Salon ocjenjenih vina na kojem će u promenadnom kušanju uz zvukove saksofona biti predstavljena i premijerna izdanja novih graševina koje ove godine izlaze na tržište, te tri ekskluzivne radionice.

Radionicu Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga moderirat će Josip Mesić, a radionica će rezultirati odgovorom na pitanje može li se kušanjem odabranih graševina odrediti točna granica između ove dvije najstarije hrvatske gore.

Ostavština Antuna Adžića tema je druge radionice koju će moderirati poznati sommelier Josip Orišković, a sudionici će se uz kušanje vina prisjetiti gospodina Antuna Adžića koji je ostavio iza sebe arhivu legendarnih berbi.

Radionicu Graševina u kolijevci majke vina moderira sommelier Mario Meštrović, a govorit će o specifičnom karakteru baranjskih graševina.

Slavonska kuća Vinkomir

Osim toga, posjetitelji će posljednjeg dana Festivala moći uživati u raznim aktivnostima u organizaciji Grada Kutjeva i Turističke zajednice grada Kutjeva. Uz eno-gastro sajam te ponudu Kutjevačkih vinara i OPG-ova s područja grada, posjetitelji mogu očekivati brojne zabavne aktivnosti poput utrke dječjih traktora, vinskog maratona i vinske alke, a večer je rezervirana za koncert tamburaškog sastava Zlatna dolina i  grupe Dalmatino.

Tijekom Festivala, mogu se posjetiti lokalne vinarije te kušati vrhunska vina Požeško-slavonske županije. Cjelokupan program Festivala graševine dostupan je na web stranici https://festival-grasevine.hr/

 

Foto: arhiva TZ grada Kutjeva, arhiva Udruge kutjevački vinari i Sunčana Barušić