Kutjevo ponovno organizira Festival graševine, 3. lipnja 2023. godine

Dvorac Kutjevo, bezvremenski simbol kulture i baštine, ponovno će očarati ljubitelje vina otvarajući svoja vrata za dugo iščekivani Festival najznačajnije hrvatske sorte – graševine, koji će se održati 3. lipnja od 10 do 20 sati.

Udruga Kutjevačkih vinara organizira Festival graševine još od 2007. godine. Ova godišnja Kutjevačka manifestacija postala je proslava hrvatske vinarske izvrsnosti. Stoga organizatori i ove godine pozivaju sve ljubitelje vina da se pridruže manifestaciji i upuste u primamljivo istraživanje različitih okusa graševina.

Posjetitelje očekuje raznovrsna ponuda vinarija iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koje će izložiti najbolje selekcije svojih proizvoda. Dakako, sva izložena vina će se moći i kušati te uživati u izvanrednom rasponu stilova vina od ove najpopularnije sorte.

Organizatori festivala, Udruga kutjevačkih vinara i Graševina Croatica pripremili su i tri interaktivne vinske radionice: Kako je nastalo Mačovo brdo?, Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba  i Sedam veličanstvenih retrospektiva graševina dosadašnjih šampiona Festivala graševine.

Radionica Kako je nastalo Mačovo brdo? napravljena je u čast Branku Mihalju, velikom kutjevačkom vinaru i jednim od najboljih proizvođača graševine u Hrvatskoj. Sommelier Mario Meštrović prisutnima će prezentirati izuzetna Mihaljeva vina s položaja Mačovo brdo.

Profesor Josip Mesić vodit će radionicu Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba gdje će goste upoznati sa sličnostima i razlikama graševina s istočnog i zapadnog dijela Slavonije i Podunavlja. Posljednju radionicu održat će sommelier Darko Lugarić u kojoj će istaknuti sedam najbolje nagrađivanih vina na dosadašnjim Festivalima graševine.

U Salonu ocijenjenih vina posjetitelji će uz zvukove saksofona imati prike degustirati preko stotinu zlatno ocijenjenih graševina, ali i najnovija izdanja graševina koje su se pojavile na tržištu.

Prije završetka Festivala, grad Kutjevo i Turistička zajednica grada Kutjeva organizirali su zabavni program Trgu graševine. Osim što će posjetitelji imati priliku degustirati slavonske specijalitete na eno-gastro sajmu, oni s više kondicije moći će sudjelovati na vinskom maratonu, a za goste željne pjesme i plesa, organiziran je i koncert Harisa Džinovića.

Završetkom Festivala graševine u Kutjevu ne prestaju aktivnosti vezane za ovu sortu Naime, 14. lipnja, u dvorcu Kutjevo održati će se GROW du Monde, prvo međunarodno natjecanje na kojemu se ocjenjuju vina isključivo od sorte graševina. Svake četiri godine, domaćin ovog natjecanja je Hrvatske, pa se u dvorcu Kutjevo očekuje preko 200 primjeraka graševina koje će ocjenjivati pet komisija sastavljenih od četiri međunarodna ocjenjivača iz desetak europskih država. Vina se ocjenjuju u sljedećim kategorijama: mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave i desertne graševine. Proglašenje pobjednika održat će se u Osijeku, 16. lipnja 2023. godine.

Foto: Sunčana Barušić i arhiva Festivala graševine