Arhiva oznaka za: Festival graševine

Festival graševine predstavio graševinu u najboljem svijetlu

Slavonska kuća Vinkomir bila je nedavno centar vinskih događanja ovogodišnjeg Festivala graševine. Kuća je smještena usred reprezentativnog vinograda najveće vinarije kutjevačkog kraja, a s predivne terase pruža se veličanstven pogled na cijelu Zlatnu dolinu okupanu suncem. Uz brojna poznata lica vinskih entuzijasta održane su tri impresivne radionice koje je organizirala Udruga kutjevačkih vinara. Svaka radionica ponudila je jedinstveno iskustvo sudionicima koji su imali prilike degustirati i analizirati ponajbolja vina kutjevačkog i podunavskog podneblja.

Interijer Slavonske kuće Vinkomir

Tema prve ovogodišnje radionice bila je Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga, a moderirao ju je poznati sommelier Josip Orišković. Krndija i Papuk, nekada otoci u Panonskom moru, a danas najveće slavonske gore, na svojim južnim padinama kriju najbolje vinogradarske položaje u Zlatnoj dolini. Iako su dio zajedničkog lanca, različitog su nastanka i sastava tla što rezultira razlikama u okusu graševine. Cilj ove radionice bio je pokazati i objasniti razlike kroz degustaciju devet etiketa najboljih graševina ovih područja.

Okosnica drugog predavanja bila je Ostavština Antuna Adžića, svima znanog Tone, koji je iza sebe ostavio arhivu legendarnih berbi. U čast ovoj legendi kutjevačke vinske kulture i degustaciju njegovih najboljih vina, sudionici su imali priliku upoznati Toninu ostavštinu i kušati graševine stare preko 25 godina. Radionicu je moderirao Josip Orišković, službeni Concurs Mondial de Bruxelles ocjenjivač i Silver certifikat međunarodne A.S.I.

Josip Orišković

Specifičan karakter baranjskih graševina najbolje se mogao osjetiti na radionici Graševina u kolijevci majke vina koju je moderirao Mario Meštrović, službeni Decanter ocjenjivač i Gold certifikat međunarodne A.S.I. Naglasak ove radionice bio je na prepoznavanju razlike između kutjevačkih i baranjskih graševina kroz degustaciju aktualnih primjerka najpoznatijih baranjskih vinarija.

Mario Meštrović

Osim radionica, u Slavonskoj kući Vinkomir održan je i Salon vina u sklopu kojeg su nagrađene najbolje kutjevačke vinarije. Slijedilo je druženje uz pjenušac i ostala kutjevačka vina te opuštene zvukove saksofona na predivnoj sunčanoj terasi.

U suradnji s restoranom Slavonske kuće Vinkomir organiziran je i bogati ručak u četiri slijeda. Pomno osmišljen jelovnik u kojem je čarobni sastojak bila upravo graševina, odlično su pratila i vrhunska vina što je sudionicima pružilo izvanredno gastronomsko iskustvo.

Festival graševine i ove je godine stavio naglasak na najbolja vina kutjevačkog i podunavskog podneblja, a u ambijentu Slavonske kuće Vinkomir dobio je potpuno novu dimenziju za uživanje u vinskoj kulturi jedne od najplodnijih hrvatskih vinskih regija.

 

Foto: arhiva Festivala Graševine i Sunčana Barušić

Uskoro u Kutjevu počinje Festival graševine 2024.

Festival graševine i ove godine održava se u Kutjevu od 16. svibnja do 1. lipnja na novoj lokaciji u Slavonskoj kući Vinkomir, a dugogodišnja tradicija festivala slavi ljepotu i raznolikost graševine. Na radost mnogih ljubitelja vina koji tradicionalno posjećuju Kutjevo tijekom ovog Festivala, pripremljen je bogat program – Dan otvorenih podruma, gala večera, vinske radionice, središnji salon vina te zabavni program koje organiziraju Udruga kutjevački vinari i Graševina Croatica.

Okosnica Festivala je ocjenjivanje vina sorte graševine čime se dokazuje vrhunska kvaliteta ovog prepoznatljivog vinskog bisera. U ocjenjivačkoj su komisiji, na čijem je čelu prof. dr. sc. Edi Maletić, vinski profesionalci i stručnjaci koji dobro poznaju svaki aspekt naše najzastupljenije sorte.

Svečano proglašenje pobjednika bit će održano u sklopu Salona vina na Slavonskoj kući Vinkomir. To će biti prilika za slavlje izvrsnosti i predstavljanje najboljih graševina koje Slavonija ima ponuditi.

Dan otvorenih podruma održava se 18. svibnja u terminima 14.00 h, 16.00 h i 18.00 h kada kutjevački vinari tradicionalno otvaraju svoje podrume posjetiteljima koji će moći kušati i vina koja nisu na tržištu.

Ovogodišnja atrakcija Festivala je nedavno otvorena Slavonska kuća Vinkomir smještena usred reprezentativnog vinograda najveće vinarije požeškoga kraja Kutjevo d.d. U njoj će se održati gala večera, Salon ocjenjenih vina na kojem će u promenadnom kušanju uz zvukove saksofona biti predstavljena i premijerna izdanja novih graševina koje ove godine izlaze na tržište, te tri ekskluzivne radionice.

Radionicu Krndija i Papuk – tajne slavonskog arhipelaga moderirat će Josip Mesić, a radionica će rezultirati odgovorom na pitanje može li se kušanjem odabranih graševina odrediti točna granica između ove dvije najstarije hrvatske gore.

Ostavština Antuna Adžića tema je druge radionice koju će moderirati poznati sommelier Josip Orišković, a sudionici će se uz kušanje vina prisjetiti gospodina Antuna Adžića koji je ostavio iza sebe arhivu legendarnih berbi.

Radionicu Graševina u kolijevci majke vina moderira sommelier Mario Meštrović, a govorit će o specifičnom karakteru baranjskih graševina.

Slavonska kuća Vinkomir

Osim toga, posjetitelji će posljednjeg dana Festivala moći uživati u raznim aktivnostima u organizaciji Grada Kutjeva i Turističke zajednice grada Kutjeva. Uz eno-gastro sajam te ponudu Kutjevačkih vinara i OPG-ova s područja grada, posjetitelji mogu očekivati brojne zabavne aktivnosti poput utrke dječjih traktora, vinskog maratona i vinske alke, a večer je rezervirana za koncert tamburaškog sastava Zlatna dolina i  grupe Dalmatino.

Tijekom Festivala, mogu se posjetiti lokalne vinarije te kušati vrhunska vina Požeško-slavonske županije. Cjelokupan program Festivala graševine dostupan je na web stranici https://festival-grasevine.hr/

 

Foto: arhiva TZ grada Kutjeva, arhiva Udruge kutjevački vinari i Sunčana Barušić

Slavonska vina za božićni party

Kutjevački podrum iz 1232. najstariji je u ovom dijelu Europe, onaj u Belju je najveći, iz iločkih podruma obitelji Odescalchi u svijet su se plasirala prva pakirana vina u Europi, u Erdutu je jedna od najvećih bačava na svijetu koja je još u upotrebi, tamo je i najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj, a ljubitelji vina i stručnjaci znaju da boljih graševina od onih u Slavoniji i Podunavlju nema. Posljednjih desetljeća slavonski vinari okitili su se i brojnim nagradama za vrhunska crna vina, posebno za sjajnu frankovku, ali i cabernet sauvignon.

Da su vina iz ovog dijela hrvatske savršena pratnja i uz finger food i uz pikantna konkretnija jela, kao i uz tradicionalne, ali i moderne slastice, potvrdio je Slavonia Wine Christmas Party održan u hotelu Mövenpick Zagreb koji je okupio ljubitelje vina i prijatelje ovog dijela Hrvatske.

Povijesne vinarije i vinski festivali

U organizaciji pet regionalnih turističkih zajednica okupljenih u Klaster Slavonija na zagrebačkom partyju predstavila su se vina od Virovitice do Iloka. Široki spektar prvenstveno graševina – od pjenušaca do predikata, ali i prezentacija crne Slavonije s odličnim kompleksnim, harmoničnim, slasnim vinima, potvrđuju veliki iskorak istočnog dijela Hrvatske i pozivaju na istraživanje vrhunskih okusa u modernim butik vinarijama, ali i stoljetnim podrumima.

„Povijesni podrumi specifičnost su Slavonije i Podunavlja i sjajan su temelj za vinski turizam koji povezuje kulturnu baštinu, vino i gastronomiju a tu su i brojni vinski festivali poput WineOsa koji se održava početkom siječnja u Osijeku, Slavonije i Podravine, wine not!? u Virovitičko-podravskoj županiji, Festivala graševine u Kutjevu, Festivala Traminca u Iloku, Zalaska sunca u vinogradu u Brodskom Stupniku ili Večeri vina i umjetnosti u Osijeku… Treba se samo usuditi, predlažemo da sami sebi pružite priliku za poseban odmor i nova otkrića. Tko nikad nije bio, nakon prvog dolaska u Slavoniju sigurno će se vratiti. Slavonija – nema joj ravne“, poručila je Ivana Jurić, voditeljica Klastera Slavonija i direktorica TZ Osječko-baranjske županije.

Majda Jakša, Maja Jakobović, Martina Jakelić, Ružica Vidaković i Ivana Jurić

Na iznimna vina, posebno graševine, osvrnuo se i poznati hrvatski sommelier Mario Meštrović. „Osim što graševina u Slavoniji ima standardiziranu izvrsnost u proizvodnji i što daje vrhunske rezultate u svim stilovima vina, grožđe ne nakuplja visoke kiseline tako da su vina pitka, cvjetno voćna s ugodnom sortnom gorčinom na završetku. Također, s globalnim zatopljenjem imamo puna kremasta vina od graševine koja su sjajni pratitelji ne samo slavonskih jela.“

Ivana Jurić i Mario Meštrović

Foto Anto Magzan

Na Festivalu graševine otkrili smo bogatstvo ove najpopularnije vinske sorte

Slikoviti dvorac Kutjevo, 3. lipnja vrvio je vinskim entuzijastima, kada se održavao dugo očekivani Festival graševine. Među vrhuncima događaja bile su tri zadivljujuće radionice, od kojih je svaka ponudila jedinstveno iskustvo sudionicima.

Prvom radionicom pod nazivom Kako je nastajalo Mačovo brdo odana je počast renomiranom vinaru Branku Mihalju, pioniru proizvodnje vrhunskih graševina ne samo u Hrvatskoj nego i izvan njenih granica. Radionica koju je vodio cijenjeni sommelier Mario Meštrović, gostima je pružila jedinstvenu priliku da iskuse jedno životno djelo i inovativan novi stil koji je zahtijevao veliku hrabrost.

Branko Mihalj usudio se napraviti vina koja prkose tradicionalnom te su u potpunosti zrela i nemaju garanciju tržišnog uspjeha. Radi se o vinima koja nisu prošla svoj klasični razvojni vijek, a sada su bolja od vina koja su prisutna na tržištu. Svih devet pomno izrađenih i predstavljenih vina s Mačova brda bila su bogata aromatikom bez prodorne kiseline te su se topila u ustima. Svakim gutljajem vina su otkrivala raskošnu, mekanu i baršunastu teksturu koja nijedno nepce nije ostavila ravnodušnim.

Mario Meštrović

Drugu je radionicu Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba vodio profesor Josip Mesić. Radionica je pružila rijetku priliku za istraživanje kako okolišni čimbenici oblikuju profile okusa i unikatnost vina iz ove dvije hrvatske regije. Jedna od ključnih razlika istaknutih tijekom radionice nalazi se u suptilnim nijansama između vina podrijetlom iz Podunavlja i Slavonije.

Kutjevački se vinogradi protežu od 200 do 450 metara nadmorske visine, dok se podunavski protežu od 100 do 240 metara. Ove različite nadmorske visine pridonijele su različitim mikroklimama, dajući jedinstvenu osobnost vinima koja se uzgajaju u svakoj regiji. Osim razlike u nadmorskim visinama, tlo igra važnu ulogu u oblikovanju karakteristika ovih vina. Dok je u Podunavlju karakteristično lesno tlo, u Slavoniji pretežito prevladavaju plitka i škrta tla na kamenim skeletama ponovno ističući različitost i unikatnost vina graševina iz ovih regija.

Josip Mesić i Krunoslav Sontacchi

Posljednju je radionicu održao sommelier Darko Lugarić istaknuvši 12 nagrađivanih vina na dosadašnjim Festivalima graševine. Svaka boca predstavljala je oličenje izvrsnosti, izvanredne vještine i dubokog razumijevanja ove vinske sorte. Sudionici su imali rijetku priliku kušati ova nagrađivana vina, iskusivši iz prve ruke izvanredne okuse i složenost koja im je osigurala prestižna priznanja.

Darko Lugarić

Dvanaest vrhunskih vina predstavljenih na radionici su: Josipović pjenušac Jazz, Graševina Kutjevo 2020., Krauthaker Graševina 2016., Vina Škoro Graševina 2015., Kutjevo d.d. Graševina De Gotho 2015., Iločki podrumi Graševina 2011., Vina Belje, Graševina premium 2006., Vina Belje, Graševina Goldberg 2006., Jakobović, Graševina izborna berba 2019., Vina Papak Graševina izborna berba prosušenih bobica, 2015., Fera vino, Graševina izborna berba prosušenih bobica 2003., Vina Perak, Graševina ledena berba.

Osim prestižnog Festivala graševina, u dvorcu Kutjevo održava se i prvo međunarodno natjecanje posvećeno graševini 14. lipnja 2023., pod nazivom GROW du Monde gdje će biti izloženo preko 200 graševina iz različitih europskih zemalja. Kategorija u kojima se natječu vina ove najpopularnije sorte su: mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave i desertne graševine. Pobjednici natjecanja bit će proglašeni u Osijeku, 16. lipnja 2023. godine.

Festival graševine završio je Gala večerom u Vinariji Galić koju je održao renomirani chef Melkior Bašić. Pomno osmišljen jelovnik s pet sljedova u suradnji s OPG-om Marija Ribičić, popraćen vrhunskim vinima pružila je izuzetan kulinarski doživljaj svim sudionicima. Jela su se skladno nadopunila s vinima, ostavljajući u gostima dugo sjećanje na Festival graševine.

 

Foto: Sunčana Barušić i Luka Šporčić

Kutjevo ponovno organizira Festival graševine, 3. lipnja 2023. godine

Dvorac Kutjevo, bezvremenski simbol kulture i baštine, ponovno će očarati ljubitelje vina otvarajući svoja vrata za dugo iščekivani Festival najznačajnije hrvatske sorte – graševine, koji će se održati 3. lipnja od 10 do 20 sati.

Udruga Kutjevačkih vinara organizira Festival graševine još od 2007. godine. Ova godišnja Kutjevačka manifestacija postala je proslava hrvatske vinarske izvrsnosti. Stoga organizatori i ove godine pozivaju sve ljubitelje vina da se pridruže manifestaciji i upuste u primamljivo istraživanje različitih okusa graševina.

Posjetitelje očekuje raznovrsna ponuda vinarija iz Slavonije i hrvatskog Podunavlja, koje će izložiti najbolje selekcije svojih proizvoda. Dakako, sva izložena vina će se moći i kušati te uživati u izvanrednom rasponu stilova vina od ove najpopularnije sorte.

Organizatori festivala, Udruga kutjevačkih vinara i Graševina Croatica pripremili su i tri interaktivne vinske radionice: Kako je nastalo Mačovo brdo?, Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba  i Sedam veličanstvenih retrospektiva graševina dosadašnjih šampiona Festivala graševine.

Radionica Kako je nastalo Mačovo brdo? napravljena je u čast Branku Mihalju, velikom kutjevačkom vinaru i jednim od najboljih proizvođača graševine u Hrvatskoj. Sommelier Mario Meštrović prisutnima će prezentirati izuzetna Mihaljeva vina s položaja Mačovo brdo.

Profesor Josip Mesić vodit će radionicu Slavonija vs. Hrvatsko Podunavlje – znanstvena usporedba gdje će goste upoznati sa sličnostima i razlikama graševina s istočnog i zapadnog dijela Slavonije i Podunavlja. Posljednju radionicu održat će sommelier Darko Lugarić u kojoj će istaknuti sedam najbolje nagrađivanih vina na dosadašnjim Festivalima graševine.

U Salonu ocijenjenih vina posjetitelji će uz zvukove saksofona imati prike degustirati preko stotinu zlatno ocijenjenih graševina, ali i najnovija izdanja graševina koje su se pojavile na tržištu.

Prije završetka Festivala, grad Kutjevo i Turistička zajednica grada Kutjeva organizirali su zabavni program Trgu graševine. Osim što će posjetitelji imati priliku degustirati slavonske specijalitete na eno-gastro sajmu, oni s više kondicije moći će sudjelovati na vinskom maratonu, a za goste željne pjesme i plesa, organiziran je i koncert Harisa Džinovića.

Završetkom Festivala graševine u Kutjevu ne prestaju aktivnosti vezane za ovu sortu Naime, 14. lipnja, u dvorcu Kutjevo održati će se GROW du Monde, prvo međunarodno natjecanje na kojemu se ocjenjuju vina isključivo od sorte graševina. Svake četiri godine, domaćin ovog natjecanja je Hrvatske, pa se u dvorcu Kutjevo očekuje preko 200 primjeraka graševina koje će ocjenjivati pet komisija sastavljenih od četiri međunarodna ocjenjivača iz desetak europskih država. Vina se ocjenjuju u sljedećim kategorijama: mlade/svježe, zrele/odležane, jantarne, pjenušave i desertne graševine. Proglašenje pobjednika održat će se u Osijeku, 16. lipnja 2023. godine.

Foto: Sunčana Barušić i arhiva Festivala graševine